Skocz do zawartości
IGNORED

Przełącznik dla dwóch wzmacniaczy

mk123

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy ktoś z Was korzysta z jednej pary głośników i dwóch wzmacniaczy na zmianę. Ja szukam pewnego rozwiązania bo znudziło mnie przełączanie przewodów. Zrobiłem przełącznik na przekaźniku ale po kilku dniach miałem przerwę na jednym kanale. Wymieniłem przekaźnik i działa ale wolał bym poprawić układ bo przy wzmacniaczu tranzystorowym przerwa jest bez znaczenia gorzej jak przerwa zdarzy się przy wzmacniaczu lampowym.

Mam nadal problem z przekaźnikiem. Gdy słucham muzyki przez wzmacniacz lampowy wszysko działa prawidłowo. Po włączeniu cewka działa i mocno trzyma styki ale w stanie przełączenia na wzmacniacz tranzysorowy styki przyciaga tylko sprężynka.Znowu dzisiaj miałem przerwę na kanale. Problemem może być też ciepło wydzielane przez działąjącą cewkę przekaźnika. Zamontowałem przekaźnik 24/240V 5A. Prośba o wsparcie na jaki przekaźnik lub włącznik najlepiej wymienić ten który mam ?

• 3 tygodnie później...
  • 9 miesięcy później...

Niestety przekaźnik po 6 miesiącach zaczął przerywać (aż transformator we wzmacniaczu się nagrzał)! Wymieniłem na zestaw przekaźników typu Arduino  4 kanały , zasilanie 5 V. Może teraz będzie działać dłużej.

• 5 miesięcy później...

Witam,

po co zabawa z przekaźnikami? Ja osobiście proponuję wykorzystać styczniki. Jeżeli będzie mieć styki pomocnicze, można z nich zrobić podtrzymanie cewki i / lub wyłączenia wzmacniacza / załączenia rezystora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.