Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Pioneera PD-S707

oczy

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem kiedyś tego cedeka.Podstawa to zasilacz do analogówki,tam nie ma nawet stabilizacji napięcia.Potem rutynowa procedura-zegar i op.amp(jest tylko jeden podwójny).Jak sprzedawałem to doprowadziłem do stanu pierwotnego-nabywca był nieufny w stosunku do tunningu,nie chciał kupować bez odsłuchu a mieszkał daleko.Ogólnie po modyfikacji dźwięk o klasę lepszy-dynamika,rozdzielczość,barwa,scena.Mam jeszcze do niego serwisówkę i to co zdemontowałem ze swojego,jak chcesz pogadać ,wal na priva(jest w o mnie).Jestem ze Szczecina.

Również jestem zainteresowany tuningiem w/w CD i o ile to możliwe prosiłbym o więcej szczegółowych wskazówek. Ostatnio zakupiłem kilka opampów (opa 2132....2134......2604) i po wlutowaniu podstawki eksperymentuję.

>MAREKS

Skoro już masz scalaki to próbuj który w twoim systemie zagra najlepiej.No i zrób im stabilizację zasilania,jest na płytce miejsce na scalaki,tylko radzę wywalić rezystory 100om w szeregu bo na nich są duże spadki napięć zasilających,a to zeszmaca dynamikę jak diabli.Potem pomyśl o zegarze ,to w tym klocku daje najwięcej.Najlepiej zacznij od zasilacza ,koszt parę złotych a efekt bardzo wyrażny.

^erka

Dzięki z informacje jednak nie jestem biegłym elektronikiem, więc nie jest to dla mnie takie proste. Na razie w moim A-400X wylutowałem opamp'a i wstawiłem podstawkę eddług opisu GREG'a. Nie chcę wysnówać pochponych opinii bo mój test trwał krótko ( wiadomo sylwester itd. ), ale wszystkie w/w opamp'y zdecydowanie uspokajają wysokie. Średnica - na razie nie mam zdania. No i bas: 2604 - łagodny, miekki , nisko schodzący dla mnie trochę spowolniony 2132 - praktycznie nie ma utworu bez głębokiego mięsistego basu ( to chyba przesada)

jednostajny , 2134 - poprawa basu ale z zachowaniem proporcji i tam gdzie powinien być jest, a gdzie nie to go nie ma (moim zdaniem ok) - na razie faworyt. Mimo , ze 2123 to droższy następca 2134 to w tym układzie raczej sie nie spełnia choć Pionek ma opinię "ostrego grania".Zaznaczam to tylko wstępne wyrywkowe spostrzeżenia. Sprzęt nie był rownież dość wygrzany.

Erka , gdyby Ci się chciało , podesłał bym Ci schemat PD-S707 i czy zaznaczyłbyś mi elementy do wymiany i na jakie. Bardzo bym był wdzięczny , to by mi bardzo pomogło.

>MAREKS

Problem w tym że nie wszystko- o dziwo -jest na schemacie.Na przykład stabilizatorów zasilania op-ampu nie ma nawet na rysunku płytki w serwisówce,a na płytce i owszem są pod nie otwory ,nawet o ile dobrze pamiętam opisane.Być może mój stary 707 nie był jedyną wersją tej maszyny,i inne tego nie mają.

Z zegarem też nie jest lekko ,trzeba wylutować elementy SMD ,albo przeciąć ścieżki do nich,tak że jeżeli chcesz to mieć porządnie zrobione ,to lepiej poproś o pomoc kolegę z większym doświadczeniem.

Co do op-ampu to spokojnie możesz spróbować wszystkich przez ciebie wymienionych i pozostawić ten który ci odpowiada

• 1 rok później...

