Skocz do zawartości
IGNORED

renowacja amplitunera unitra at9100

tomash

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

jak w temacie chcem odswiezyc lub ztuningowac amplituner unitra at9100, dzwiek jest jakis kartonowy i przytlumiony, jest on teraz na elementach: kondensatory elwy, tranzystory: bdp285, bdp286, bdp395, 2n6491, nie wiem czy to sa orginalne tranzystorki.

prosze o pomoc z tymi tranzystorami na jakie je zamienic i czy te sa "orginalne", a swoja droga zamiezam wymienic wszystkie elektrolity i moze w zasilaniu cos zmienie, jezeli macie jeszcze jakies pomysly na poprawienie brzemienia to bardzo prosze o wypowiedzi

dzieki i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13684-renowacja-amplitunera-unitra-at9100/

Oryginalne są w jednym kanale - BDP285, BDP286. Drugi ktoś naprawiał lutując co mu pod rękę wpadło. BDP395 to lichy zamiennik 2N6488 rodem z Cemi, drugi 2N6491.

Tranzystory mocy do wymiany na sparowane 2N6488 + 2N6491 lub BD911 + BD912. Elektrolity do wymiany, nie muszą być super audiofilskie (sporo ich jest - drogich do tej klasy sprzętu się nie opłaca), zwłaszcza duże filtrujące w zasilaczu.

Dobrym pomysłem jest zwiększenie prądu spoczynkowego tranzystorów mocy. Dokładniej poczytaj na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy okazji do wymiany rezystory emiterowe (nagminnie robione wtedy przez byle jakie nawinięcie drutu oporowego na zwykłym rezystorze) i potencjometry ustalające prąd spoczynkowy tranzystorów.

Tranzystory w torze sygnałowym przedwzmacniacza na coś choć trochę niskoszumnego - choćby BC550 i BC560.

Okablowanie między wyjściem końcówki a zaciskami głośnikowymi też do wymiany. We wszelkiej Unitrze przypominało centralę telefoniczną.

Poczytaj zresztą wątek o modyfikacjach WS442 - to podobna konstrukcja. Wszystkie były podobne :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 5 miesięcy później...

Witam

Właśnie sie zabrałem za mojego strego atka. Padł jeden kanał - prawdopodobnie w końcówce mocy. Chce wymienić przy okazji tranzystory na 911/912 i tu feler. kupiłem 6 szt. co by mniej więcej znaleźć 2 pary. Po szbkim sprawdzeniu mniernikiem mam takie wartości hFE BD912-227,229,287, BD911-107,126,126. Może ktoś ma jakieś do pary ?? Zaznaczam, że atek jest bardzo pomocniczym wzmakiem - ma po prostu grać kiedy jestem u rodziców, więc nie musi byc super zgodność.

Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.