Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy do niskobudżetowych zestawów (ABOX).

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek- dla mnie sprawa najważniejsza:

wyjaśniam, że w lwiej części, gdzie dotyczy to meritum, post piszę w imieniu kolegi. Chcę mu pomóc, bo chłopak nie ma stałego łącza i korzystanie w jego przypadku z internetu jest utrudnione (nie wnikając w szczegóły). [Proszę w ten sposób Was o radę i podpowiedź, ale to na końcu.]

Zatem będę robił za drut, a z tymi różnie bywa, he, he ;-)

Zawczasu przepraszam, za długość, niedoskonałości i banały, mogę też jakąś głupotę czy gafę palnąć, to będzie weselej ;-)

No to jadymy.

Przytoczę teraz jako wstęp, dość obszerne fragmenty art., do którego konstruktor - (nazwę go : " B.") mnie zmusił, a raczej nie musiał tego robić, po tym, jak 1. raz, u niego w domu, odsłuchałem ABOXa. ( Jego produkcji końcówka mocy.)

Generalnie tematem publikacji był zaprojektowany i wykonany wzmacniacz [40W/8 Ohm] o małych zniekształceniach. (Tekst ma ponad 20 lat ! Wybaczcie.)

"Tranzystorowe wzm. m.cz. przyczyniły się do zwrócenia uwagi na powstawanie nowego rodzaju zniekształceń, zw. dynamicznymi zniekształceniami intermodulacyjnymi. Z ang. TIM. Mogą one występować we wzmaku, o b. małych statycznych zniekształc. nieliniowych i intermodulacyjnych. TIM jest niewykrywalny przy zwykłym teście sinusoidalnym. Tymczasem ucho ludzkie jest b. wrażliwe na zniekształc. dynamiczne, występujące podczas odtwarzania głośnych i wysokich tonów, powodując wrażenie metalicznego i niepokojącego , aż do odczucia " szorstkości" i " nieczystości" dźwięku. (...)

Gł. powodem występowania TIM jest stosowane, w celu zmniejszenia zniekształceń wywołanych nieliniowościami el. półprzew., dużo większego sprzęż. zwr. (40-60dB), niż miało to miejsce w przyp. wzm. lampowych, które z zasady były projektowane na minimum zniekształceń i maksimum szerokości pasma przenoszenia, jeszcze przed dołączeniem sprzęż. zwr. (...)

W prawidłowo zaprojektowanym wzm. należy wyeliminować wszystkie możliwe źródła powstawania zniekształceń, bez optymalizacji układu pod kątem jednych kosztem drugich. Jest to możliwe, jeśli wzmak będzie miał mniejsze wzmocnienie i dobre parametry przy otwartej pętli sprzężenia zwrotnego. (...)

Na wejściu wzm. zastosowano pasywny filtr dolnoprzepust. 70kHz dla zabezp. stopnia wej. przed przypadkowymi przesterow. przez ponadakust. sygnały w.cz.(...)

Źródłem poważnych zniekszt. nielin. związ. ze stopniem wej. może być zjawisko modulacji szerokości bazy (" early effect"), polegające na zmianach szer. warstwy opróżnionej złącza kolektor-baza w funkcji przyłożonego napięcia. Zjawisko to jest powodem występowania na wej. składowych zniekształceń, których nie usuwa ujemne sprzężenie zwrotne.(...)

Należy pamiętać, że kryteria przyjęte dla zapewnienia małych zniekszt. niekoniecznie muszą odpowiadać najmniejszym, możliwym szumom, jednakże przy użyciu niskoszumowych tranzystorów (...) osiąga się zadowalające rezultaty dla szerokiego zakresu impedancji źródła. Drugi stopień wzm. napięciowego ma za zad. zapewnienie najw. wzm. napięciowego, co w konsekw. sprawia, że ma on decydujący wpływ na całkowite pasmo przenoszenia wzmacniacza. Z tych powodów został on rozdzielony na 2 człony... (...)

