Skocz do zawartości
IGNORED

AVT471 jako tymczasowy wzmak

yaq

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieje, że wymiana r8 i r18 pomoże. Na sygnale z chincha i przy silniejszym sygnale w wyjścia sł. zapala się czerwona dioda. Potencjometr 47K na wyjściu nie wycisza całkowicie słuchawek. Jutro ide po rezystory, zobaczymy co to da.

złożyłem - 2 godziny jak na pierwszą w życiu płytkę to chyba nie jest tragicznie :)

jutro z rańca jadę na giełdę po elementy do zasilania, mam nadzieję do 14stej odpalić całość

jakie potencjometry polecacie do tego kitu i gdzie je wstawiliście?

Ja najpierw miałem 47k, teraz mam 100k logarytmiczny, ale to chyba dalej nie to. Na razie problemem jest zbyt mocne wzmocnienie. Przy cichym sygnale z wyjścia słuchawkowego cd jest w miarę ok, ale jak zwiększę głośność na cd to potemcjometr na kicie działa niemal jak on/off a słuchawki robią się dużo za głośne. Pytanie, jak zmniejszyć wzmocnienie?

cholerny świat

od południa męczę się żeby odpalić ten kit. Albo trzaski nieziemskie w słuchawkach, albo czerwona dioda zapala się zanim cokolwiek usłyszę...jeden kondensator wystrzelił, zamieniłem na elektrolity.

Był moment, że jedna słuchawka dobrze grała, ale to była tylko chwila.

Dioda zielona i żółta się świecą (zielona czasem mruga jak nie kontaktująca żarówka), czerwona już od dawna się nie zapala. Prąd jest - sprawdzałem, na płytce dla tranzystorów jest +-10.

Tylko na gniazdku słuchawkowym też jest +-10 (od masy) - czy to normalne?

na wyjściu słuchawkowym nie ma praw być napięcia! no może pojedyńcze mV ale nie +/-10. jeśli wystrzelił ci kondek to oznaka odwrotnie podłączonego napięcia. jesli żle podłączyłeś napiecie to układ scalony tez poszedł do piachu i to jest przyczyną napięcia na wyjściu. sprawdz czy scalak nie ma pozwieranych nóżek

wystrzelił tantal, nie elektrolit. Napięcie jest podłączone prawidłowo, sprawdziłem na każdej podstawce - nie wiem czemu jedynie diody musiałem wlutować odwrotnie - może błąd na płytce?

problem jest następujący: wszystkie rezystory za wyj. R15 pokazują dobry opór. R15 wylutowany też daje 11K, ale wlutowany daje 1Kohm (jego bliźniak R5 daje zawsze 11K). Wszystkie scalaki są wyjęte, diody wylutowane. O co ^$%#^ chodzi??!?!?

wywaliłem 100wę w błoto i zmarnowałem dwa dni...

lewy kanał gra (bez wzmocnienia, ale nie jest też sciszony - głośnośc jak podłączony bezpośrednio w źródło) od pinu 7 na 4556, z pinu 1 kanał prawy jest niemalże niesłyszalny. Poziom kanału lewego osiąga dopiero za rezystorem R18. Najwyraźniej gdzieś tam jest jakieś zwarcie/przebicie, ale gdzie??

Tak to jest... Płytka i kit najprawdopobodniej w porządku. Nie wiem, czy sprawdzałes erratę do niego. Chodzi o to, że jesteś początkujący. Nawet nie wiesz gdzie mogłes popełnić błąd, a już o szukanie nie wspomnę. Z czasem i rosnącym doświadczeniem będzie lepiej. Moje pierwsze płytki też nigdy nie chodziły. Teraz też nie zawsze od razu jest dobrze, ale już wiem, juk analizować schematu i mozliwe miejsca błędów.

znalazłem błąd na płytce - było zwarcie ścieżek + z masą, chyba dlatego kond strzelił. Musiałem trochę poskrobać i jest ok. Ale 4556 chyba walnął. Jak podłaczam sygnał kanału do emitera obojętnie którego kanału 4556 to gra (cicho, ale to już gra wzmacniacz). Natomiast nie gra jak podłączę do "IN" L lub R.

