Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria 906 + Marantz PM6006 + switch HDMI + Android BOX + Projektor + TV + Konsola

Lukasz_B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz drugi,

Tytul tematu przydlugi ale chcialem, zeby bylo od paczatku jasne o co chodzi.

A wiec tak: po kilku tygodniach siedzenia na forach I czytania, wybralem zestaw, ktory wstawie do pokoju. Musze kupic wszystko teraz bo zaczynam remont salonu i musze wszytsko dobrze rozplanowac.

Salon okolo 18m2 (3,3x5,5m). Jedna sciana 3,3m w calosci wolna, na wszytskich pozostalych drzwi i okna. Na tej scianie bede montowac ekran (I tv, jak skoncze pochwale sie pomyslem na to ;) ) o szerokosci okolo 2,7m oraz po bokach ekranu kolumny Focal Aria 906. Narozniki tej sciany zostana sciete plyta karton gips, w tymze scieciu zrobie polki, w ktore chce wstawic kolumny (dlatego tak wazne, aby inwerter byl z przodu) - czyli kolumny bede z 4 stron zabudowane. Kolumny beda podlaczone do wzmaczniacza Marantz PM6006, ten z kolei bedzie zasilany wyjsciem optycznym z Android Boxa Himedia Q10 Pro oraz rowniez optykiem ze switcha HDMI. Do wejsc switcha beda podlaczone: Laptop (zrobie oddzielne gniazdko kolo zestawu i kolo sofy), Konsola, Android Box; wyjscia HDMI pojda na TV i Projektor, wyjscie optyczne audio na wzmacniacz.

Co sadzicie o takim polaczeniu? Od razu zaznacze, ze nie jestem audiofilem, ale chce zrobic cos fajnego. Podzal muzyka / filmy - 50/50. Muzyka klasyczna + pop (zadnego rocka, metalu, techno itp). Filmy bede leciec z android boxa i laptopa, muzyka rowniez android box i telefon.

Nie ukrywam, ze najwiekszy problem mam ze wzmacniaczem. Caly czas chodzi sa mna ampli stereo (np Onkyo L20) ale jakos podsiwadomie czuje, ze wzmacniacz jest lepszym pomyslem (pomimo faktu, ze dodatkowe 100€ musze wydac na switch HDMI) i zabawa z kablami + konfiguracja Himedia. Cos mi sie wydaje, ze niedlugo pojawi sie porzadny cd player i gramofon.

Jesli macie jakies uwagi, sugestie, krytyke - bede niezmiernie wdzieczny. Ogolnie rozwalam caly salon i robie od nowa sciany, sufit, ekran itp i chce zeby to wszystko ladnie wygladalo i gralo.

Ostatnie wazne pytanie:

Jakiej wielkosci zrobic polka dla kolumn? Czy 1cm luzu z kazdej strony wystarczy? Czy kolumny powinny stac na kolcach? Jak juz napisalem, bedzie to konstrukcja karton-gips, w bloku jest bardzo slaba izolacja akustyczna - czy wylozenie miejsc pod / za / nad polkami welna mineralne pomoze ograniczyc przenoszenie fal po scianaach do mieszkania ponizej? Chce jak najlepiej odizolowac sie od sasiadow.

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi,

Pozdrawiam

Nie wiem jak edytowac post ;)

Zapomnialem o jeszcze jednym - byc moze zamiast Marantza lepiej isc w strone Denona PMA-60? On ma wejscie DAC USB, co (z tego co sie orientuje) pozwoli podlaczyc Himedia po USB i lepiej kontrolowac muzyke (z odpowiednia apka). Dobrze mysle?

Kolumn Focal Aria sluchalem, podoba mi sie ich brzmienie. Niestety tylko ze wzmacniaczem Cambridge.

Witam,

Kolumny jakie wybrałeś to dobry wybór jednak nie konkretnie pod Marantza PM6006 czy Denon PMA-60, ponieważ będzie za jasno. Focal Aria 906 tworzą zgrany duet z NADem C338, który w chwili obecnej mamy w bardzo dobrej cenie.

Wybór pomiędzy amplitunerem stereo, a wzmacniaczem jest oczywisty i w sumie nie mam co więcej dodawać. Bardzo dobry wybór, ponieważ wzmacniacz stereo będzie prezentował znacznie wyższy poziom SQ.

Pozdrawiam

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuje za odpowiedz. I odciąży dwa pytania - czy sygnał puszczony po optyku ze swichta hdmi będzie równoważny jakos piwo sygnałowi puszczonemu po usb do daca? Są jakieś różnice w jakości, obsłudze, itp? I drugie pytanie - co znaczy „my”? ;) Rozumiem, ze jesteś przedstawicielem sklepu... poproszę o linka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W przypadku NADa mamy jedynie możliwość podłączenia po optyku. Czy jakość będzie taka sama jak w przypadku USB? Ciężko powiedzieć, ponieważ NAD nie posiada wejścia USB przez co nie mam możliwości porównania, a porównanie 2 różnych przetworników nie ma sensu, ponieważ zawsze będzie różnica w brzmieniu.

Jestem z salonu Q21

Pozdrawiam

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuje zu odpowiedz.

Jeszcze jedno pytanie - czy ten nad to wg Ciebie optymalny wzmacniacz do arii czy jest coś lepszego? Z nadem mam problem bo nie ma go w Austrii żeby przesłuchać. Wczoraj posłuchałem ich z marantzem pm6005 i czegoś mi brakowało.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.