...logiczne jest zaprojektowanie stopnia wyj. ze wzm. napięciowym =1 dla realizacji maksimum pasma. W ten sposób osiąga się najmniejsze przesunięcia fazowe i nie jest wymagana b. duża kompensacja dla zapewnienia stabilności. Najmn. statyczne zniekształc. liniowe stopnia wyj. są osiągane w przyp. układu w pełni komplementarnego i taki zastosow. w opisywanym wzmacniaczu. Układ komplementarny praktycznie usuwa nieliniowości o parzystym rodzaju generowanych prążków przeważające w elem. aktywnych, pozostawiając tylko nieliniowości dające nieparzyste harmoniczne, które z kolei można likwidować za pom. ujemnego sprzęż. zwrotnego. Zniekształcenia wynikające ze zmian hFE tranzystorów mocy w funkcji prądu i częstotl. oraz zniekształc. skrośne są zmniejszone do minimum dzięki zastosowaniu "trójki"( 2x3 tranzystory) o doskonałej liniowości.

Podczas pomiarów zniekształceń stopnia wyj. okazało sie, jak b. krytyczny jest sposób wykonania płytki montazowej. Praktycznie nie było możliwe osiągnięcie jakichkolwiek widocznych rezultatów przed skróceniem do min. ścieżek " wysokoprądowych" i dobraniem odpowiedniego sposobu prowadzwenia masy."

* * *

A teraz pytanie: jak Wam się dźwięk podoba ? ( Bo mnie bardzo !) Żartowałem :-)))

* * *

UWAGA !!!

Przedstawione niżej dane pochodzą z prototypu, który opisano w publikacji, autorstwa p. mgr inż. U.K.

Teoretycznie dane, które osiągnął konstruktor ABOXa nie powinny ustępować poniższym, a konstruktor spodziewa się, że wręcz je przewyższają. Nie dysponuje on jednak stosownym przyrządem, by to potwierdzić... :-(((

Zniekształcenia nieliniowe h [%]

Pwy [W] ; f [kHz] 0,1 1 10 20

35 0,005 0,0025 0,0025 0,007

20 0,005 0,0025 0,004 0,0055

10 0,005 0,002 0,004 0,006

1 0,006 0,0025 0,005 0,007

0,1 0,0075 0,0075 0,0075 0,0075

Zniekształcenia intermodulacyjne hi

Pwy [W] 0,1 1 10 20 35

hi [%] 0,013 0,0025 0,0025 0,003 0,003

I jeszcze parę danych:

Odstęp sygnału od zakłóceń, odniesiony do Pwy = 40W wynosi 95dB

(Wyników pomiarów dokonane przyrządem Distortion Measurement System 1700B Sound Technology.)

Znamionowe napięcie wejściowe dla P=40W/8Ohm = 0,775V

Rezystancja wejściowa 47Kohm

Pasmo przenoszenia –0,5 dB w zakresie 10Hz -20kHz

W prototypie opisywanym w publikacji, zastosowano tranzystory 2N6488/6489, Fv=5Mhz, 15A, 75W, 80V, konstruktor zastosował: BD 250/249C, Fv =15Mhz, 100W, 25A, 120W.

Przewymiarowane zostało także trafo ( jest idealnie ciche !). Zastosowano: TS 120/13 2x25,6V. o prądzie znamionowym na wyjściu 2,2A. Zasilacz jest oddzielny dla obu końcówek mocy i każda z nich jest zasilana napięciem symetrycznym. W jednej gałęzi zasilacza jest 13k mikroF pojemności na plus i minus zasilania.

Sorry, że pewnie nieskładnie i banalnie piszę, ale to z pamięci i konsultacji tel. z konstruktorem. (Sam na wszystkich parametrach szczegółowo się nie wyznaję, co pewnie widać.)

Dla porównania: w ulotce CA A500 stoi:

Channel Separation: at 1 kHz better than 72db,

Distortion: less than 0,02% @ 1 Watt

Signal Noise Ratio ( a weighted): 92dB@ full output power

Power Output: 50watts rms ( 8 Ohm)

60 watts rms ( 6Ohm)

Pre-Out: 500mV

Frequency Response: 10Hz to 60kHz ( -3dB points)

Pytanie konstruktora:

Jaki preamp - schemat, skąd i gdzie byście polecili jako godnego partnera dla tej końcówki ? (Chodzi o nie zaniżenie poziomu, jeżeli przyjąć ją za punkt odniesienia.)

Dziękuję za uwagi i pomoc. Pozdrawiam.

