Skocz do zawartości
IGNORED

denon 1905 / karta dźw. sb audigy

JaTe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Natknąłem się w świeżo kupionym zestawie denona 1905+1910 na uciążliwy problem , z którym nie wiem już co począć.

Do poprzedniego amplitunera (radmor) podpiętą miałem zwykłym kablem mini jack / 2 cinche kartę dźwiękową sound blaster audigy i wszystko grało jak należy. Natomiast próba połączenia tym samym kablem z ampli denona kończy się sporym "buczeniem" dźwięku ...Czy to wina kabla? Czy coś innego ? Gdzie szukać przyczyny ?

Proszę o pomoc !

https://www.audiostereo.pl/topic/14163-denon-1905-karta-d%C5%BAw-sb-audigy/

wróć do Radmora :)

gdzieś może być przerwana masa, może suchy lut na wtyczkach/we wzmaku. Sprawdź innym kablem, jeśli problem się powtórzy to sprawdź czy luty gniazd we wzmaku są całe.

Dostałem info z Horna ,że obojętnie ,czy połączę to cyfrowo ,czy analogowo to muszę uziemnić obudowę amplitunera "... ze względu na występującą różnice potencjałów masy pomiędzy PC a AVR ." Ale jak się do tego zabrać ? Pomóżcie proszę !!!

heh, nie znam sie, ale ja bym na poczatek wzial kawalek kabelka i sprobowal polaczyc pod jakas srobka od ampli do kaloryfera ale niemalowanej czesci by przewodzilo. Wydaje mi sie tez, ze mozna puscic uziemienie przez kabel zasilajacy od ampli, wymieniajac go na 3-zylowy. Wtedy wystarczy trzecia zyle pod jakas srobke w obudowie dac. Jak gniazdko bez uziemienia to wtedy zalozyc z bolcem i zmostkowac mase z zerem.

Zaznaczam, ze znawca nie jestem i moge sie mylic, wiec jakby co, to prosze o sprostowanie.

W gniazdkach mam już zmostkowane "0" z bolcem ! Czy to nie będzie miało żadnego wpływu ? Nie chciałbym sfajczyć świeżutkiego ampli ...

Gdyby ktoś jeszcze inny mogłby ocenić tę sytuację i potwierdzić ,że tak to ma być , to byłbym spokojniejszy...

Pozdrawiam

A czy w tym SB nie ma przypadkiem wbudowanego wzmacniacza dla sluchawek? Co do uziemienia, jak ta proba z kabelkiem i kaloryferem nie pomaga to nie to. Jak mieszkasz w jakiejs aglomeracji to zero musi byc uziemione, tak uziemia sie komputery. Wiec jak masz kabel zasilajacy od ampli z trzecia zyla, to bedzie uziemiony. Probnikiem el. sprawdz na obudowie (srubka lub gdzies bez lakieru) czy nie swieci - a moze.

Poruszaj tez wtykiem przy karcie, moze kontaktu nie miec, to czesta przyczyna 'pykniec, bukniec' i innych dzwiekow. Zaloz tylko wtedy jakies kiepskie sluchawki.

Złe wieści...

Po połączeniu obudowy ampli z ...kaloryferem , natężenie "buczenia" wzrosło...

I co teraz ? Kabel optyczny mógłby pomóc ,lecz karta sb audigy nie ma takiego wyjścia...

Na tym wejsciu w amli, jak podlaczysz jakies inne zrodlo, to czy wystepuje buczenie? Jak nie, to problem moze lezec w uziemieniu komputera. A czy sygnal na wyjsciu z karty nie jest zasilny? Moze trzeba suwakiem w mikserze nisko zjechac.

Pożyczyłem dziś kabel profigolda i buczenie spadło o połowe mniej więcej - da się już sluchać muzyki z komputera ,lecz przecież nie o to chodzi...

Uziemienie komputera (do kaloryfera) nie powoduje kompletnie żadnej reakcji ( a uziemienie w ten sposób ampli wzmaga natężenie buczenia ). Buczy.

Zjechanie suwakami w mikserze do zera , nie powoduje żadnej reakcji . Buczy

Buczy na każdym wejściu w ampli.

Po podłączeniu innego źródła ( radmor + gramofon ) słychać tylko...czyściutką myzykę - bez buczenia !

Po podłączeniu kabla z karty dźwiękowej do radmora , a od niego do apmli denona od razu słychać buczenie.

A po podłączeniu kabla z karty dźwiękowej do radmora , a do niego stare dwa głośniki frontowe(czyli moja stara konfiguracja) nic nie buczy (minimalny szum jedynie) !

I jakie z tego wszystkiego wysnuć wnioski ??!!

Wrócić do "starych śmieci" ;)

A inne wnioski ?

Uff - sprawa się wyjaśniła !

Przyczyną problemu buczenia głośników nie były kable audio,ani brak uziemnienia . Okazał się nim być kabel telewizji kablowej !!!!

Wszystko było przecież podpięte z ampitunerem ...

Teraz wydaje się to takie proste, ale do głowy by mi to nie przyszło ,gdybym przypadkiem nie wypiął tego kabla...

Lecę teraz na miasto w poszukiwaniu separatora na kabel antenowy - wiem już , że coś takiego jest w sklepach.

Pozdrawiam .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.