Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpieczne Allegro

ludwik3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zanim zabrałem się za ten wpis obejrzałem sobie wyniki w wyszukiwarce używając słów z tematu. I co? Po pierwsze niewiele. "Sugerowani" na jednym z wątków sprzedawcy są zawieszeni przez Allegro.

Zatem, czy bezpiecznie jest robić zakupy sprzętu wartości kilku tysięcy u osób posiadających tylko telefon komórkowy? Niektórzy "pozytywne" opinie zbierali za sprzedaż denona AVR 3805 za... 1000 zł - np. aukcja numer 33381491.

Są chyba jakieś bardziej sprawdzone metody weryfikacji sprzedających na Allegro.

Byłbym wdzięczny za pomoc. Wolę skorzystać z Waszego doświadczenia, aniżeli spuścić kilka tysięcy w WC, dając się naciąć niewiarygodnej osobie. A, i proszę nie róbcie nikomu "reklamy". Doświadczenia z wcześniejszych wątków każą mi być podwójnie czujnym. CHODZI WYŁĄCZNIE O METODY WERYFIKACJI WIARYGODNYCH (jest ich przecież dużo) SPRZEDAWCÓW NA ALLEGRO.

Wielkie dzięki i myślę, że innym koleżankom i kolegom z tego forum Wasze doświadczenia się przydadzą.

https://www.audiostereo.pl/topic/13827-bezpieczne-allegro/

Witam

Zgodzę się z przedmówcami ja też kupiłem sprzęt na Allegro ale odebrałem go osobiście u sprzedającego w domu, ale nie zawsze tak było możesz umówić się ze sprzedającym że płacisz przy odbiorze, ale przed zapłatą możesz rozpakować i sprawdzić sprzęt ja tak zrobiłem, ale nie wiem co w przypadku gwarancji jeżeli coś się zepsuje, pewnie wtedy możesz liczyć tylko na siebie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13827-bezpieczne-allegro/#findComment-228082

Ponieważ siedzę w tym temacie od dłuższego czasu, to wyjaśnię Ci kilka spraw.

Konta użytkowników, o których piszesz zostały zawieszone, ponieważ sprzedawali oni towar poza aukcją (stąd ta cena 1000, o której piszesz za denona AVR 3805). Prowizja na allegro w przypadku sprzedaży czegoś za kilka tyś. to już ładne kilka procent tej sumy, więc większość z handlarzy "drogim" sprzętem stara się omijać allegro. Skutkuje to tym, że łamiąc regulamin ich konta zostają zawieszone.

Bazując na moim doświadczeniu: W zasadzie cały sprzęt kupiłem przez allegro - ceny są tu niewiarygodnie niższe niż w sklepie. Raz wymieniałem DVD i nie było żadnego problemu - gwarancja importera została w pelni zrealizowana. Czasem są problemy, jak już zapłacisz - to potem ciężko się doprosić np. o brakującą gwarancję - także najlepiej nie płać jeśli nie dostaniesz wszsytkiego tak jak ma być.

Generalnie najlepiej kupować sprzęt osobiście - jak kupisz coś drogiego (za kilka tyś.) to zwykle możesz naciągnąć sprzedawcę, aby przywiózł Ci to do domu gratis. Zdecydowanie polecam odbiór osobisty (masz 100% pewność, że ktoś Cię nie oszuka)

https://www.audiostereo.pl/topic/13827-bezpieczne-allegro/#findComment-228563

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.