Skocz do zawartości
IGNORED

AVT471 jako tymczasowy wzmak

yaq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno zaopatrzylem sie w sennheisery hd555 (wersja 50ohm), jako zrodlo uzywam audigy1. Zakaldajac ze w najblizszym czasie nie bede mial pieniedzy zeby inwestowac w sprzet, czy jest sens bawic sie w montowanie kitu, zeby miec wzmacniacz? Boje sie ze nie bedzie zauwazalnych efektow, a 50 zeta piechota nie chodzi:)

https://www.audiostereo.pl/topic/13763-avt471-jako-tymczasowy-wzmak/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tam jest o tym kicie

Ukryta Zawartość

z tego co poczytałem, ten wzmak jest bardzo przyzwoity. Jeśli się na niego zdecydujesz to napisz, jaki wziąłeś do niego zasilacz, proszę.

na tweak.pl są wpisy kolesia, który zastąpił tym wzmakiem kartę dźwiękową i jest bardzo zadowolony

pozdr

Ta opinie tez znam :) - jutro przespaceruje sie do sklepu, w srode znajomy powinien zaczac go skladac i bede mogl podac szczegoly co do zasilania :) zastanawiam sie czy dzieki temu odczuje jakakolwiek zmiane na lepsze (to niestaty bede mial okazje sprawdzic dopiero po sylwestrze), mimo wszystko wzmacniacze sluchawkowe zaczynaja sie od 500 zlotych a to powinno byc w okolicach 50... zastanawiam sie czy taki wzmacniacz bedzie lepszy od zadnego.

• 2 tygodnie później...

Wyszlo, wyszlo;) ale na razie nie mam dostepu do sprzetu na ktorym wczesniej sluchalem (obecnie tylko discman thompsona - oczywiscie z wzmakiem gra o wiele lepiej, pod kazdym wzgledem:) ) najprawopodobniej na poczatku tyogdnia albo w srodku bede mogl opisac swoje odczucia przy zastosowaniu normalnego sprzetu.

Wrazen odsluchowych jeszcze nie ma, ale mam szczegoly zasilania, dolaczam schemacik i jeszcze opinia znajomego: "to jest typowy wzmacniacz do sluchawek, i stosowanie tego wzmacniacza jako przedzwmacniacza nie ma sensu, bo musialby pozmieniac wartosci rezystorow jesli chcialby za tym przedwzmacniaczem podlonczyc zwyczajny wzmacniacz" jezeli chcesz kontakt do skladajacego to daj znac:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest jakaś różnica między kitem ze strony EP a tym tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jakaś wersja "B"). Ten drugi jest tańszy (34 złote) - ale to pewnie kwestia sklepu.

Ukryta Zawartość

Jest jakaś różnica między kitem ze strony EP a tym tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jakaś wersja "B")? Ten drugi jest tańszy (34 złote) - ale to pewnie kwestia sklepu.

Ukryta Zawartość

Już wiem - wersja "B" ma po prostu wszystkie elementy - czy stosując lepsze elementy (rezystory, opampy) można go w łatwy sposób "ulepszyć", czy lepiej złożyć z tego, co przyślą w "kicie"?

Przepraszam za podwojenie poprzedniego posta - jak to samemu usunąć?

Złożyłem dzisiaj AVT471, ale nie chce mi toto grać:-(. Nie mam zasilacza (na uniwersalnym dodatkowo buczy) i na razie zasilam baterią 9V. W sumie wzmacniacz gra, ale tak jakby nie mógł wysterować słuchawek. Wszystko polutowałem tam gdzie być powinno i jako, że o elektronice wiem ile wiem (niewiele do nic) jestem w kropce. Wiem, że: w spoczynku pobiera toto ok 300mA, a po podłączeniu słuchawek i źródła ok 250mA. Po podłączeniu zasilania czerwona dioda gaśnie po 1sek o reszta świeci ciągle. Przy silnym sygnale na wejściu zielona i żółta zaczynają przygasać w rytm muzyki. Nie wiem czy to istotne, ale jak pisałem, wiem nic...

Poradźcie co mogę z tym zrobić.

Czytałem, że można sobie zamówić sample żeby podmienić oryginalne kości. Które kości powinienem podmienić czy może wszystkie i na jakie (opa637)? Jaki potencjometr powinienem kupić do tego wzmacniacza?

dławi się bo nie ma mocy. Podłączyłeś jedną baterię 9V? jak zrobiłeś +/- i masę?? Na bateryjce to raczej nie pa prawa dobrze grać. Spróbuj z jakimś zasilaczem 12-15V i 10w. Z tego co wiem kit AVT2624B + trafo z dwoma wtórnymi uzwojeniami będą idealne.

może rozrysuj jak to podłączyłes?

