Skocz do zawartości
IGNORED

jaka karta dzwiękowa

szymanek17

Rekomendowane odpowiedzi

Wysunąłeś tezę, iż do słuchania MP3 wystarczy Sound Blaster Live. Po czym stwierdziłeś, że sam nie wiesz co piszesz.

Druga część wypowiedzi, to dwa idiotyczne pytania.

Widać w Wigilię nie tylko zwierzęta przemawiają, ale i głupota się szerzy.

Chyba się czepiam bez powodu, wybacz. Idę jeść.

coraz bardziej jestem przychylny karcie opartej o pcm2702. tylko jaki wzmacniacz słuchawkowy do takiej karty kupic?

i czy to duza inwestycja? karte maya i emu sa strasznie drogie, mysle ze za tę cenę 500zl miałbym niezły cd ktry przewyzszył by jakoscia te karty. Jezeli napisałem coś co się mija sprawdą to mnie popawcie .

he .. trochę mnie rozbawiła jedna rzecz ... nie ma kompresji "niestratnej" każda kompresja jak sama nazwa wskazuje jest stratna .... to tak w gwoli uświadomienia ...

PS ... deus .... karta za 1000 zl to rzadna rewelacja jeżeli masz coś wspolnego z edycja dźwięku czy muzykograniem ... a soundblaster live gra znacznie słabiej od audigy2 .. wiem bo mialem obie karty ..

moze pojde juz dalej czy audigy 2 zs jest gorsze od kart Prodigy 192 Prodigy 7.1 LT MAYA 44 MKII MAYA 44 MKII M-Audio Revolution 5.1 Revolution 7.1 Delta Audiophile 24/96

pod względem jakości dzwięku i która z tych kart pod tym względem bedzie najlepsza?

Witam...mam podobny problem.

Od 5 lat posiadam chyba takiego Live (lub jego poprzednika):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pół roku temu nabyłem zestaw stereo NAD .Wzmacniacz : C 320 BEE

Również zastanawiam się czy jak zmienie na np Audigy2 (a w sumie jaka różnica pomiedzy Audigy1 a 2 a 4 ? - kwestia jakosci przy stereo...niepotrzebne mi bajery i gry...jedynie sterowniki ) to odczuję różnicę w przypadku mp3,filmów dvd czy w grach typu Half Life2 (kwestia jakosci i czystosci)?

Myślałem o takiej karcie :

Ukryta Zawartość

Towarzysze, pomożecie? ;) Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kompresja bezstratna zachowuje pełną informację o przebiegu sygnału dźwiękowego. Polega ona na sprytnej zmianie sposobu zapisu danych, dzięki czemu zapis jest oszczędniejszy. Możliwość stosowania tego rodzaju kompresji wynika z faktu, że standardowe sposoby zapisu dźwięku (np. pliki wav) są dość "rozrzutne" pod względem wykorzystania pamięci. Np. bez względu na to, czy w danym momencie dźwięk ma dużą amplitudę i skomplikowany przebieg, czy panuje absolutna cisza, dane w formacie stereo zajmują około 170 kB na każdą sekundę. Dlatego zmieniając sposób zapisu da się sporo danych "upakować".

Dlatego kompresja bezstratna pozwala przeciętnie w np. w jednym bajcie danych skompresowanych zapisać więcej niż 1 bajt danych wyjściowych. Możliwe do zastosowanie metody to m.in.:

- można np. oznaczać obszary ciszy i zapisywać je oszczędniej niż w 16 bitach na kanał i na jedną próbkę sygnału (w końcu większość rozpiętości przedziału od 0 do 32 768 dla cichych dźwięków się "marnuje")

- dla muzyki w której różnice między kanałami stereo są nieznaczne można zapisywać dokładnie zsumowany sygnał (mono), a różnice (które będą niewielkie) kodować oszczędniejszym sposobem.

- i inne, jakie tylko wymyślą mądrzy naukowcy...

Formaty kompresji bezstratnej są różne. Przykładem może być tu np.

monkey's audio

LPAC

RKAU

FLAC

WavPack

jeden z podformatów quicktime'a

Niestety, kompresja bezstratna zazwyczaj nie daje dużych możliwości zmniejszenia rozmiaru plików - zysk na pojemności pamięci oscyluje w okolicy 2 razy (w najlepszych warunkach 3-4). Dlatego stosuje się nieco gorszą jeśli chodzi o wierność zapisu, ale znacznie wydajniejszą - kompresję stratną.

Eddy .. dzięki za wykład .... oczywiście to co powiedzialeś jest mi już znane , ale dla mnie to jest wszystko jakieś naciągane .... zresztę po co się bawić w te formaty , jak ktoś bedzie słuchał na jakims badziewnym zestawie typu soundworks itp , im wystarczy mp3 w 128kb i różnicy i tak nie będzie słychac ...

Niestety panuje tu pewnie nieporozumienie. Otóż mp3 128kbit nie oznacza jednej konkretnej jakości.

Po pierwsze można źle zrippować piosneczkę - nawet flac wtedy nie pomoże i basta.

Po drugie można zrypać scenę ustawiając łączenie stereo - to słychać!

Po trzecie mp3 nie jest nieomylne i jak na raz siekną wszystkie pasma to po prostu czuć zafałszowanie sopranów.

Po czwarte zdecydowana większość hakeróf-ripperów nie umie kompresować mp3. Nie wiedzą, że można lowpass 18kHz dać, czyli wyeliminować z sygnału pasmo 18-20kHz, tracąc mało informacji a zostawiając bardzo dużo miejsca na pasmo poniżej.

Ja osobiście wątpię czy słyszę powyżej 18kHz a w mp3 o bitrate 128 to _jest_ duża różnica.

Podsumowując: można zrobić lepszą mp3 128kbps niż 320kbps jak się wie o co chodzi.

Oczywiście nie używanie VBR oznacza kompletną dezorientację w temacie kompresji, ale to jest zbyt skomplikowane pojęcie dla ziomali z głośniczkami Encore ;P

>moze ktoś wie czy istnieją modele kart opartych o pcm2702

> ze wzmacniaczem słuchawkowym, a jezeli nie to jaki wzmacniacz kupić?

karty oparte o pcm2702 to karty skladane wlasnorecznie tzw. DIY ;)

oczywiscie mozesz zlozyc/zamowic karte ktora zamiast opa 2604 bedzie miala tpa6120 (bardzo dobry wzmak sluchawkowy)

>A po co Ci ta karta?? Do sluchania mp3?? Jezeli tak to kup jakiegos Sound Blaster Live'a.

>Nie uslyszysz roznicy pomiedzy nia a audigy... Tak mi sie przynajmniej wydaje...

bardzo zle sie wydaje

> A tak swoja droga po co robi sie karty do kompow za np. 1000zl?? Ktos to kupuje??

proponuje wizyte w dowolnym duzym studiu nagran ;) albo gdziekowlwiek gdzie sa doczynienia z profesionalnyna obrobka audio.

>sygnału pasmo 18-20kHz, tracąc mało informacji a zostawiając bardzo dużo miejsca na pasmo poniżej.

>ja osobiście wątpię czy słyszę powyżej 18kHz a w mp3 o bitrate 128 to _jest_ duża różnica.

dokladnie, jezeli uzywamy czegos stratnego o malym bitrate obowiazkowo obcinamy powyzej 18kHz, efekt bedzie o wiele lepszy.

Jednak do sluchania muzy z kompa polecam bezstratne formaty a jesli juz mp3 to vbr ~240 kbps.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.