Skocz do zawartości
IGNORED

NOS DAC 10xTDA1543 + CS8416

Mirosław_54832

Rekomendowane odpowiedzi

Zmontowałem ten DAC wg projektu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (SPDIF audio DAC with CS8416 and TDA1543).

W stosunku do projektu obniżyłem tylko napięcie zasilania TDA1543 z 8 do 7V. Pomimo radiatorków znacznie sie nagrzewały.

Po uruchomieniu jest taka sytuacja, że na wyjściach TDA1543 nie mam sygnału oraz na wyjściu RERR (pin 14) CS8416 mam poziom wysoki, czyli wskazanie błędu.

Podaję sygnał na wejścia Spdif i optyczne przełączając je odpowiednio wejściami sterującymi RxSel0 i RxSel1.

Wejścia sterujące SfSel0 (C-pin19, poziom H) i SfSel1 (Audio-pin15, poziom L) ustawiają format wyjściowy na 24bit/I2S.

Zaznaczę od razu że korzystam z TDA1543 bez "A" na końcu.

W schemacie ani w moim montażu nie dostrzegam błędów. Pozostaje wniosek, że CS8416 nie działa.

Czy ktoś z kolegów uruchamiał ten lub podobny układ ?

Chętnie skorzystam z doświadczeń :)

Niestety multimetr to za mało, aby zdiagnozować niesprawność :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/137786-nos-dac-10xtda1543-cs8416/
Gość JanF

(Konto usunięte)

Przymierzam się do multi (16) tda1543 z analogiem na lampie, ale chcę go zrobić z powodu zerowego doświadczenia w tej materii metodą, która da mi kontrolę nad układem w każdej fazie uruchamiania. Gdzieś na jakimś forum czytałem dyskusje i tam proponowano w sytuacji w jakiej jesteś, cofnąć się do początku i uruchomić modułowo układ na JEDNYM 1543 - sprawdzamy granie, jeśli zagra poprawnie, to próbujemy inne sterowniki SPDiF, nie jest ich dużo, wybieramy najlepszy, równolegle sprawdzamy stopień konwersji I/U i też wybieramy najlepszy, bądź najlepsze WO, w kolejnych krokach dokładamy po jednym 1543 obserwując, co się dzieje. I tak dochodzimy do wymaganej ilości 1543.

Pozostaje teraz zrobić ostateczną wersję PCB i ją zlutować (ale nie od razu, tylko ZNOWU kolejnymi krokami).

Nie miałeś nigdy kontroli nad budowanym układem, tak nie można, elektronika tego nie wybacza, to cholera jedna, zaskakuje różnymi rzeczami o których nie miałeś wcześniej zielonego pojęcia, że są i są istotne!

Tu masz dobrą bazę startową - działa!

http://allegro.pl/modul-dac-tda1543-i5752585489.html

Witam

Nie napisałeś jak ustawiasz wejście, wiec napiszę jak powinno być.

Dla wejścia RXP0 obydwa RXSEL powinny być podpięte do SELGND, a dla wejscia RXP1 RXSEL0 do SELVCC a RXSEL1 do SELGND, dla RXP2 RXSEL0 do GND a RXSEL1 do SELVCC.

Pozdrawiam Romek

Przymierzam się do multi (16) tda1543 z analogiem na lampie, ale chcę go zrobić z powodu zerowego doświadczenia w tej materii metodą, która da mi kontrolę nad układem w każdej fazie uruchamiania. Gdzieś na jakimś forum czytałem dyskusje i tam proponowano w sytuacji w jakiej jesteś, cofnąć się do początku i uruchomić modułowo układ na JEDNYM 1543 - sprawdzamy granie, jeśli zagra poprawnie, to próbujemy inne sterowniki SPDiF, nie jest ich dużo, wybieramy najlepszy, równolegle sprawdzamy stopień konwersji I/U i też wybieramy najlepszy, bądź najlepsze WO, w kolejnych krokach dokładamy po jednym 1543 obserwując, co się dzieje. I tak dochodzimy do wymaganej ilości 1543.

Pozostaje teraz zrobić ostateczną wersję PCB i ją zlutować (ale nie od razu, tylko ZNOWU kolejnymi krokami).

Nie miałeś nigdy kontroli nad budowanym układem, tak nie można, elektronika tego nie wybacza, to cholera jedna, zaskakuje różnymi rzeczami o których nie miałeś wcześniej zielonego pojęcia, że są i są istotne!

Ukryta Zawartość

Ten moduł z linku uruchamiałem jakiś czas temu.

Problem jednakże nie leży w TDA1543 ale w CS8416.

Witam

Nie napisałeś jak ustawiasz wejście, wiec napiszę jak powinno być.

Dla wejścia RXP0 obydwa RXSEL powinny być podpięte do SELGND, a dla wejscia RXP1 RXSEL0 do SELVCC a RXSEL1 do SELGND, dla RXP2 RXSEL0 do GND a RXSEL1 do SELVCC.

Pozdrawiam Romek

Wiem jak się przełącza wejścia.

Nie tu jest problem.

A tda1543 w ogóle zagra 24bit ? Przecież to jest 16bit dac.

Tom

Chodzi tu o dostępne tryby wyjść w CS8416.

A tda1543 w ogóle zagra 24bit ? Przecież to jest 16bit dac.

Tom

Dostępne tryby "Data output format" to:

1. 24-bit, left-justified

2. 24-bit, I2S

3. 24-bit, right-justified

4. Direct AES3

U mnie jest "2".

Ukryta Zawartość

Ps.

mój projekt też ma wyjście na lampie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.