Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

YT, Spotify, Tidal, radio czy inne. MQA to shit, a niektórzy się zachwycali? 
Ja słucham najczęściej z Qobuza jeśli o streaming chodzi, bo znajdę tam więcej ciekawego materiału, niż na innych serwisach. Jakość jest bardzo dobra.
YT jest YT. To nie temat do sporów z czego słuchać. Nie jesteśmy żydami. Co to, YT jest niekoszerne i nie można z niego korzystać czy jak? 

13 minut temu, bosastopa napisał:

YT jest niekoszerne i nie można z niego korzystać czy jak? 

To tylko jeden z zabobonów wynikający z braku wiedzy. Na takie dyskusje jest idealny wątek "audio-mity".

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, bosastopa napisał:

YT, Spotify, Tidal, radio czy inne. MQA to shit, a niektórzy się zachwycali? 
Ja słucham najczęściej z Qobuza jeśli o streaming chodzi, bo znajdę tam więcej ciekawego materiału, niż na innych serwisach. Jakość jest bardzo dobra.
YT jest YT. To nie temat do sporów z czego słuchać. Nie jesteśmy żydami. Co to, YT jest niekoszerne i nie można z niego korzystać czy jak? 

Można słuchać nawet radiobudzika jak ktoś lubi, ale już wmawianie ludziom że na YouTube będzie lepiej brzmiała muzyka od flac to czysta herezja😄 

5 minut temu, Ajothe napisał:

wmawianie ludziom że na YouTube będzie lepiej brzmiała muzyka od flac to czysta herezja😄 

Do bronienia mitów masz wątek "Audio-mity", nie rozwalaj proszę głównego tematu brakiem zrozumienia pobocznego.

Edytowane przez szymon1977

2 minutes ago, Ajothe said:

Można słuchać nawet radiobudzika jak ktoś lubi, ale już wmawianie ludziom że na YouTube będzie lepiej brzmiała muzyka od flac to czysta herezja😄 

W pełni się zgadzam. Wystarczy sobie włączyć jakiś utwór z flaca (oczywiście takiego zrobionego z pliku wav) i jednoczesnie odpalic ten sam utwór na YT. Potem przełączać tylko pomiędzy nimi.

Robiłem juz wiele lat temu takie testy i w bezposrednim porównaniu YT nie miał szans. "Jakosc" youtuba moze i komus wystarczac ale do pliku flac nie ma ona nawet startu. 

@szymon1977 Jesli znajdziesz na YT dobrze brzmiącą muzykę, to gwarantuję Ci, ze ta sama muzyka słuchana z pliku zabrzmi jeszcze lepiej. Nigdy w drugą stronę (zakładając, ze plik jest dobrej jakości).

I jeszcze jedno Szymon. Nie myl kompresji dynamiki z kompresją dzwięku podczas enkodowania do stratnych formatów.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

4 minuty temu, brewka87 napisał:

gwarantuję Ci,

A ja Ci gwarantuję, ze znajdziesz 10 wątków odpowiednich by ktoś wyprowadził Cię z błędnego założenia, że flac musi zagrać lepiej niż YT.

Ps

A  na YT są takie perełki, jak np Metallica "...and justice for all" z gitarą basową, którą podczas realizacji tak skutecznie schowano w tle, że właściwie jej nie ma.

Edytowane przez szymon1977

1 minute ago, szymon1977 said:

by ktoś wyprowadził Cię z błędnego założenia, że flac musi zagrać lepiej niż YT.

Pozostawię to bez komentarza 😆

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Teraz, brewka87 napisał:

Pozostawię to bez komentarza 😆

Trzymam za słowo.

4 minutes ago, szymon1977 said:

A  na YT są takie perełki, jak np Metallica "...and justice for all" z gitarą basową, którą podczas realizacji tak skutecznie schowano w tle, że właściwie jej nie ma.

I chcesz napisać, ze YT magicznie wydobyło tą gitarę kompresując dzwięk do stratnego formatu? Czary normalnie jakieś 😂

Tak mi przyszło jeszcze do głowy, ze moze porównywałes po prostu inne realizacje utworów, rozne remastery.

Takie porównania nie mają sensu. To porównywanie gruszek do sliwek.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Mam tą wersję we flac, mam też we flac oryginał i oryginał brzmieniowo rozwala tą z bardziej słyszalna linią basową. 

7 minut temu, brewka87 napisał:

chcesz napisać, ze YT magicznie wydobyło tą gitarę kompresując dzwięk do stratnego formatu

Nie.

1 minute ago, Ajothe said:

Mam tą wersję we flac, mam też we flac oryginał i oryginał brzmieniowo rozwala tą z bardziej słyszalna linią basową. 

No ale tu chodzi, zeby porównać dokładnie tą samą wersję utworu flac vs youtube. Inna wersja moze się komus subiektywnie bardziej podobac nawet odtwarzana na głosniczku z telefonu 😉

Teraz, brewka87 napisał:

tu chodzi, zeby porównać dokładnie tą samą wersję

Nie.