Nie rozumiem: tekst w imieniu kolegi, który jest konstruktorem? Sam jak rozumiem opisywaną końcówkę ostatnio męczyłeś? Pytanie o preamp z tak fachowymi danymi może pozostać bez echa. Jaki przedział cenowy? POza tym wiesz doskonale, że parametry są kryterium pomocniczym, dobre parametry nie oznaczają dobrego dźwięku i odwrotnie również.

Dzięki za odzew !

Macie obaj rację.

* * *

No cóż, nie wiem, co mam odpowiedzieć Mariuszowi, bo przykładowo widziałem parametry integr, gdzie pasmo przenoszenia -0,5dB ciągnęło się nie do 20, a do 120kHz. (Piszę z pamięci i mogę coś pokręcić, ale tak ma bodajże "Chopin". Tylko ile to kosztuje...

O przedział cenowy - zapytam po południu konstruktora i dam znać.

Zgadzam się, że dobre parametry nie oznaczają automatycznie dobrego dźwięku. Wg mnie sprawa bez wahania warta jest zachodu. Końcówki P-500CA nawet nie śmiem porównywać z ABOXem, bo odpadła w przedbiegach i nie zakwalifikowałem jej do oceny. Sęk z tym, że ABOX jest tani, a gra nadspodziewanie dobrze i tak, że - jakem malkontent dźwiękowy - coś takiego mieć. O relacji jakośc /cena przez grzeczność nie wspomnę, ale wiadomo...

ABOX zmienił mój stosunek do końcówki dla budżetowego systemu na :a jednak warto !!!

Dziś męczy go kolejny złotouchy w swoim systemie i zapytam go o wrażenia. Nie chcę pisać sam, bo zanadto bym piał i brzmiałoby to jak nieustająca trąba jerychońska i byłoby , jak z Hyperionami. Nie chcę robic sobie wrogów na tykm forum, bo za b. je lubięi cenię zdecydowaną większośc ludzi tu sięwypowiadających.

Twierdzę tylko, że mi się podoba, i że zdecydowanie to dobrze gra. Przyrost jakości dźwięku systemu szacuję na... 20% (!) Przypomnę, że 3-5% dałem za standy Ostoi i chyba ze 2% za stolik ( ale zaznaczyłem: stolik na granicy percepcji, zatem mógłbym go sobie odpuścić.)

No to wyobrażcie teraz sobie moją skonfundowaną, minę...

:-)))

Powiedzmy jednak, że mówimy o budżetowym preampie...

Może ktoś coś zrobil, sprawdził, słuchał i poleci ? Może jakaś stronka, cy cóś ?

(Ja nie konstruuję i nie wiem, gdzie szukać.) wszystki einfo przekażę B.

Moim zdaniem, preamp CA A-500 nie jest jej godzien, tzn. jest za cienki, by w pełni móc docenić ABOXa. (Podobnie zresztą, jak reszta mojego systemu.)

Takie wnioski ruszyły nieco moimi podstawami, z czym się nie kryję. ( 5 lat doświadczenia.)

Czekam na dalsze wpisy, pozdrawiam.

Gwoli ścisłości: jak posłuchałem, jak ta końcówka wpływa na dźwięk - dopiero wtedy zacząłem sie zastanawiać, co jest przyczyną, że tak mi się dźwięk podoba no i zainteresowałem się wszelkimi parametrami, które, ile znalazłem - podałem. Dotyczą one- pamiętajcie - prototypu z publikacji, a nie ABOXa. (Ten, powinien mieć nie gorsze.)

Na palecie, u B. jest już rozrysowana modyfikacja płytki i sąistotne zmiany. Usłyszałem ich słowne uzasadnienie. (Trudno mi się nie zgodzić z logiką konstruktora.) Pożyjemy- posłuchamy. Ale zwraca uwagę trafo, wielkości 2 pięści dorosłego mężczyzny. (Na parametry nie zwróciłem uwagi - jeszcze zdążę ;-)

Chyba podpadłem... :-(((

Przepraszam, że to jeszcze raz ja. Być może reanimuję temat trupa i będzie z tego... (gdzieś mi rym zdechł, ale przypomnę).

Popatrzyłem wyzej krytycznie na skopiowaną z worda tabelkę i teraz przedstawiam ją raz jeszcze w lepszej, czytelniejszej i strawniejszej postaci. (Sorry, że od razu tego nie zrobiłem - lenistwo.)

