Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA-A300 zwarcie

Piotr952

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam wzmacniacz Yamaha-A300 i przez przypadek podczas pomiaru prądu spoczynkowego zwarłem w lewym kanale nóżkę rezystora emiterowego z nóżką która znajduje się na płycie i prowadzi do tranzystora TR105 (A1102) [ nóżka emitera ] no i poszło zwarcie i wysadziło bezpiecznik 1.25A ( jest tylko jeden beziecznik ).

Wymieniłem bezpiecznik, włączyłem sprzęt i niecałą sekundę rezystor emiterowy normalnie zaświecił jak lampa elektronowa, a przekaźnik brak reakcji, wylutowałem 2 tranzystory A1102 i C2577 włączyłem przekaźnik cyknął, i wszystko okej, podłączyłem słuchawki prawa słuchawka w porządku, w lewej cisza normalne, po czasie... z prawego kanału tranzystory mocno się nagrzały aż nie można było ich dotknąć może to przez brak radiatora, ale coś tu jest chyba nie tak że po tak krótkim czasie się tak mocno nagrzał... podważając temat na pewno zostały uszkodzone tranzystory końcowe w lewym kanale , szukałem zamienników ale każdy się różni napięciem, prądem itd.

tranzystor A1102 i C2577 pracują w parze prawdopodobnie zamienniki to : 2SA1102 = ( A1102 ) I 2SC2577 = ( C2577 ).

Bardzo długo nie siedziałem w tym temacie i trochę się pozapominało, czy podpowiecie co dalej mogę zrobić ?? czy przed wymianą tranzystorów (L CH) coś więcej sprawdzić ?

Jak mogę prosić to podeślij ktoś linka do obu tranzystorów, no i o wsparcie (PILNE).

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/138765-yamaha-a300-zwarcie/

"zwarłem w lewym kanale nóżkę rezystora emiterowego z nóżką która znajduje się na płycie i prowadzi do tranzystora TR105 (A1102) [ nóżka emitera ]" z tego co piszesz to żadnego zwarcia nie zrobiłeś ! Niby jak? zwarłeś emiter do emitera ?

Tranzystory kupisz na allegro, są (zapewne podróbki chociaż kto wie ;) )

A tak swoją drogą bez pomiarów się nie obejdzie ! W ciemno to polecam wymienić TR103 TR105 TR101 TR111(zmierzyć) , R161, sprawdzić napięcia uPC1225, następnie wyregulować prąd spoczynkowy i wsio.... cieszyć się z muzyki :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki ale spójrz że to dwa takie same ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te tranzystory są dawno dawno nie produkowane, jeśli oryginał to tylko ze starego wzmacniacza wyjęty. Zamień na parkę NJW0281 i NJW0302 ON Semiconductor albo 2SA1941 i 2SC5198 Toshiby. Oba bardzo dobrej jakości, Toshiby bardziej dostępne, wprawdzie chyba już też nie produkowane ale od niedawna i jeszcze dużo jest dostępnych. Wpływu na dźwięk praktycznie nie będzie żadnego bo tranzystory sterujące to "serce" brzmienia ale w Twoim przypadku masz układ scalony i niestety ale trzeba sprawdzić czy nie uległ on uszkodzeniu. Zwróć uwagę też czy TR101 nie jest spalony. Odpowiada za ustalenie punktu pracy tranzystorów mocy(prąd spoczynkowy) oraz TR111. Pamiętaj że wszystkie tranzystory nie mogą mieć przebicia bo na 99,9% gdy jeden jest przebity spalisz ponownie nowo wstawione. pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.