1 minutę temu, brewka87 napisał:

No ale tu chodzi, zeby porównać dokładnie tą samą wersję utworu flac vs youtube. Inna wersja moze się komus subiektywnie bardziej podobac nawet odtwarzana na głosniczku z telefonu 😉

Zdaję sobie z tego sprawę, Szymon jednak ciągnie swoją narracje 😉

Just now, Ajothe said:

Zdaję sobie z tego sprawę, Szymon jednak ciągnie swoją narracje 😉

No własnie zauwazyłem.  Ty, ja, Piotr Sonido i inni mielismy na mysli czysto techniczną kwestię jakosci dzwięku.

Nie jest mozliwe, zeby TEN SAM utwór, pochodzący z tej samej płyty zagrał z Youtuba lepiej niz z prawidłowo wykonanego pliku flac.

Szymon po prostu nie zrozumiał co mamy na mysli i pomyslał, ze skoro na YT mozna znaleźć fajniej zrealizowaną wersję danego utworu, tzn ze YT "gra" lepiej...

12 minut temu, szymon1977 napisał:

zamiast udowadniać sprawy dla wszystkich oczywiste, przeczytajcie uważnie co było powodem zamieszania z YT.

Poproszę o link, bo nie mogę znaleźć 🤔

Edytowane przez Seyv
1 minute ago, Ajothe said:

Poproszę o link, bo nie mogę znaleźć 🤔

Ktoś tu wspomniał, ze słucha sobie z YT, potem Piotrek napisał, ze tego nie pochwala ale rozumie i poleciała kula sniezna 😆

9 minut temu, brewka87 napisał:

poleciała kula sniezna 😆

Konfrontację z faktami nazywasz "kulą śnieżną"? Hmmm...

W dniu 7.02.2024 o 12:16, bosastopa napisał:

Jest coś takiego jak automatyczna kalibracja z wykorzystaniem jakiegoś mikrofonu w pilocie, ale nie korzystałem z tego.

"Synchronizacja audio z wyjściem wideo (A/V Sync)

Pozwala na opóźnienie wyjścia audio w celu minimalizacji przesunięcia między odtwarzanym dźwiękiem a wyświetlanym obrazem.

Funkcja ta jest przydatna, jeśli korzystasz z dużego telewizora LCD lub plazmowego bądź projektora. Funkcję tę można ustawić niezależnie dla każdego wejścia.

W menu głównym wybierz kolejno opcje [Settings] - [Audio Settings].

Wybierz opcję [A/V Sync].

Wybierz odpowiednie ustawienie.

HDMI Auto: Przesunięcie między odtwarzanym dźwiękiem a obrazem dla monitora podłączonego przez złącze HDMI zostanie wyregulowane automatycznie. To ustawienie jest dostępne tylko wtedy, gdy monitor obsługuje funkcję A/V Sync."

Ten watek, to powoli pomieszanie z poplataniem

O jakiej synchronizaci iz graniu piszecie

Zgranie/opoznienia miedzy subwooferem a monitorami (przeciez o tym jest watek)?

Zgranie/opoznienia miedzy obrazem a dzwiekiem?

Zgranie/opoznienia miedzy dzwiekiem bezposrednio z telewizora i z amplitunera?

Kalibracja czego?

Totalny chaos

2 godziny temu, xajas napisał:

O jakiej synchronizaci iz graniu piszecie

Nie ma to większego znaczenia. Bo o ile brak opóźnienia mógłby czegoś dowodzić, to skompensowanie opóźnienia sprawia, że nie dowodzi niczego.

16 godzin temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś w swoim systemie nie słyszy różnicy między spotify, a tidalem to może słuchać z youtube'a. 

Prawda 

Chodź Spotify ma jeszcze utwory po prostu poddane kompresji a na YT wrzucane są często po jakiś filtrach.

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

Not right, bo po raz kolejny mówisz choć nie wiesz o czym. Otóż remaster ze skompresowaną dynamiką brzmieć będzie kiepsko niezależnie czy puścisz go z CD, pliku lossless, streammingu czy YT. Natomiast na YT można trafić na oryginał bez kompresji dynamiki, który nawet w mp3 128kbps słuchać się będzie przyjemniej... w tym wątku tyle wystarczy, chcesz kontynuować to znajdź odpowiedni.

Dobra nie rozmawiam z tobą. Dałem ci szansę ale to nie ma sensu. Kręcisz i nic nie rozumiesz. Inni dobrze robią że cię blokują a ja wiecznie daje ci szansę nie wiem po co.

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

To, że ktoś lubi podbity bas, to kwestia jego subiektywnych preferencji i nie podlega obiektywnej ocenie. Ale jeśli zamiast kupić kolumny z podbitym basem, albo podbić sobie bas np za pomocą EQ, zdubluje pasmo kolumn subwooferem, to z dużym prawdopodobieństwem poza podbiciem basu dodatkowo go sobie zniekształci.