* * *

Przedstawione niżej dane pochodzą z prototypu, który opisano w publikacji.

Teoretycznie dane, które osiągnął konstruktor ABOXa nie powinny ustępować poniższym, a konstruktor spodziewa się, że wręcz je przewyższać. Nie dysponuje on jednak stosownym przyrządem, by to potwierdzić... :-(((

Zniekształcenia nieliniowe h [%]

Pwy [W] ; f [kHz] 0,1kHz 1kHz 10kHz 20kHz

35 W 0,005 0,0025 0,0025 0,007

20 W 0,005 0,0025 0,004 0,0055

10 W 0,005 0,002 0,004 0,006

1 W 0,006 0,0025 0,005 0,007

0,1W 0,0075 0,0075 0,0075 0,0075

Zniekształcenia intermodulacyjne hi

Pwy [W] 0,1W 1W 10W 20W 35W

hi [%] 0,013% 0,0025% 0,0025% 0,003% 0,003%

Prośba dotyczy zarekomendowanie dla tej koncówki, jakiegoś preampu, który byłby jej godzien. Myślę, że nie ma co się szczypać, tylko może coś z integry za ok. 5kzł w sklepie ?

albo moze cośinnego ? Nikt, nic nie dłubał ? (Nie wierzę !)

Pozdrawiam i cierpliwie czekam...

Andrea, twój problem jest ciężki, ale też ciężko tłumaczysz. Bo teraz nie wiem jakiego preampu szukasz:

A - skopiowanego z integry o cenie sklepowej 5 tys.?

B - chcesz integry ze sklepu a będziesz korzystał tylko z sekcji preampu?

C - Preamp DiY od początku?

D - Preampu w ogóle, czyli także firmowego ze sklepu lub z drugiej ręki?

Tak czy inaczej będzie ci ciężko wyegzekwować odpowiedź w oparciu o dobranie do parametrów. Myśle że sprawę powinieneś postawić od początku tak: Napisz jakie są walory dźwiękowe końcówki (bez fanfar, jak nie chcesz, tylko charakter dźwięku), napisz mniej więcej jakiemu przedziałowi cenowemu ten dźwięk odpowiada, jeśli masz możliwość wyrobienia sobie zdania, i wtedy zapytaj jaki mógłby byc odpowiedni preamp.

Gość andrea29 -> mariusz

(Konto usunięte)

Dziękuję Ci za zainteresowanie, bo jak widzisz odzewów - jak na lekarstwo.

Moja odpowiedź na dziś może być tylko taka, że szukam dobrego, sprawdzonego, preampu do wykonania (skopiowania) w ramach DIY, a ponieważ nie mam dużego doświadczenia z końcówkami mocy- a jak wiesz - ta mnie ujęła "kompetencjami" czekam jeszcze cierpliwie na opinię II złotuuchego, by napisać tu coś, z czym obaj będziemy się zgadzać bez 2 zdań. Do tej pory moje i kolegi spostrzeżenia w eksperymentach z dźwiękiem - pokrywały się.

Ten kolega słuchał u mniei choc chciał wziąć ABOXa do siebie na odsłuch, to po uwaznym słuchaniu od razu był nim zainteresowany. Tłumienie emocji przychodziło mu z trudem - nie da sie ukryć. ( Mnie też !)

Chcę po prostu, by podana tu przeze mnie opinia składała się z doświadczeń/wrażeń co najmniej kilku słuchaczy.

Idzie o to, że ABOX gra jak marzenie...

* * *

Skąd będzie zaproponowany preamp - jest mi/nam wsio ryba. Byle b.db. i sprawdzona. Ciężko mi określić w tej chili klase ABOXa, bo nie wiem, do czego by tu ją odnieść. Do P500 - pisałenm, że nokaut. ( zresztąio bez nokautu - nie chcę jej.) Lepszych końcówek- nie słuchałem z moimi klockami. I w ogóle nie interesowałem się zbytnio taką konfiguracją, wierząc, że lepszy efekt da zmiana integry...

