Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-Fi ZRK 160 a kolumny podłogowe

Msi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,mam problem z doborem kolumn podłogowych do nietypowego amplitunera jakim jest ZRK HI-FI 160. Jest to jakieś połączenie Unitry i Ei. Jedynie co udało mi się o nim znaleźć to, że moc wyjściowa 2x56 przy 4 ohm i/lub 40W sinus na kanał? Niezbyt wiele mi to mówi w doborze kolumn podłogowych i ich impedancji oraz mocy. Może ktoś posiadał ten sprzęt? Obecnie graja na nim ZgC-40-8-580 (moc znamionowa 40W i impedancja 8 ohm). Dostałem w spadku i sam regenerowałem także nie był to mój wybór, żeby później nie było, że kupiłem jakiś badziew i teraz narzekam. Przy 60% mocy czuć podłogę ale nie o to mi chodzi. Muzykę słucham głównie na 35% mocy co wystarcza jeśli chodzi o głośność. Chciałbym czegoś co gra bardziej szczegółowo i mniej "dudniąco/uderzająco" a bardziej "miękko" jeśli chodzi o bass. Pokój w którym miało by to zagrać ma 20m^2. Muzyka raczej różnorodna oprócz metalu i techno. Rozglądałem się za Gale 3030 ale tam impedancja 4-8 ohm także nie wiem czy podejdą i czy czegoś nie popsuje. No i ostatnia rzecz to budżet, który kończy się raczej na 500 zł. Kolumny szukane jak najbardziej używki.

A nie chodzi Ci po głowie przeróbka na BR ?

Skoro regenerowałeś może szkoda straconego czasu.

One mają chyba Fs około 50 Hz więc wystarczy wstawić tunel i lekko wytłumić.

Bas powinien zmienić charakter i przestać dudnić. Trzeba coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wmontować na froncie lub z tyłu, ścianka zresztą jest obojętna.

Pewnie trzeba by w tym miejscu pogrubić od spodu ściankę kolumny.

Poza tym samo dudnienie może być wywołane zarówno bliskością rogów pokoju,

jak i niewielką odległością od ściany.

Oczywiście zakup kolumn jak najbardziej zalecam, ale po sąsiedzku, bo zakup w ciemno

nie wiadomo czy pasują to trochę loteria. Wybieram tylko 8 Ohm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kolumny stoją raczej ok, były już tyle razy przestawiane, że więcej się z nich nie wydusi. Po odsłuchu kolumienek za 3k mam później zaburzone odczucia i chyba wygórowane wymagania co do 40 letniego sprzętu hehe. Regeneracja polegała na zmianie zawieszenia od nisko tonowego a drugi miał membranę pogniecioną więc dostał całość także zajęło mi to może z 2 godziny. No w sumie mogę spróbować tym bardziej, że z tyłu jest otwór fi54mm od zatyczki na kable. Kable kolumny by mogły wychodzić tym BR żeby nic nie wiercić czy to bardzo zaburzy dźwięk ? Oczywiście tak, żeby nic tam nie brzęczało. Patrzyłem na te Jamo e430 lub te Eltax Discovery tylko tam właśnie podana impedancja 4-8 ohm i nie wiem co z tym fantem. Szperałem jeszcze trochę i znalazłem od JBL kolumienki takie jak :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mają dość sporą efektywność bodajże 91-92dB i konstrukcje 3 drożną. Chyba, że JBL wali tylko basem, bo tą firme znam jedynie z odsłuchu subwooferów i głośników przenośnych. Zajmę się tym BR i zdam relacje jak to ogarnę jaki będzie efekt. Także dziękuje za pomysł :D

Jeśli wstawisz dość ciasno tunel BR, to wszystko powinno normalnie brzmieć.

Co do tych JBL ( to samo ogłoszenie ? ) to na Twoje 20 m2 powinny być akurat,

jeśli nie postawisz ich bezpośrednio przy ścianie czy w rogu pokoju.

Byle były sprawne...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To dwa różne ogłoszenia. Jedne to model TLX275 a drugi TLX4, oba 8 ohm i moce rzędu 80W znamionowej więc wzmacniacz chyba powinien uciągnąć jako tako. Jedna by stała w rogu (ale mocno odsunięta, obecnie 53 cm mierząc od rogu) a druga nie.Daje to najlepszy stosunek miedzy bassem a dźwiękiem przy obecnych. Wsunięcie bliżej to tłumiony dźwięk+dudniący bass a przesunięcie dalej/inne miejsce spory spadek basu i niższych tonów a wysunięcie wysokich tak, że aż drażnią bo to 2 drożne kolumienki. Próbowałem inne ustawienia i mijają się z celem. Pokój nie jest też idealnym prostokątem tylko jakby jeden róg jest odrobinę wyciągnięty i dźwięk trochę nieregularnie lubi się rozchodzić i być zupełnie inny w danych miejscach pokoju. A JBL ma swoje wadliwe modele lub coś, na co warto zwrócić uwagę przy zakupie?

Przy 70 latach tradycji JBL'a ciężko o taką ocenę. To dość wyrównany poziom - klasyka.

A psuć się może to samo, co w każdej kolumnie; od uszkodzonych zawieszeń po urwanie

śrub mocujących przy jakimś upadku i ocieranie membran ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.