Banned

Panowie serio nie dawajcie się wkręcać. Z nim się nie da wygrać on zawsze będzie musiał mieć ostatnie zdanie. Swoje zdanie vktore dla niego tylko to jest racja. To forum traci niewyobrazalnie przez takie podejście 

12 godzin temu, brewka87 napisał:

Ktoś tu wspomniał, ze słucha sobie z YT, potem Piotrek napisał, ze tego nie pochwala ale rozumie i poleciała kula sniezna 😆

Nie ktoś tylko ja i nie byłoby żadnej kuli śnieżnej, żebyście to Wy nie zaczęli pisać, że muzyki z YT nie słuchacie, bo jest gorszej jakości. 
Ja wspomniałem tylko o tym, że TV z włączonym dźwiękiem i z głównymi kolumnami z wykorzystaniem DAC oraz wzmacniacza, nie powoduje bardzo mocnego wzbudzenia basu. Ten model TV ma niezły bas. Mógł więc trochę nakładać się na wyższy bas z kolumn. 
To ma więcej wspólnego z tematem wątku, niż Wasze spory o jakości dźwięku między FLAC, YT, plik czy streaming. 
Piszcie na temat, a nie będzie kul śnieżnych.

My? obscz kto tą kule potoczył. Ja przyznałem informacje że ja tak nie słucham i tyle koniec. Że YT ma 320 kbps i tyle. Nie było by większej dyskusji. Ale jest tu ktoś kto zawsze a szczególnie jak ja piszę tą kule musi pchnąć. 

Sam się na to nabieram ale już basta. Nie będę karmił

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Chodź Spotify ma jeszcze utwory po prostu poddane kompresji a na YT wrzucane są często po jakiś filtrach

Jeśli dostępną masz akurat kiepską realizację (na CD się darza) albo poddaną kompresji dynamiki (na Spotify czy Tidal standard), to filmik na YT zrobiony z dobrej realizacji i w maksymalnej jakości bez wątpienia zagra przyjemniej. Pogódź się z faktami skończ proszę robić OT.

Ps.

Inna sprawa, że dla mózgu człowieka wzrok jest zmysłem nadrzędnym i oglądając koncert czy teledysk, na niedoskonałości dźwięku nie tylko nie zwrócimy uwagi, a w przypadku kawałków znanych na pamięć, braki jakościowe nadrobi "wyobraźnia". 

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

"Synchronizacja audio z wyjściem wideo (A/V Sync)

Pozwala na opóźnienie wyjścia audio w celu minimalizacji przesunięcia między odtwarzanym dźwiękiem a wyświetlanym obrazem.

Funkcja ta jest przydatna, jeśli korzystasz z dużego telewizora LCD lub plazmowego bądź projektora. Funkcję tę można ustawić niezależnie dla każdego wejścia.

W menu głównym wybierz kolejno opcje [Settings] - [Audio Settings].

Wybierz opcję [A/V Sync].

Wybierz odpowiednie ustawienie.

HDMI Auto: Przesunięcie między odtwarzanym dźwiękiem a obrazem dla monitora podłączonego przez złącze HDMI zostanie wyregulowane automatycznie. To ustawienie jest dostępne tylko wtedy, gdy monitor obsługuje funkcję A/V Sync."

Szymon, czytaj uważnie. Nie wspominałem o amplitunerze Sony, tylko o TV Sony. 
Jest to model XR. Możesz posłuchać w sklepie jaki ma dobry dźwięk.

Nie ma żadnych opóźnień. Czy to na YT z wgranej aplikacji, czy z tabletu przez AirPlay, czy przez wzmacniacz do kolumn. W żadnym wypadku obraz nie jest opóźniony względem dźwięku.

Nie wkładaj komuś dziecka w brzuch. Żadne z urządzeń nie ma jakiejś automatycznej kalibracji.

4 minuty temu, bosastopa napisał:

Nie ma żadnych opóźnień.

Ale z Twoje opisu wynika, że były tylko zostały automatycznie skompensowane.

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

My? obscz kto tą kule potoczył.

Ale ja nie o tym. Kilku z Was zaczęło komentować słuchanie z YT. Że wolicie stereo. Ja również wolę stereo. 
Co do jakości nie mam najmniejszych złudzeń jak i Ty, Ajothe …

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Sam się na to nabieram ale już basta. Nie będę karmił

Domyślam się o czym i o kim piszesz. W szkole, w pracy, w domu, czy na podwórku. Znam podobnych. Najlepiej ignorować, bo już tak mają niektórzy. Nie są źli, ale uparci i męczący.

7 minut temu, bosastopa napisał:

Co do jakości nie mam najmniejszych złudzeń jak i Ty, Ajothe

Nikt nie ma. Tylko co wnosi porównywanie tej samej realizacji w dwóch różnych formatach, skoro dostępne masz dwie inne (np skompresowaną na Spitofy i dobrą na YT)? Tyle samo co udowadnianie, że 2+2=4 w dyskusji o całkach - nikt o tym nie pisze, bo każdy to wie.

29 minut temu, bosastopa napisał:

Nie są źli, ale uparci i męczący.

No właśnie. No trzeba umieć odpuścić żeby człowiek zdrowszy był. Dobrze że wyjaśniliśmy tą kwestię 🙂

wróćmy ewentualnie do subwooferów:)

pokój!

• Pokaż nowe odpowiedzi