Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie pod jakie wejście podpiąć KEF Q950, 8 Ohm do Marantza 6006

skylux70

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie banalne, ale nie chce nic zepsuć. Jutro przyjadą do mnie kolumny. Prośba o wskazanie pod jakie wejście mam podłączyć kolumny.

Są tam takie opcje:

A 4-16

B 4-16

A+B 6-16

Skoro głośniki maja 8 omh to lepiej podpiąć pod a+b?

Głośniki nie mają bi-wiringu.

GŁOŚNIKI KEF Q950

Wzmacniacz Marantz 6006

Najlepiej prośbą o rozrysowanie schematy.

Pod żadne wejście nie podłącza się kolumn. Kolumny podłącza się do wyjść głośnikowych, oznaczonych jako"SPEAKERS". Jeżeli masz tylko jedną parę kolumn, to podłączasz do gniazd oznaczonych jako "A".

Nie musisz podawać nam, że te kolumny mają 8Ohm - nie mają. To że producent KEF Q950 napisał że są 8Ohm, to jest bajką. Większość Brytyjskich producentów zawyża te dane, podobnie jak efektywność. Kolumny są znamionowo 4Ohm co zostało zmierzone w czasie testu magazynu Audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli jest podane na wzmacniaczu 4-16Ohm, to znaczy że pracują z kolumnami od 4Ohm do 16 Ohm. Ty już wiesz, że masz 4-ro omowe, więc podłącz pod "A" jak wspomniałem wyżej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki, za info.

Czy pod ten wzmacniacz mogę podpiąć 4 głośniki? Czy 4 złącza są do bi-wiringu?

Pytanie czy da się do tego wzmacnia podpiąć subwoofer aktywny?

Tak wyjścia głośnikowe są dedykowane dla podpięcia czterech głośników (dwóch par). Warunek to ich impedancja, która w przypadku używania czterech jednocześnie nie może być niższa niż 8Ohm. Jak już wiesz, Twoje głośniki to jednak 4Ohm, zatem podłączenie innych, nawet 8 omowych kolumn do gniazd B wiąże się z jakimś ryzykiem (wzrost temperatury, bądź wyłączenie się wzmacniacza w celu ochrony komponentów). Ale tylko, gdy chcesz ich używać razem, wraz z głównym zestawem - czyli dwóch par głośników na raz. Jeśli będziesz używać naprzemiennie "A" lub "B", to ryzyka nie ma żadnego - obie pary kolumn mogą tu być 4 omowe :)

Stosowne info znajdziesz z tyłu wzmacniacza.

Z bi-wiringu nie skorzystasz z tymi KEF-ami, gdyż posiadają one tylko jedną parę gniazd. Sam bi-wiring to sprawa dyskusyjna i ma tyle samo zwolenników, co przeciwników.

Wzmacniacz nie posiada wyjścia na subwoofer aktywny, ale mając Q950 ostatnie na co będziesz narzekał to mało basu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.