Skocz do zawartości
IGNORED

potencjometr w NAD c320BEE

simba

Rekomendowane odpowiedzi

witam

od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem NADa c320bee + c521bee +kef Q1. gra niezle :)

niestety niedawno odkrylem ze przy bardzo baaaardzo cichym sluchaniu jeden glosnik w ogole nie gra (pewnie kiepski potencjometr). przy dalszym podglasnianiu wszystko sie "stabilizuje" i wzmak gra normalnie.

moje pytanie brzmi: czy to normalne w tej klasie sprzetu? czy u was tez wystepuje takie zjawisko? czy moze jestem jednym z niewielu pechowcow ktorzy dostali taki model?

niby to nic, ale irytuje czasami.

pozdrawiam

simba

https://www.audiostereo.pl/topic/13857-potencjometr-w-nad-c320bee/

Niestety co drugi NAD to ma niezależmnie od modelu. Jak się kupuje "takie coś" to trzeba cierpieć, albo sprzedać i sobie kupić jakiś porządny sprzęt a nie taki Made in China. A piszę to bo też mam NADa z tą wadą i jest nie do naprawy. Już drugi rok :-(.

W trimexie potencjometrów nie wymieniają :-( bo mówią że to nie potencjometr tylko jakis układ , a to niestety jest i jedno (walniety potencjometr z odpadów kontroli jakośc pewnie - jeśli jakakolwiek kontrola była) i drugie (kiepskie tranzystory w jakimś tam układzie wzmocnienia czy coś).

Smutne ale prawdziwe.

W Yamaszce czy Soniaku taka rzecz jest niedopouszczalna ;-)

Potwierdzam, w moim 352 też występuje ten problem. Najbardziej denerwujące jest to podczas nocnych odsłuchów, gdy gała jest pomiędzy godz 7 a 8, choć i przy większych poziomach różnica jest słyszalna. A tak przy okazji, czy ktoś próbował, a może rozwiązał ten problem? Czy wymiana potencjometru pomoże? A może przy okazji jakiś mały tunning? Czy znajdzie się na formu ktoś kto modyfikwował NADa i zechce podzielić się spostrzeżeniami ?

Pozdrawiam

dzieki za wasza opinie.

oddam go do sklepu. rozmawialem z kolesiem w krakowskim nautilusie (przez telefon) i powiedzial ze mi go wymienia na inny, ale dopiero w nowym roku, jak sprowadza sprzet. zobaczymy jak to bedzie.

bedzie paskudnie jak ten "nowy" sprowadzony tez bedzie mial taka wade...

pozdrawiam

Mój kolega oddał do Trimexu NADa 319 i zrobili uproszczenie ściezki sygnału. Sygnał idzie na potenjometr a potem do włącznika "tone defeat". Jak guzik jest wscisnięty to sygnał idzie bezposrednio na końcówke mocy. Jak zwolniony - to idzie na regulatory niskich i wysokich. Przy okazji pominieto jakąś płytkę , ktory wzmacnia sygnal ale też mieszała kanał lewy z prawym (?).

Efekt? Moc spadła o jakies 70%. Ze 120W na ok 30 Wat na 8 om. Słuchanie zaczyna sie od potencjometru na 8-9 więc poza tym zakresem gdzie nie można ustalić równowagi. Fajne słuchanie jest przy potencjometrze na godz 11-1, bardzo dokładnie można wyregulowć poziom głosności. Dzwięk duuużo lepszy, czysty bez przesadnie wzmocnionej średnicy, szybki, twardybas. Imprezy na nim już nie zrobi. Teraz przypomina Creeka - dużo przestrzeni pomiędzy instrumentami, ale z lepszym basem. Jakby co, to moge się dowiedzieć szczegułów.

Mam NAD,a 314 ca 6 lat.Po 1,5- 2 godz.pracy pojawiaja sie trzeszczenia i znieksztalcenia (duze) w jednym kanale.Krecenie galka potencjometru niby pomaga ,ale na jak dlugo? Traktowalem ten potencjometr( po zdjeciu obudowy oczywiscie) wielokrotnie sprajem Contakt- efekty mizerne.Czy to juz czas na jego wymianę?

Ach te NAD,y. Zdrugiej strony latwo steruje trudne kolumny, ma wejscie phono i wyjscie słuchawkowe. Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.