Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do małego pokoju pod piooner vsx531

Krizu

Rekomendowane odpowiedzi

Znowu wchodzimy w obszar, o którym pisałem parę postów wyżej - albo chcesz nowe, świeże kolumny jak Dali (przyzwoitej jakości ale bez szału) albo trochę starsze, jeszcze lepsze kolumny. Tannoy R i Triangle to wyższa liga od Dali Zensor czy Lektor (z tych dwóch Dali - lepsze o włos są Lektor). Triangle zawsze były cenione za połączenia z lampą, pod ampli Pioneera mogą faktycznie zagrać za chudo i piskliwie. Tannoy z kolei od razu gra pełnym, nasyconym dźwiękiem i nie wymaga koniecznie ciepłego wzmacniacza, kolumny mają to już same w sobie. Myślę że są nie gorsze od Triangle, tylko grają w innym stylu. Bas R3 powinny mieć najlepszy z całego tego towarzystwa.

Powiem CI szczerze że dźwięk ważniejszy, wiadomo, ale jednak chciałbym też coś co będzie ciekawe dla oka, nie mówię tu o jakichś futurystycznych kształtach, przynajmniej żeby było podobne np do tych Tannoye, proste ale ładne. Natomiast te Sansui np wyglądają bardzo niestrawnie dla mnie, przynajmniej na zdjęciach i jakby się miały rozpaść.

Okej, te DC6T jak wypadają w porównaniu z R3? Znalazłem jeszcze ten zestaw, nie wiem tylko jak z opłacalnością?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak dla mnie mega okazja, jeszcze w takim stanie. DC6T są też bardzo dobre ale inny typ dźwięku, trudno powiedzieć które byś wolał. Jedno jest pewne - bas dużo słabszy od R3.

Sansui - no cóż, jakbyś usłyszał to byś inaczej śpiewał :) Ich wygląd przestał by mieć znaczenie :)

Uciągnie te R3 mój piooner? W takim razie je wezmę, te R1 można dostać za 500zł osobno czyli centralny wychodzi za 300zł, ale jak to opłacalna kwota to okej ;D

R3 są w miarę łatwe do wysterowania, dobra skuteczność i impedancja wysoka, więc na pewno je uciągnie, co nie znaczy że na wzmacniaczu nie odczułbyś różnicy. No ale tak będzie niezależnie od kolumn jakie kupisz. Taki zestaw ma dźwięk lepszy niż sety dajmy na to Dali Zensor 7 czy Monitor Audio Bronze 6, gdzie trzeba wydać 5-6k, więc sam sobie odpowiedz, czy się opłaca...

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

R3 są w miarę łatwe do wysterowania, dobra skuteczność i impedancja wysoka, więc na pewno je uciągnie, co nie znaczy że na wzmacniaczu nie odczułbyś różnicy. No ale tak będzie niezależnie od kolumn jakie kupisz. Taki zestaw ma dźwięk lepszy niż sety dajmy na to Dali Zensor 7 czy Monitor Audio Bronze 6, gdzie trzeba wydać 5-6k, więc sam sobie odpowiedz, czy się opłaca...

No tak tylko ze r3 w tedy kosztowaly powiedzmy 5k a dziś by kosztowaly 3k więc przy zensorach 7 czy innych to taniocha ... to co kiedyś kosztowało krocie dzisiaj może kosztować grosze, to się zgadza ale..

Dziś są inne technologie, więc to może być i jest tańsze niż to co 10 lat temu

Te technologie są takie super, że do dziś szuka się starszych modeli :) Ja zmieniłem kolumny na takie z lat 70-tych i grają o wiele lepiej :) W audio dużego postępu nie ma, poza kopułkami wysokotonowymi. Dziś to księgowi za bardzo ingerują w budowę kolumn. Jest też coś takiego jak inflacja. Do dawnych cen trzeba dodawać sporo, aby otrzymać jakość dzisiejszą. Kiedyś Tannoy M2 kosztowały 990zł, ale dziś chyba nie ma wątpliwości, że by tyle nie kosztowały, skoro nowe i słabe w recenzjach, Mercury 7.2 kosztują 1700zł. Dali Zensor7 i Tannoy R3 - w tym przypadku akurat nie musze zgadywać. bo je słyszałem, znam, R3 miałem jakiś czas w domu. Dali mogą konkurować z Tannoy Mercury co najwyżej ale nie R3, gdzie dźwięk jest lepszy na wielu płaszczyznach, o budowie nie wspominam, w jednych tania okleina, w drugich fornir. R3 kosztowały nawet nie 5 a 3.7 tys.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.