Ok, dotarlem do siebie, na razie nie sluchalem dluzej, nie bawilem sie w testy z paru powodow - na nowo odkrylem pare elmentarnych praw:

- discman nie nadaje sie do testowania takich urzadzen - nie sluchac roznicy

- moj komputer kiepsko sprawdza sie jako zrodlo, ale o tym za chwile

- koniecznie trzeba miec jednak potencjometr :)

- sluchawki pokazuja swoje mozliwosci dopiero na wzmaku:)

Kilka rzeczy na ktore sie nacialem: Bardzo wazny jest kabel, szczegolnie jego jakosc. Uziemienie kompa i nie szumiaca (zbyt glosno) karta dzwiekowa. Brak regulacji glosnosci to byl glupi pomysl - wzmocnienie jest dosc znaczne (. Podlaczalem sluchawki do kompa i slyszalem 0 szumow, po podlaczeniu przez wzmacniacz (bez regulacji) pojawiaja sie dosc wyrazne szumy (niezaleznie od ustawienia glosnosci - wiec uznaje to jako szum generowany przez komputer - wzmacniacz byl sprawdzany i nie szumi). Dobrym rozwiazaniem byloby prowadzenie mocniejszego sygnalu do wzmacniacza a dopiero potem regulacja glosnosci.

Teraz najciekawsze (przynajmniej dla mnie:) ) - odpowiedz na pytanie zadane w 1. poscie brzmi: TAK, warto zainwestowac w taki wzmak (zakladajac ze zrodlem jest komp) - dopiero na nim sluchawki pokazuja swoje mozliwosci - sb audigy nie ma wystarczajaco duzo mocy zeby je wysterowac. Poza poszerzeniem sceny pojawia sie jeszcze piekny bas - o wiele bardziej dynamiczny:), moze ogolnie pojawia sie jeszcze troche wiecej detali, ale niestety ale nie moge na razie sluchac zbyt spokojnej muzyki przez szumy :/

Podłączyłem bez zwarcia masy do "-", bo wtedy głośno charczy i to tylko przy bardzo silnym sygnale. Próbowałem użyć zasilacza uniwersalnego 1000mA, ale efekty sa podobne do baterii (plus buczenie). W moim pięknym mieście kity avt są nie do kupienia. Może znasz jakieś proste projekty do zmontowania na płytce uniwersalnej? Mam nadzieję, że mnie to nie przerośnie...;-). Bateria daje w sumie dość duży prąd, może to coś innego???

Znalazłem dwa projekty zasilaczy. Który z nich będzie bardziej odpowiedni do wzmacniacza?

[obrazekLUKASZ-235504_1.jpg] [obrazekLUKASZ-235504_2.gif]

Ukryta Zawartość

post-5397-100000760 1170262957_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na mój łeb ten pierwszy jest lepszy - prostszy a i tak będziesz zwierał masę na wzmaku

Do wzmacniacza MUSISZ mieś zasilanie symetryczne, tzn +/- 10V. sam plus luba sam minus będzie objawiał się charczeniem. + musi być równy -

yaq

może omiń kartę i wpakuj jack bezpośrednio w CD-ROM? u mnie (mam 600ohmowe tonsile sd426a) zniknął przydźwięk a źródło o niebo lepsze od discmana.

potencjometr dasz przed wejściem sygnału czy za wzmocnieniem?

jaki zastosowałeś transformator? możesz podać mi jego symbol/parametry/rodzaj konstrukcji?

Zrobiłem pierwszy, ale na wyjściu mam tylko 4.8V. Transformator to ts8/018 2x12V/0.34A (grzeje się jak diabli).

PO podłączeniu do wzmacniacza buczy i charczy jak przy uniwersalnym. Co z tym począć???

powinno być ok. Sprawdź czy masz dokładnie takie samo napięcie na plus i na minus. W razie czego poproś yaq o mail do człowieka, który podał ten schemat - może coś jest ze stablilzacją, diody nie tak...

napiszcie obaj, jakich używacie (ohm) słuchawek, proszę

lempl

tak mnie coś tknęło...miałem taki problem jak ekran od źródła sygnału nie był połączony. Pobaw się może ze źródłem dźwięku, popróbuj innymi kabelkami itp...może to coś z tym jest nie tak?

A jak nie masz nic poza słuchawkami (też spróbuj z innymi) i zasilaniem podłączonego (kabel od źródła też odłącz) też buczy? Sprawdź czy gdzieś nie ma przebicia, to nie musi być wina zasilania

możesz dać jakieś foty swojego brzęczka :>?

Próbuję teraz z potencjometrem 47K. Przy wiekszym wzmocnieniu szumi, ale cholerstwo wyczuwa nawet jak zbliża się do niego rękę. Na razie wszystko popodłączałem jak było najszybciej. To białe na trafo to zabezpieczenie przeciwporażeniowe;-). Mam słuchawki akg k66 32ohmy i jak na razie lepsze wrazenia odsłuchowe z wzmacniacza w cd technicsa slps70.

[obrazekLUKASZ-235911_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.