Skocz do zawartości
IGNORED

AiM SC808 - Zewnętrzne zasilanie

Duszan23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu borykam się z problemem trzasku w lewej słuchawce podczas grania w gry online. Problem ten nie występuje przy normalnym użytkowaniu (przeglądanie internetu, słuchanie muzyki)

Podejrzewam, że jest to wina karty graficznej, ponieważ przy włączaniu gry słychać te nieprzyjemne trzaski. Dodam też, że na starym komputerze (integra) jest to samo, na nowym PC próbowałem następującej kombinacji - Integra - Asus Xonar DX - A od kilku dni - AiM SC808 (który nieco wzmocnił te trzaski, ale podejrzewam, że to przez wzmacniacz) Karta jest podłączona pod PCI-E x16 ponieważ mam nieco duże chłodzenie i elementy karty dźwiękowej zaczepiają o to. Nie zauważyłem różnic w działaniu, na porcie x1 i x16 występuje ten sam problem.

Jest to lekko irytujące a myślę, że główną przyczyną jest stara instalacja elektryczna (która ma około 30 lat)

Pomyślałem, żeby dokupić zewnętrzny zasilacz i znalazłem takie coś -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I tu moje pytanie, czy taki zasilacz nie będzie powodował konfliktów z głównym zasilaczem PC? I czy w ogóle taka kombinacja zadziała?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/137370-aim-sc808-zewn%C4%99trzne-zasilanie/

Prund jest prund. Czy zasilisz kartę z ATXa czy z zewnętrznego zasilacza to wszystko jedno. Będziesz tylko pewnie musiał pamiętać o wyłączeniu karty po wyłączeniu kompa, bo może nie zadziałać bez restartu hardwarowego.

A czy to pomoże na istniejące bolączki to już inna kwestia. Karta graficzna może bruździć też po masie.

Mam gdzieś w szafce zasilacz od starego PCta (dokładnie jest to FEEL II więc nic specjalnego) Czy jeśli odłączyłbym kartę od zasilania w komputerze i podłączył molex ze starego zasilacza to karta uruchomi się bez problemu?

Niestety ten sposób nie działa, podłączyłem pod drugi zasilacz ale karta się nie uruchamia. Podejrzewam, że problem tkwi w tym, że nie podłączyłem 24 pinowej wtyczki do płyty głównej (w sumie nie ma takiej możliwości bo mam już wpięty od głównego zasilania kompa)

Czy ten mały zasilacz który podałem w linku rozwiązałby sprawę? Wydaje mi się, że działa na innej zasadzie niż taki normalny i daje prąd bezpośrednio do karty (chociaż mogę się mylić :P)

Mocno wibruje Ci komp?

AIM nie lubi wibracji, jest tam sporo kondów ceramicznych niskiej jakości, efekt piezoelektryczny jak się patrzy.

Jak przykładałem wentylator blisko SC808 to był kosmos :)

Ja z powodzeniem uruchamiałem SC808 z dwóch baterii i przerabiałem całe zasilanie.

Tak, uruchomiłem zasilacz. Czytałem coś o łączeniu masy jednak kompletnie się na tym nie znam :P

Przyłożyłem palce do plastikowej szyby obudowy od strony płyty głównej i są wyczuwalne drgania, podkreślam też, że lewa słuchawka zbiera trzaski tylko wtedy, gdy uruchomię grę.

Co w tej sytuacji mogę zrobić? Łączenie masy raczej odpada, nie chcę przypadkiem usmażyć całego komputera ;)

Tak, uruchomiłem zasilacz. Czytałem coś o łączeniu masy jednak kompletnie się na tym nie znam :P

Wpięcie molexa załatwia łączenie mas. Na molex jest (powinno być :) ) +5V, gnd, gnd, +12V. Nic więcej łączyć nie trzeba.

Może istotne jest kiedy podać to zasilanie. Może przed, a może po włączeniu komputera. Musisz popróbować. Jak masz miernik sprawdź czy aby na pewno ten zasilacz jest sprawny i podaje odpowiednie napięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.