Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana zestawu wzmacniacz+kolumny do 1200zł

maniek21

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki, ew. propozycje kolumn/wzmacniaczy do łącznej kwoty 1200zł.

Zdecydowałem się na całkowitą zmianę zestawu. Do tej pory grałem na kolumnach: Tannoy M2, Acoustic Research S40 (2,5 drożne podłogowe), a następnie na AE Aegis Two.

Zasilał to wszystko wzmacniacz Yamaha A-1020.

Przede wszystkim rozumiem, że w tej kwocie i tak zmienię głownie sygnaturę dźwiękową, niekoniecznie jakość zestawu. To nic, tej sygnatury (produkowanej przez Yamahę + kolumny) słuchałem od kilku dobrych lat i było dobrze, ale chcę pójść w inną stronę obecnie. Yamahy do tej pory bałem się zmieniać, bo w porównaniach z innymi wzmacniaczami zawsze wychodziła obronną ręką, a jest po prostu bezawaryjna i w oryginale (przynajmniej mój egzemplarz).

Obecnie chciałbym pójść w coś bardziej neutralnego, ew. lekko ocieplonego. W czasie gdy posiadałem Tannoy M2 wydawało mi się, że są idealne i że uwielbiam ten styl grania. Po zmianie kolumn opadły mi przysłowiowe "klapki" z oczu i okazało się, że jaśniejszy dźwięk również jest dobry, przede wszystkim żywszy. Mimo to brzmienie AE było dla mnie trochę za sztywne, zdaję sobie sprawę, że to też pewnie wina połączenia z Yamahą. Aegis były jednak najlepszymi kolumnami chyba jakie posiadałem, wysokie były ciut lepsze w Acoustic Research.

Szukam więc kolumn neutralnych lub lekko ocieplonych, ew. dobrych jasnych kolumn i ciepłego wzmacniacza. Preferuję raczej bas miększy i dłuższy niż szybki i punktowy, ale bez przesady znowu :)

Najważniejsze? Średnica. Może nie być basu, może nie być wysokich, ale muszą być wyraźne wokale, bez efektu spłaszczonego dźwięku.

We wzmacniaczu lubię mieć zapas mocy. Nie robię dyskotek, ale wszystkie mocniejsze (albo wydajniejsze) wzmacniacze, które miałem, lepiej grały przy niskich poziomach głośności (w CA które testowałem kiedyś, przy niskich poziomach głośności sprzęt grał kiepsko).

Muzykę odtwarzam z tunera Yamahy oraz ostatnio z komputera przez tani DAC na Burr Brownach (pożyczyłem do testów), kupię jakiś w najbliższym czasie.

Pokój: ok. 15m2, kolumny stały na podłodze teraz (AE), po bokach szafki na sprzęt, wzdłuż krótszej ściany pokoju (pokój ok. 5m x 3m). Mogę kupić podstawkowe oczywiście i dokupię podstawki (nawet chyba lepiej, bo w pokoju jest trochę szafek, niedaleko jest biurko, krzesło biurowe, Aegis były trochę za niskie).

PS. To nie jest tak, że mam duże wymagania, zdaję sobie sprawę, że budżet jest słaby, chciałem tylko jak najdokładniej opisać preferencje brzmieniowe.

Co odsłuchiwałem?

Słuchałem jakiś czas temu wzmacniacza Pioneer A-676. Zagrał z Acoustic Research pastelowo, z gładką średnicą i miękkim basem. Na forum ma jednak różne opinie.

Mogę pójść też w sprzęt bardziej vintage (np Pioneery z serii Blue Line albo starsze Sony). Miałem też Sony TA-F570ES. Piękny, ale zestawiłem go niestety z Tannoy M2 i to był błąd. Basu więcej niż w A-1020, ale zmuliło trochę dźwięk.

Słuchałem kolumn Castle Severn z Yamahą, trochę za ciepło, bas był tylko dopełnieniem i bałem się o membranę z jakiegoś tworzywa, że pęknie :)

Obecnie w zasadzie nie wiem w jakim kierunku pójść.

Co mam na oku? Myślę o Monitor Audio BR2 i Pioneerze do tego. Podobały mi się kiedyś Grundig Box 650 Professional.

Jeśli ktoś dotrwał do końca opisu i ma pomysły to proszę śmiało.

Nie wiem, czy masz tę świadomość, że kolumny to 70 % tego, co słyszysz.

Pożycz, albo kup ( po odsłuchach ) wymarzone choćby BR2 i zobaczysz, czy rzeczywiście

to słuszny kierunek i czy łatwo dobierzesz resztę, bo podobnych wątków parę było.

Kiedyś też przeskoczyłem ze szmaty na tytan ( za szybka decyzja ) i po kilku okropnych latach

wróciłem na dobre do kopułek tekstylnych, ale co klient, to gust ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie wiem, czy masz tę świadomość, że kolumny to 70 % tego, co słyszysz.

Pożycz, albo kup ( po odsłuchach ) wymarzone choćby BR2 i zobaczysz, czy rzeczywiście

to słuszny kierunek i czy łatwo dobierzesz resztę, bo podobnych wątków parę było.

Kiedyś też przeskoczyłem ze szmaty na tytan ( za szybka decyzja ) i po kilku okropnych latach

wróciłem na dobre do kopułek tekstylnych, ale co klient, to gust ...

Czyli rozumiem, że kopułka w BR2 może grać ostro? Różne opinie właśnie czytam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.