Skocz do zawartości
IGNORED

Ekran, taśma czy plecionka...

rafki

Rekomendowane odpowiedzi

Czy macie własne wskazania/przeciwwskazania by uzywac jako kabli sygnałowych kabla ekranowanego, taśmy czy plecionki?

Najpopularniejszy kabel ekranowany ma wady i jego jakość ważną gra rolę. Tańszy i bardziej uniwersalny kabel wydaje sie być wykonany z ze skrętki lub plecionki. Ale we wzmacniaczach skrętkę rzadko sie stosuje, spotkałem ją zledwie w którymś Audio Note. Często spotyka sie jednak interkonekty z plecionki (jak np Kimber).

Z kolei taśma typu komputerowego coraz śmielej uzuwana jest przez konstruktorów w drogich nawet wzmacniaczach. Jednak redaktorzy w testach krzywią się na takie rozwiazanie twierdząc że jest nieaudiofilskie.

Oczywiście sa interkonekty z taśmy (Siltech).

Czy macie jakieś praktyczne spostrzeżenia przy stosowaniu różnych rodzajów kabli we "wrażliwych" punktach wzmacniaczy?

https://www.audiostereo.pl/topic/13657-ekran-ta%C5%9Bma-czy-plecionka/

[z doświadczenia]

plecionkę miałem blisko zasialcza - w kolumnach dźwięk był jakby modulowany z częst. 50Hz (zniekształcało dźwięk)

zamieniłem na ekranowane - efekt znikł

ekranowane interkonekty w/g mnie są dlatego bo pracują w pobliżu zasilania w sprzęcie

co do taśm - nic nie wiem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.