Teraz nie jestem już tego taki pewien. Sprawy finansowe też mają tu dużo do powiedzenia, bo jak płacić za przyrost jakości dźwieku, to lubię wiedziec i słyszeć: za ile lepiej płacę. Tutaj stos. C/J jest znakomity, za co pewnie Paul mnie zje i wytknie, że tylko o to mi chodzi. Nie ukrywam, że tak niestety podchodzę do rzeczy. (Albo i "stety".)

* * *

Czekam na spostrzeżenia kolejnego audiofila i wtedy coś tu powinienem sklecić ad. dźwięku ABOXa. A w ogóle przydałby mi się tu ktoś doświadczony bardziej ode mnie, bo stwierdzenie, że obcowałem z czymś wyjątkowym niewiele wnosi, jest nie na miejscu i nie posunie sprawy naprzód.

Konstruktor, przed puszczeniem dalej w obieg swego dzieła poinformował mnie wczoraj o dokonanych kolejnych zmianach na prototypie. Może jeszcze raz będę chciał wejść w posiadanie tego cuda i wtedy gruchnę od siebie recenzję na bieżąco, że hej !

Na razie chciałbym pozostać jak najbardziej wyważony i obiektywny, na ile mnie stać.

Nie kłamię !

A koszt wykonania ABOXa, bez obudowy, trafa i kupując części z I ręki wyniósł kilkaset zł, jesli taka informacj acokolwiek może pomóc. Jednak sami wiecie, jak to z cenami bywa: raz słychac kasę w powietrzu, a raz nie.

Zdumiewa mnie tylko fakt 20% zmiany jakości dźwieku w moim sytemie za pomocą rozbebeszonego brzydactwa, za - relatywnie - niewielkie pieniądze.

Pytanie, czy chcę go mieć jest czystą retoryką.

* * *

Czekam więc na odsłuch mojego kolegi - chcę po nim podać możliwie sporo inf. i odczuć. Na razie obaj piejemy...

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za uwagę i odzew, miłego dnia.

Gość maciekw do andrea29

(Konto usunięte)

O ile pamiętam artykuł z radioelektronika o opisywanej końcówce (bo chyba już wtedy nazwa "radioamatora" została zmieniona), to kluczem do pełnego sukcesu było zastosowanie stabilizowanego zasilania. Czy opisywany przez ciebie wzmak ma takie zasilanie? Jeśli nie, to warto by się nad tym zastanowić, gdyż wyeliminujesz część zniekształceń intermodulacyjnych.

Ponadto z tego co pamiętam (postaram się na strychu znaleźć odpowiednie numery "re") w oryginalnej płytce i schemacie były błędy, które zostały później sprostowane.

Natomiast co do preampu, to proponuję rozważyć kupno kitu vellemanna preampa lampowego. Jest dostępny na stronie: "www.avt.com.pl" i kosztuje coś około 1 kzł (lub mniej).

Pozdrawiam

Heja!

Może spróbuj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z projektem "Super-przedwzmacniacz na elementach dyskretnych". Konstrukcja z Elektora Elektronics'a. (aby coś pobrać z Elektrody musisz się tam zarejestrować).

Pozdrawiam,

Kuba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hmm, calkiem niedawno oglaszal sie w osobnym watku czlowiek, ktory chcial sprzedac lampowy pre-amp DYI za 400zl (koszt czesci, ktore mozna z czasem wymienic na lepsze). Wyglad o.k. (przesylal mi kiedys zdjecia na priva) - mozna posluchac z ta koncowka. Pozdrawiam.

Tak, tak !- Dzięki Wam wszystkim za odpowiedź - już mam co przekazć B. i z pustymi rękami do niego nie pójdę !

Zgadza się - były błędy i to całkiem sporo... - konstruktor to wychwycił i poprawił, nim ta końcówka powstała - dzięki maćkuw !

* * *

Do Paula - tak, wiem, już przekazałem B. w ub.niedzielę, razem ze zdjęciem i opisem - dzięki !

* * *

Do Kuby: przejrzymy na pewno. Jest to jakiś kolejny punkt zaczepienia dla B. ...

Dzięki Wam wszystkim ! :-)))

Wiedziałem, że można liczyć na Forumowiczów... :-)))

cdn.

PS. Ciekawe, co z tego dalej wyniknie ? ( B. jest pełen zapału, twórczych chęci i ...jest szybki !!! :-)))

Dam znać !