Skocz do zawartości
IGNORED

Lepszy głośnik niskotonowy

pawelkaniuk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Polećcie proszę lepszy głośnik niskotonowy do moich kolumn. Teraz mam LW100H82 25cm 8ohm 240W niskotonowy ALPHARD, a chciałbym wymienić na coś lepszego, żeby poprawić brzmienie moich kolumienek. A całość oparta jest na na Davis-ie 13KLV5A i Vifie XT 19 z wooferem z boku, który właśnie chciałbym wymienić...

Wygląda to tak jak na zdjęciu poniżej

kolumna.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/136066-lepszy-g%C5%82o%C5%9Bnik-niskotonowy/

Co jest nie tak, że chcesz coś innego i najważniejsze - jaki jest budżet ?

Określ wady: mało, dudni, bez melodii, jakie było strojenie, gdyby to był bassreflex,

czy jeszcze coś innego chcesz dodać.

Sam mam kolumny z kevlarowym, mniejszym Alphardem i nie narzekam.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Co jest nie tak, że chcesz coś innego i najważniejsze - jaki jest budżet ?

Określ wady: mało, dudni, bez melodii, jakie było strojenie, gdyby to był bassreflex,

czy jeszcze coś innego chcesz dodać.

Sam mam kolumny z kevlarowym, mniejszym Alphardem i nie narzekam.

Budżet max do 800 zł. Wady... generalnie chciałbym delikatnie bardziej głęboki i mocniejszy bas. Wzmacniacz to Musical Fidelity A2 po delikatnym tuningu... Kolumny to DIY i ich twórca (niestety nie mam z nim już kontaktu) sam mówił, że ze względów budżetowych (kiedyś miałem skromny budżet, który i tak na moją kieszeń był kolosalny) użył tanich głośników niskotonowych.

nowy głośnik = pomiary i korekta zwrotnic :)

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

nowy głośnik = pomiary i korekta zwrotnic :)

To zaczyna być pod górkę ;) No chyba, że znajdę kogoś w Lublinie lub okolicy, kto by się tego podjął i zrobił porządnie...

Pomiary i korekta - tego nie podważam, ale dobrze byłoby wiedzieć, co jest w środku.

Najlepiej, jakby był schemat zwrotnicy a do tego objętość komory woofera i strojenie

całości, czyli jakiej średnicy tunel i jego długość. Może w ogóle jest źle zestrojony.

Np. u mnie w papierach było Fs 33 Hz a rzeczywiste zmierzone 48 Hz - błąd 50 % :-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To zaczyna być pod górkę ;) No chyba, że znajdę kogoś w Lublinie lub okolicy, kto by się tego podjął i zrobił porządnie...

W Kielcach pomogę :)

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.