Skocz do zawartości
IGNORED

produkt z małej manufaktury?

Mangi

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po zmianie części sprzętu i podczas odsłuchów zainteresował mnie temat produktów z małych manufaktur. w skrócie wątpliwość mam taką: czy nie jest tak, że jeden egzemplarz z manufaktury gra świetnie, a drugi, ten sam model, świetnie ale jednak nieco inaczej?

wątpliwości opieram na zupełnie innym typie produktów, gdzie wiem że np użycie lepszych materiałów nie rekompensuje braków w obszarach know - how / R&D / parku maszyn/ instrumentów kontroli jakości/skali produkcji.

post (chyba powinien od razu trafić na bocznicę) nie jest po to aby dyskredytować niejednokrotnie doskonałe konstrukcje (nie tylko z naszego podwórka przecież) ale ogólnie, zadaję sobie pytanie jak to jest w świecie audio, gdzie czasami "gra wszystko" a tu może być problem z powtarzalnością produktu. czy ktoś porównywał albo możemy na jakieś podstawie powiedzieć że różnice będą, ale nieistotne.

https://www.audiostereo.pl/topic/137524-produkt-z-ma%C5%82ej-manufaktury/

Podczas rozmów odnośnie mojego sprzętu, w audio-connect tłumaczono mi to tak, że małe manufaktury - jeżeli robią dobrej jakości rzeczy - robią to samo przez wiele lat.

Nie mają w swojej ofercie szerokiej gamy audio, tylko 3-5 modeli i tyle. Robią np. tylko głośniki, wzmacniaczy nie tykają.

Jak już robią głośniki, to potrafią jeden model produkować i 30 lat. Nie mają potrzeby (jak to jest w korporacjach ogólnie patrząc) że co roku musi być nowy model, potem znowu nowy model....

Ludzie pracujący w takich manufakturach pracują tam wiele lat i swój fach znają.

Trzeba również mieć świadomość, że oni tam nie pracują za pomocą młotka i kowadła, tylko mają maszyny, które dają powtarzalne rzeczy.

Większość małych manufaktur w branży audio,moim zdaniem jest nie docenianych,w szczególności na małe promowanie produktu,często za średnio wyglądające urządzenia. Mam okazję śledzić pracę konstruktora i zespołu produkcyjnego,głównym naciskiem jest dźwięk ,prace trwają bardzo długo wliczając w to czas prywatny ,aby uzyskać maximum w danej kategorii cenowej. Po wprowadzeniu na rynek dane urządzenie sprzedawane jest przez wiele lat ,bo po co zastępować je nowym ,skoro jest bardzo dobre.

Powtarzalność lub jej brak może występować wszędzie niezależnie od wielkości firmy.

Najważniejsze jest żebyś na odsłuchu testowym miał to samo co po zamówieniu. W przypadku masówki masz większą pewność, ponieważ wszystko jest już na magazynie. w manufakturach masz ten 1% niepewności, że coś tam się zmieni po drodze...

Moim zdaniem jednaj relacja jakości do ceny w manufakturach jest co najmniej dwukrotnie lepsza od fabryk (wyższe koszty stałe), dlatego jeśli to możliwe - wybieram manufaktury.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

wąska specjalizacja faktycznie ma swoje zalety. ale jest też dość ryzykowna ponieważ chyba niemożliwością jest sprzedaż tego samego produktu przez x lat. po prostu po czasie część komponentów staje się niedostępna / lub zbyt droga dla mniejszej firmy, skupującej materiały na otwartym rynku. siłą rzeczy manufaktura musi się więc dostosować i zacząć używać zamienników / niejako na siłę udoskonalać produkt. duzi gracze są w o tyle lepszej sytuacji że wdrażając produkt zapewne kontraktują podzespoły na cały cykl życia i fakt - mają je także przewidziane pewnie na krócej - jakieś 3-5 lat (ponieważ faktycznie żyją ze zmian modeli, wprowadzaniu nowinek i wręcz muszą to robić).

jest też kwestia zwykłej powtarzalności wykonania i następnie jej weryfikacji, względnie łatwa i wręcz wymagana ze względu na koszty w produkcji seryjnej (jedna linia produkcyjna, jednolite procedury kontroli jakości produktu). trudniejsza do utrzymania dla jedno / kilku osobowej manufaktury.

koniec końców nie zaprzątałem sobie aż tak bardzo tym głowy gdyż kupowałem sprzęt budżetowy (do ~5k za element) ale w/w na pewno brałbym pod uwagę celując w hi-end i raczej skłaniałbym się do odsłuchu i decyzji odnośnie konkretnej sztuki pochodzącej z produkcji manufaktury.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.