Skocz do zawartości
IGNORED

CD czy DVD do audio

Bilbo

Rekomendowane odpowiedzi

Ano właśnie, postęp poszedł do przodu, a ja jeszcze mam CD taki standardowy, nawet parę sztuk, mam jeszcze pare odtwarzaczy DVD i . . . . chciałbym poznać wiele opini na ten temat, różnice, czy dalej brnąć w standardowe CD czy może nowoczesne DVD oferują dźwięk na co najmniej podobnym poziomie ?

Nie podaje konkretnych modeli bo chciałbym to rozważać teoretycznie na razie.

I pisze o płytach do odtwarzania formatu CD oryginalnych lub nagrywanych, żadne mp3 czy inne formaty cyfrowe.

Może ktoś ma coś ztestowane porządnie ?

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

https://www.audiostereo.pl/topic/136867-cd-czy-dvd-do-audio/

Wiele zależy od Twoich oczekiwań, zasobności portfela, reszty sprzętu. Jak chcesz od czasu do czasu puścić muzykę w tle i nie zależy Ci na "smaczkach", jest Ci obojętne jak zagra byle grało, to nie ma znaczenia czy płytę odtworzysz z dvd czy cd. By było warto brnąć w temat, musisz tego chcieć. Posłuchaj może w jakimś pokoju odsłuchowym w jakimś salonie audio sprzętu w budżecie jaki jesteś w stanie i jesteś skłonny przeznaczyć na zestaw. Posłuchaj i zastanów się czy warto. Jeśli stwierdzisz że tak, nabędziesz (może masz) wzmacniacz, kolumny nieco bardziej "wyrafinowane" od najpopularniejszego sprzętu dostępnego w sklepach rtv-agd, to oczywiście warto słuchać płyt z odtwarzacza cd. Każdy odtwarzacz (ten dvd też) grają. Każdy inaczej, w każdym razie im dalej w las tym więcej.... i tak dalej. Sam stwierdzisz że warto pomyśleć o kablach, czy może przyszedł czas na kolumny czy odtwarzacz. Sam do tego dojrzejesz. No chyba że nie potrzebujesz słuchać muzyki tylko czasoumilacza lub jesteś głuchy. W takim przypadku szkoda czasu i środków, można sluchać na dvd. Czy nowoczesny sprzęt dvd oferuje dźwięk na wysokim poziomie? Niedawno kupiłem kilkunastoletni odtwarzacz cd, i jestem z niego bardzo zadowolony. Może to da Ci do myślenia

To oczywiście moje zdanie, nie będę więcej się mądrzyć, jestem tu nowy :)

Z budżetówki DVD philipsa dvp 9000s dobrze brzmi, przypadł mi bardziej do gustu jak marantze 63, 67 i rotel rcd 971. Z tym że ma oczywiście swoje wady np powolne wczytywanie ale dzwiękowo za te pieniądze jest poukładany tonalnie i z dość zróżnicowaną barwą i pewną kulturą bez natarczywości, jeśli taka budżetówka interesuje to polecam, swego czas Pacuła zrobił recenzję na jego temat, w necie jest.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.