Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie glosniki mam pdlaczyc? 4 czy 8 om?

Jimi

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjecie przedstawia tyl mojego wzmacniacza Philips 683.

Dosc dziwnie jest sformulowane, wiec prosze, moze ktos mi to wyjasni.

Jakie podlaczyc glosniki 4om czy 8 om gdy podlaczam tylko jedna pare (lewy+prawy kanal).

A jakiej rezystancji glosniki mam podlaczyc gdy podlacze wszystkie 4 naraz.

Prosze o rade, nie chce spalic wzmacniacza.

[obrazekLUKASZ-228321_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/13845-jakie-glosniki-mam-pdlaczyc-4-czy-8-om/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Moim zdaniem:

1. Jeśli korzystasz tylko z jednej pary zestawów podłączonej do wyjścia A lub B, to impedancja każdego zestawu powinna wynosić 4 omy.

2. Jeśli korzystasz lub masz zamiar korzystać z dwóch par zestawów, to każdy zestaw powinien mieć impedancję 8 omów. W tym przypadku, wzmacniacz odda do obciążenia pełną moc, po włączeniu obydwu zestawów głośnikowych - zestawy są łączone parami równolegle. Jeśli włączysz tylko jeden zestaw - A lub B, wzmacniacz odda do obciążenia mniejszą moc. O ok. 25-30%.

Zanim jednak lekturę instrukcji obsługi, zanim zaczniesz podłączać głośniki do wzmacniacza.

GM

" 1. Jeśli korzystasz tylko z jednej pary zestawów podłączonej do wyjścia A lub B, to impedancja każdego zestawu powinna wynosić 4 omy. " - kazdego zestawu? czyli jak podlaczam lewy i prawy kanal, czyli dwa glosniki to kazdy musi miec po 4omy?

"2. Jeśli korzystasz lub masz zamiar korzystać z dwóch par zestawów, to każdy zestaw powinien mieć impedancję 8 omów." czyli kazdy z czterech glosnikow musi miec po 8 omów?

Moze to glupie, ale prosze o odpowiedz

p.s. nie mam instrukcji, sprzet uzywany.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jeśli masz pojedyncze głośniki, to impedancja każdego głośnika, powinna wynosić tyle ile napisałem.

Jeśli masz zestawy/kolumny to impedancja każdego zestawu/kolumny powinna tyle wynosić.

Zestaw/kolumna to dwa, trzy lub więcej głośników, połaczonych razem za pośrednictwem układu filtrująco-dopasowywującego - tzw. zwrotnicy - i zamkniętych w jednej obudowie. Z obudowy wyprowadzone są dwa przewody, służace do podłączenia zestawu do wzmacniacza.

GM

Czytając dosłownie przy podłączeniu dwóch par kolumn impedancja każdej kolumny powinna wynosić 8 Ohm. Brak tu wymagań co robić w przypadku zastosowania jedej pary kolumn, co jest przypadkiem najbardziej typowym. Brak jakiśch wyjasnień podpowiada, iż można zastosować kolumny o dowolnej imedancji pamietając, że nominalne impedancje głośników wynoszą 4, 5(rzadko), 6, 8 lub 16(bardzo rzadko) Ohm. dokładniej było to z pewnościa opisane w zaginionej instrukcji. I tak jest z pewnością też w praktyce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.