Skocz do zawartości
IGNORED

Ogarnięcie zestawu stereo

krzysztof1594

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Od dłuższego czasu posiadam zestaw stereo, lecz nigdy nie zastanawiałem się nad jego jakością (nie kosztował mnie ani złotówki) - głównie podłączony pod PC, który wraz z TV pełni funkcję centrum domowej rozrywki.

Jednak w ostatnim czasie zakupiłem gramofon Hitachi HT-21 i zaczęły kłębić mi się w głowie myśli dotyczące doprowadzenia amplitunera do odpowiedniego stanu oraz opłacalność tego zabiegu.

Obecnie za nagłośnienie odpowiada Pioneer SX - 777 we współpracy z duetem 2x l&s 30676.

Wiem, sprzęt nie jest najwyższych lotów ale tak jak pisałem nie kosztował mnie nic.

Ze wzmacniaczem występują problemy natury technicznej - przyciszony prawy kanał oraz zapewne spora ilość zimnych lutów (przy poruszaniu frontem przestaje grać/na wyświetlaczu choinka/zdarza mu się po prostu wyłączyć)

Na dodatek z poziomu pilota możliwość jedynie zmiany źródła oraz włączenia/wyłączenia urządzenia - po stuknięciu w obudowę, działają już wszystkie funkcje z pilota, aż do pewnego czasu po czym następuje powtórka sytuacji.

Mam stację lutowniczą - kiedy robiłem efekty gitarowe w oparciu o gotowe schematy i szablony płytek PCB (tylko na własne potrzeby - daleko mi do specjalisty), więc część zabiegów mógłbym przeprowadzić samodzielnie.

Stąd moje pytanie, czy warto doprowadzać ten wzmacniacz do stanu perfekcyjnego czy przy jego klasie to nie ma najmniejszego sensu?

Jeśli jednak warto to domyślam się, że najsłabszym ogniwem jest para kolumn l&s 30676? I to jest element zestawu, który w 2 kolejności po naprawie wzmacniacza powinien zostać wymieniony?

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/136862-ogarni%C4%99cie-zestawu-stereo/

Wzmacniacz to tylko wzmacniacz i na przestrzeni ostatnich 40 lat niewiele się zmieniło.

A ten Pioneer ma dopiero 25 lat ;-)

Jak masz czas, to otwórz i polutuj, co możesz na nowo; a nuż się uda coś poprawić.

To kwestia wolnego czasu i jego zagospodarowania.

Miej jednak świadomość, że czasem już za 3 stówki można mieć sprzęt podobnej jakości ...

Kolumny pewnie już polubiłeś i czasem zmiana na nowe bez posłuchania to "ruska ruletka"

więc trudno coś radzić; chyba, że dostrzegasz w ich dźwięku jakieś ewidentne wady.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

Rozumiem, dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Ciężko mi umiejscowić jakoś i kolumny i wzmacniacz jeśli chodzi o jakość generowanego przez nie dźwięku, dlatego zastanawia mnie czy w cenie 1 000zł jestem w stanie dorwać zestaw wzmacniacz + jakieś monitory, które dadzą sporą różnice w jakości dźwięku. Obecny pioneer z kolumnami dobrze służy do oglądania filmów i seriali (wiem, to nie jest kino domowe, ale do tak sporadycznych zastosowań - przynajmniej dla mnie wystarcza).

Dla gramofonu chcę zrobić osobne stanowisko i tutaj takie wyposażenie by się przydało.

Rozumiem, dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Ciężko mi umiejscowić jakoś i kolumny i wzmacniacz jeśli chodzi o jakość generowanego przez nie dźwięku, dlatego zastanawia mnie czy w cenie 1 000zł jestem w stanie dorwać zestaw wzmacniacz + jakieś monitory, które dadzą sporą różnice w jakości dźwięku. Obecny pioneer z kolumnami dobrze służy do oglądania filmów i seriali (wiem, to nie jest kino domowe, ale do tak sporadycznych zastosowań - przynajmniej dla mnie wystarcza).

Dla gramofonu chcę zrobić osobne stanowisko i tutaj takie wyposażenie by się przydało.

z kolumn może Eltax 3+

De gustibus non est disputandum

Właśnie 5 minut temu je oglądałem i zapowiada się super, zastanawiam się tylko czy przy ich gabarycie nie odczuję braków w stosunku do moich l&s 30676 (dla Was może być to głupie pytanie, ale tak jak mówiłem, nie za bardzo orientuję się jakiej klasy są moje kolumny). Zastanawiam się też jaki wzmacniacz do tego, na razie znam tylko kolor - srebrny, w takim kolorze będzie utrzymany "winylowy ołtarzyk". ;)

Miałem nieco większe Eltaxy 5+ i też brakowało dołu, więc porównanie z Twoimi 30676 może być

mocno rozczarowujące. Czy te kolumny są zamknięte, czy z BR z tyłu ?

Może to wcale niezłe, choć zupełnie dla nas egzotyczne ( NL ? ) kolumny ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Są zamknięte. No to jest duży problem - ponieważ nie mam porównania i doświadczenia i ciężko mi określić przez to w jakim budżecie jestem w stanie znaleźć znaczną poprawę brzmienia. To samo tyczy się wzmacniacza, czy jest to sprzęt, który można określić dobrym, czy pierwszy lepszy wzmacniacz za 500zł zagra lepiej ;)

Ponieważ moim zdaniem kolumny to 70% sukcesu powinieneś coś lokalnie poszukać i posłuchać.

Masz na miejscu choćby te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jednak gdybyś był zmotoryzowany i zmotywowany to sa np:

Ukryta Zawartość

plus parę innych, ale trzeba chcieć i zdecydować o budżecie, jego podziale itp...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skontaktuję się ze sprzedawcą tych kolumn i postaram się obejrzeć/przesłuchać. Myślicie, że jest szansa, że Technics SU-7600 może zagrać lepiej niż mój Pioneer? Wizualnie dokładnie to - w co celuję, ale jeśli chodzi o odsłuch to nigdy nie miałem styczności.

Trzeba posłuchać, bo wiele modeli późniejszych miało poważne problemy z basem i dynamiką;

tego nie słyszałem, więc obowiązkowo zalecam odsłuch. Wygląda naprawdę stylowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.