Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w wyborze wzmacniacza...

Arkadius

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, rozumiem, jakbyś gdzieś, kiedyś natknął się na tego Denona 250 SE, to jeśli możesz to daj mi znać (uzupełniłem mój profil o adres e-mailowy). Tym razem naprawdę spadam już spać, narazie !

Witam ponownie...

Kurcze, trochę kusi mnie również wzmacniacz Denon PMA-520A (pisałem o nim na poprzedniej stronie). Wydaje się być on mocnym wzmakiem (8 Ohm pro Kanal 70W und bei 4Ohm Lautsprecherimpedanz 110Wat). Posiada on tzw. "Optical Class-A", co to jest? Czy ktoś coś wie o tym wzmacniaczu? Cena jego 400 zł. Starszy on jest od PMA 250 SE (pomijając nazwę sugerującą wyższa klase od 250 SE)?

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-226968_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

.

[obrazekLUKASZ-226974_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Arkadius

Trudno mi powiedzieć, co to jest za wzmacniacz; Denon jakiś czas temu miał bardzo szeroką ofertę stereo i produkował ogromną liczbę modeli przeznaczonych na różne rynki i wciąż je zmieniał... Poszukaj może w googlach czegoś o tym PMA 520 :-) Co do mocy wzmacniaczy - u mnie swego czasu PMA 350SE napędzał raczej bez problemu Avance Epsilon 960 mk2, a nie należą one do najłatwiejszych (wg danych producenta - 4 ohmy, skuteczność 88 dB, zalecana moc wzmcniacza - od 50 W w górę).

Kupują wzmacniacz pomyśl też o jego ewentualnej odsprzedaży w przyszłości - najlepiej kupić coś, co łatwo później sprzedać (a więc model znany i o ustalonej opinii, lub chociaż taki, o jakim można znaleźć trochę informacji !)

p.s. co to jest "optical class A" nie mam pojęcia ;-D

Aha, no nic nadal będę polował na tego 250 SE. Bo faktycznie, o nim można przynajmniej bez problemu znaleźć jakieś opinie (bardzo pozytywne). A o tym 520A, nic nie moge znaleźć (przeglądałem różne strony w różnych językach). Tak samo nie ma informacji o PMA 280... Pozostaje mi tylko czekać... :(

Znalazłem na eBay'u PMA 250 II. Czym on się różni od 250 SE? Cena to 40 funtów. Przesyłka do Polski pewnie cholernie droga....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest też PMA 250 III. Kurcze Denon wypuścił aż tyle modelów w obrębie jednej numeracji?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Arkadius

Ale te 250-ki ze zdjęć powyżej to chyba inna konstrukcja niż modele SE (PMA 250 i PMA 350) oraz późniejsze UK (PMA 255 i PMA 355). Wizualnie bliżej im do modelu PMA280, robionego chyba na rynek niemiecki (ale tu mogę się mylić); natomiast werse SE i UK były produkowane na rynek brytyjski i (chyba) projektowane w Anglii i stąd - jak mniemam - ich trochę lepsze brzmienie ;-)

Znalazłem tego 250 SE, ale przesyłka do Polski to koszt 30-40 funtów, więc bez sensu, prawie tyle co sam wzmacniacz. :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu trochę napisano o Denonach 250 non SE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam....

Popsuł mi się mój stary wzmacniacz Philipsa (po ok 20-30 min graniu zaczyna charczeć lewy kanał), tak więc nie mogłem dłużej już czekać na zaplanowanego 250 SE i zakupiłem wspomnianego wcześniej PMA 280. Zapłaciłem za niego 360 zł razem już z wysyłką (kurier "stolica" wraz z ubezpieczeniem), tak więc chyba nie zapłaciłem drogo... Teraz czekam na przesyłkę. Sprzedający poszedł ze mną na tyle dobry układ, że jak będe chiał zmienić go na coś innego, to on odkupi odemnie ten wzmacniacz i dopłacę jedynie różnicę w cenie. A co do tego Philipsa, to co to może być? Da radę to naprawić i czy drogo to będzie kosztować. Bo jeśli niedużo, to dał bym do naprawy ten wzmacniacz i podpiął do kolumn efektowych do "kina domowego".

Pozdrawiam...

Z tym, "kinem domowym" to troche przesadziłem. Lepsze określenie, to wzmacniacz do podpięcia tylnych kolumn do oglądania filmów, aby mieć namiastkę kina (z karty dzwiękowej wychodzą dwa niezależne kanały - przód i tył).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.