Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens td124/II

Mireck

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu zabrałem się za struganie i wystrugałem coś takiego. Na razie jest to wersja robocza (czytaj do dokończenia). Przez chroniczny brak czasu niestety ciągnie się to i ciągnie, ale jest nadzieja, drapaka da się już słuchać ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Że można już słuchać, tak, że zostało sporo do zrobienia, nie. Będzie postanowienie noworoczne, dokończyć drapaka ?. A tak na poważnie jak dojedzie wzmacniacz, to będę mógł odpowiedzieć, teraz testują na jakimś kiepskim ''kinie domowym'' ?

do porównania można by było jakąś plintę/konstrukcję dębową też sklecić , ale to pewnie później - po kolei  ,  ponoć grają te tt inaczej i jednym podoba się drewno innym kamień

Z białym marmurem wyglądał by jeszcze faniej.

Nie ukrywam, że kocham drewko i pewnie gdybym miał dostęp do jakiejś obrabiarki cnc do drewna, to bym wystrugał coś z dębiny lub jakiegoś egzotyka. Na razie pozostaje mi tylko kamień. Tak jak pisałem jest o wersja robocza, w planie mam jeszcze dodanie jakiś ozdobników z białego onyxu, tylko nie wiem czy nie zrobi się to wizualnie zbyt masywne. Teraz jak już gra to mogę do woli sobie kombinować z wyglądem.

18 godzin temu, Mireck napisał:

obrabiarki cnc

to na tyle prosta robota , że i narzędzia ręczne też dają rade . Poza tym jest to rodzaj fajnego hobby. 

Co do egzotyków to mam mieszane doświadczenia , poza wyglądem i ceną to różnic w graniu nie zaobserwowałem. 

Robiłem lenco i thorensa 160 w sośnie , świerku , teaku i różnic nie usłyszałem , ale co się na teak naprzeklinałem to historia.

To się wszystko zgadza. Kocham drewko, zwłaszcza jachty wykończone teakiem, ale jak pisałem cierpię na chroniczny brak czasu. Mieszkam na wygnaniu na obczyźnie i nie za bardzo mam możliwości i czas na prace ręczne. Kamień to moja codzienna praca, mam do niego, oprogramowania i maszyn stały dostęp. Co do hobby, to w szafie od jakiegoś czasu czeka na minie projekt jachtu z drewna i podejrzewam, że jeszcze długo tam na mnie będzie czekał.
Tak na marginesie to dałeś mi teraz do myślenia, być może następna skrzynka to będzie hybryda, kamień w połączeniu z drewnem i jakieś wstawki z mosiądzu lub nierdzewki. Zobaczę, może mój td 320 dostanie nową obudowę...
Co do egzotyku, to właśnie chodzi o ten wygląd, co prawda z naszych rodzimy odmian można też fajnie "wyciągnąć" wzór drewna, ale to zawsze pozostanie nasze a nie zamorskie ? ...

3 godziny temu, Mireck napisał:

ale to zawsze pozostanie nasze a nie zamorskie ? ...

pobyła u mnie tekowa plinta dwa miesiące i zmieniłem ją na świerk , bo jak się nie ma w domu zadużo teaku to gramofon wygląda jak korale na świni - szczególnie jak jest duży. Mnie osobiście taki stan rzeczy za bardzo denerwował . 

• 1 miesiąc później...

Tak jak pisałem drapak był testowany na kinie domowym. Teraz tak od około miesiąca dociera się z integrą i monitorkami. Jak na klitkę (około 3 na5 metrów)  w której jest to zainstalowane to jestem mega zadowolony.  
A tak z innej beczki, rozpoznajesz bolo_senor z jakiego "dziwoląga" te wnętrzności? ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak cd. Przed wczoraj wyrwałem za śmieszne pieniądze 508 meridiana w komplecie z czymś, co wyglądem przypomina kalkulator ?.Na początku rozczarowanie, na wszystkich płytach przeskakuje i to dosyć losowo, a następnie totalna zwiecha. Tak mnie tknęło i zrobiłem szybki serwis.Wystarczyło przesmarować wózek lasera i śmiga aż miło?. Tak na marginesie kupowałem w ciemno. Transakcja przed super marketem....?

2 godziny temu, Mireck napisał:

Tak cd. Przed wczoraj wyrwałem za śmieszne pieniądze 508 meridiana w komplecie z czymś, co wyglądem przypomina kalkulator

z pilotem tym wielkim , śmieszne to ile ?

2 godziny temu, Mireck napisał:

Wystarczyło przesmarować wózek lasera

paski gumowe jak są też wymień.

18 minut temu, bolo_senor napisał:

z pilotem tym wielkim , śmieszne to ile ?

Śmieszne to co prawd stwierdzenie subiektywne, dla mnie to było w złotówkach około 1300. Pasek występuje tylko w napędzie szuflady.

501 jest na allegro w śmiesznej cenie , a 502 na olx w trzykrotnie mniej śmiesznej cenie ?

ja tam bardziej ciekaw jestem jak taka stara setka z analogiem sobie radziła .

u mnie aktywne kolumny m30 meriana grają z 203ką w cyfrze i jakoś przy lampach meridiana nie widziałem. Zresztą hybrydy mogą być różne , np lampy w pre lub końcówce.

a tak wracając do tematu to thorensa w czerń wypadało by wsadzić by przy meridianie ładnie wyglądał.

moja 160 np wygląda teraz tak (sorry za bałagan) odszedłem od ciężkich plint , ale u mnie jest pasek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hybryda to taki mój prywatny żart odnośnie td 124 (napęd z silnika przenoszony jest paskiem a dalej typowy idler czyli hybryda ;- ) ). Tutaj w systemie mam taką kontrowersyjną  na tym forum integrę A-s2100  (pracuje z wyłączonymi wycieraczkami).

43 minuty temu, bolo_senor napisał:

a tak wracając do tematu to thorensa w czerń wypadało by wsadzić by przy meridianie ładnie wyglądał.

I tak zrobię

4 minuty temu, Mireck napisał:

Tutaj w systemie mam taką kontrowersyjną  na tym forum integrę A-s2100

oj było tych wątków o niej , osobiście miałem całą wieżę ze starej serii 900 i trochę 1000 i cd z 2000. I chyba niczego co miałem od yamahy teraz nie wspominam ciepło. Zresztą nie ja jeden i stąd ten cały galimatias . A pewne bezczelne próby sztucznego budowania i reklamy marki na forum , też nie mogły obyć się bez wojenek.

Ale pamiętaj , że to zawsze kwestia gustu - to twój wzmacniacz i ma się tobie podobać. Nie mnie zachęcam też spróbować meridianów lub innych angoli.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.