Tak..., minął ponad rok od ostatniego wpisu na tym wątku. Od tego czasu nabyłem odrobinę

doświadczenia i co nieco pogrzebałem w moim Pionku. Z racji tego, iż moje kolumny nie są

wysokich lotów postanowiłem zacząć od słuchawek (Technics RP-HT86). Na początek wymieniłem

OPA na BB 2134 - coś się poprawiło, ale w minimalnym stopniu. Następnie zabrałem się za

płytkę wzmacniacza słuchawkowego (odsłuch na słuchawkach), wlutowałem podstawkę i wstawiłem

BB 2604. Na początku olbrzymie masy basu wręcz przytłaczały, trochę nie bardzo mi to

odpowiadało. Następnego dnia, kiedy zacząłem odsłuch bas wydał mi się już mniej natrętny, a

wysokie zaczęły dawać więcej szczegółów...i tak było przez kilka kolejnych dni, póki układ

się nie wygrzał. Po wygrzaniu było albo monotonnie, albo gorzej - przynajmniej takie

odniosłem wrażenie. W międzyczasie zakupiłem Sennheiser HD-580, pierwsze wrażenia nie były

zbyt pozytywne (może za bardzo się nastawiłem ) - przede wszystkim pierwszy plan to

średnica (wokale) reszta na drugim planie. No, ale podobno muszą się "wygrzać"... i

faktycznie tak jest. Po około dwóch tygodniach zaczęło wszystko się normować. Postanowiłem

pujść dalej i zakupiłem pojedyńcze układy OPA BB 627...miałem trochę problemów ze zdobyciem

podstawek, ale się udało. Zaaplikowałem układy...do pełni szczęścia zamontowałem gniazdo z

filtrem sieciowym TDK JAPAN ZUG2206....aaa całkiem bym zapomniał - w międzyczasie

zamontowałem master clock'a od Audioamp'a.

Podsumowując:

- montaż gniazda sieciowego IEC z filtrem sieciowym TDK Japan ZUG2206.- moim zdaniem dało

poprawę.

- wymiana master clock'a na "puszkę" Audioamp'a - nie bardzo zauważyłem różnicę.

- wymiana OPA w Audio na 2 x BB 627 - opłaciło się.

- wymiana OPA na płytce wzmac. słuchawkowego na BB 3124 - chyba dobrze się ułożyło i

uzupełniło z BB 627.

Po wygrzaniu HD580 mogę powiedzieć (oczywiście to są tylko i wyłącznie moje odczucia), że

muzyka z tego układu zaczęła mnie bardzo zadowalać. Średnica pozostała ważną cechą, ale już

nie dominującą, a wręcz natarczywą. Wysokie mogłyby być ciut lepsze, ale ogólnie dają dobre

stereo, lokalizację i mam wrażenie (być może subiektywne), że poczułem odrobinę powietrza

między instrumentami. Ogólnie pokazują dużo detali. Bas - tutaj dopiero aplikacja BB 2134

(kombinowałem również z BB 2132 - ale krótko - podobne brzmienie, może trochę inny bas) na

płytce wzmac. słuchawkowego dała porządany efekt, stał się dość głęboki i szybki -

dynamiczny. Może mógłby schodzić trochę niżej, ale boję się , że straciłby na swej dynamice

i dla mnie tak może zostać. Ogólnie po tych przeróbkach muzyka nie męczy i nie nudzi, a

potrafi niejednym zaskoczyć... jestem usatysfakcjonowany. PS. Układ BB 2604 moim zdaniem w

tej konfiguracji (na płytce układu słuchawkowego) się nie sprawdził.

To by było na tyle, mam teraz zamiar zabrać się za kondensatory, również te w zasilaczu

3300uF/25v - może je również zmienić na Panasonic FC np. 2 x 2200uF lub nawet 2 x 4700uF.

Czekam na wasze sugestie... Myślałem również o stabilizatorach napięcia ewentualnie o

oddzielnym zasilaniu toru cyfrowego i analogowego, ale dla mnie laika to już naprawdę zbyt

duże wyzwanie - chyba, że ktoś poprowadzi mnie za rączkę :-))).

Czekam na wasze opinie i propozycje...

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.