Napęcia są, sygnał do 4556 dociera...zwalił się widać :(

>kafka

jeszcze się pomęczę, dzieki bardzo - skorzystam jeśli do wieczora tego nie ruszę

mam prośbę do posiadaczy już działającego wzmaka - sprawdźcie napięcie na słuchawkach. Konkretnie masa - wyjście lewe i masa-wyjście prawe.

...jestem bliski zastosowania młotka....

Dziękuję, że wszyscy rzucili się do pomocy :>

UDAŁO SIĘ!!! moja pierwsza w życiu konstrukcja gra!

zastąpiłem spalony njm4556D opampem tl062. Jeśli tak gra z tym, to z 4556 jakość dźwięku mnie wzruszy najpewniej do łez...

Na razie jeszcze słychać sieć i jak odłączę wejście to jest niezły przester, ale wszystko dopracuję.

Póki co zauważyłem najlepszą przestrzeń jaką w życiu usłyszałem, bas jest bardzo szczegółowy (nie zlewa się nawet jak dam do oporu. I wysokie nie kłują w uszy, a są bardzo wyraziste.

dołączam fotę wzmaka krótko po jego odpaleniu

[obrazekLUKASZ-238779_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

powinien działać, opampy z tej płytki chodzą bodajże od +-5V. Jeśli nie będziesz głosno słuchał i masz słuchawki 150-300ohm to powinno starczyć. Jeśli nie za całe zasilanie dałem 30zł +kondensatory (12zł), więc opłaca się bardziej niż bateryjki.

Czyżby słuchawki tonsil sd426?

U mnie chodzi na takich.

Zasilanie masz na jednym ze schematów powyżej - to na górze, stabilizowane.

dałem transformator 10W 2x12V 0,5A. Do tego cztery kondy 1000uF63V i 4 100pf tantalowe. Stabilizatory 7810 i 7910 i masz znakomite źródło prądu za niewielkie pieniądze.

Możesz dać słabszy tarnsformator, ale różnica kosztów żadna.

Im większa impedancja słuchawek, tym trudniej je napędzić - stąd źródło prądu musi być wystarczające. Baterie mogą "przysiadać" na basie jak głośno dasz. Polecam taki zasilacz.

Jeśli będziesz podłączał ten wzmak bezpośrednio do CDka to na wejściu daj 100kOhm/kanał a rezystory R5 i R15 wymień na 3,4 ohm. Gra ładniej, wystarczająco głośno i nie ma przesteru nawet przy heavy-metalu na cały regulator:))

AKG - czemu nie? co kto lubi, co kto ma...

transformator ma oznaczenie 2x12V 0,5A

ważne, żebyś miał 2X jakies napięcie (tutaj 10-15V) bo jak masz oznaczenie bez 2x to nie jest symetryczny i nie nadaje się. Chyba, że chcesz walczyć z zasilaniem...a to nie warto

Docelowo zdecyduje sie na zasilanie sieciowe ale poniewaz mam nieograniczony i bezplatny dostep do kazdej ilosci baterii pytanie: czy baterie dolacza sie ot, tak czy z jakimis kondensatorami. Obilo mi sie o uszy, ze przy zasilaniu bateryjnym moze dochodzic do sprzezen.

tego nie wiem.

Weź dwie baterie 9V. Podłączasz je tak, że minus jednej baterii łączysz z plusem drugiej i to połączenie to "0". Pozostałe odczepy masz jako + i - 18V.

Możesz jakieś kondy dać, ale to nie ma chyba sensu. Przecież zasilanie z baterii nie ma tętnień żadnych (czy jak to się nazywa) więc nie ma czego wygładzać.

Cześć.

Dostałem w spadku taki wzmak już zmontowany i mam dwie zagadki:

Po pierwsze - do czego są te 3 diody? Czerwona pali się przez sekundę, pozostałe ciągle.

po drugie - do wyjścia podawane są tylko sygnały L i R bez masy (choć na płytce jest wyjście masy) tzn, masa jest "pobierana" z obudowy - dlaczego?

Możecie podesłac mi jakiś schemat tego cuda i opis?

czerwona dioda zapala się na chwilę - ok, tak ma być. Jeśli się świeci jak wzmak gra to znaczy, że jest przester.

Dwie pozostałe diody sygnalizują pracę kanałów (są 2)

Wyjście masy można brać z obudowy. I tak na płytce masa jest wspólna dla zasilania, wejścia i wyjścia. Choć lepiej połączyć wyjście bezpośrednio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.