Skocz do zawartości
IGNORED

Udziwniony zestaw 5.1 do 1500zł.

GCh

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego, że to mój pierwszy post, na wstępie witam wszystkich ;)

Jeśli nie jest to dobry dział to również przepraszam, ale przyznam, że trochę się tu gubię ;)

A teraz do rzeczy:
Jestem w trakcie planowania pokoju dziennego przed remontem. Pokój 4,5x3m, więc szału nie ma i raczej wielkiego sprzętu również nie potrzeba, żeby coś było słychać. Muzyka czasem leci w tle (obecnie mam starą unitrę WS418, która się już trochę popaliła i jakieś 2 dosyć wiekowe głośniki stereo), ale głównie poszukuję sprzętu do oglądania filmów, więc stawiam na system 5.1. Jak chyba każdy przeszedłem przez etap logitech z906 i czegos w tym stylu bym szukał, ale lepszego ;)

W pokoju za wiele miejsca nie będę na to miał, więc niestety jakieś Jamo, Koda czy inne 'wielkoformatowe' odpadają. Stawiam na coś kompaktowego pokroju tych logitechów i podwieszanie ich na ścianie, albo na prawdę wąskie słupki. Głośniki będą podłączone do tv/playstation/pc(soundblaster)/dekodera i tutaj stawiam na pośrednika w postaci amplitunera używanego.

Tutaj jednak zaczynają się schody, a mianowicie układ samego pokoju. Chcę zainstalować rzutnik, który z racji wymiarów pokoju będzie musiał rzucać obraz na ścianę obok. Czyli gdy zdecyduję się na oglądanie filmu nie na TV, tylko za pomocą rzutnika, cała scena i dźwięk obracają mi się o 90 stopni. Tutaj pojawia się wymóg, aby głośniki, które będą w zestawie były jednakowe jeśli chodzi o te 'surround', ponieważ chcę zrobić przełącznik, który będzie przepinał głośniki jak na rysunku- lewy przód do TV staje się lewym tyłem przy rzutniku itp. Wymusza to również dokupienie dodatkowego głośnika centralnego (w najgorszym wypadku satelitki z z906 kosztują na allegro 100zł) i również przełączanie ich w zależności od "trybu". Podejrzewam, że to ogranicza mnie prawie tylko do zestawów komputerowych albo marketowych kin 5.1?

Owszem wiem doskonale, ze zestaw stereo i amplituner stereo zagrałby 3x lepiej do muzyki i byłoby łatwiej z dwoma zestawami stereo i przełącznikiem A/B w ampli, ale ja jednak stawiam na kino i ten przestrzenny efekt- w razie czego idzie wszystko opchnąć jak się przekonam, że to jednak nie jest to ;) Dodatkowo wiem, że ~1500zł na amplituner, zestaw 5.1 i dodatkowy głośnik centralny to mało, jednak myślę, że wielkość pokoju i moje wymagania akustyczne są na tyle małe, że tragicznie nie będzie, a jednak w używkach da radę coś wybrać ;)

To teraz konkretnie:
Amplituner- mam słabość do Yamahy, a z tego co widziałem to w okolicy 500zł można trafić  kilka modeli:
-RX-V650
-RX359 
Czy może polować na coś młodszego i ze złączami hdmi np
-Rx v471
-Onkyo DS595
-Denon AVR1311?

Kolumny 5.1:
-zacząłem temat od logitechów z906/5500 to niech będą jako baza
-Yamaha NS-PY40
-Harman Kardon Sat TS60 (przewinęły mi się gdzieś na allegro chyba)

Dodatkowy centralny to już zależnie od tego co się kupi to będę szukał jako uzupełnienie, bo i tak pewnie wszystko zagra tak samo w tej kwocie, która mi zostanie. Uda się cokolwiek dobrać? ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/141817-udziwniony-zestaw-51-do-1500z%C5%82/

Polecam takie rozwiązanie: 5 identycznych ale pełnopasmowych:

Ukryta Zawartość

za śmieszne pieniądze a jakość powinna być dużo lepsza.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dodatkowe pytanie odnośnie amplitunera i jego podłączenia. Czy dużo zyskam (albo czy w ogóle cokolwiek) podłączając dekoder tv/playstation  czy cokolwiek za pomocą HDMI zamiast coaxial albo optyka? 

Zastanawiam sie nad sensem szukania czegoś nowszego z wejściami HDMI, bo w podobnej cenie mogę trafić Yamahę V365 jak i np V657 albo Denona 1610, które są chyba modelami wyższymi i lepszymi, ale nie mają HDMI. Co bardziej wpłynie na dźwięk (zakładając, że kiedyś i tak będę kupował porządniejsze głośniki)- wyższy model ampli czy rodzaj połączenia?

Co byś nie kombinował, to najważniejsze w systemie zarówno audio, jak stereo

są kolumny. Jak będą kiepskie, to nawet Tact czy Krell im za wiele nie pomoże.

Na logikę biorąc wszystkie cyfrowe połączenia powinny grać  tak samo,

a jedynym niewrażliwym na jakość kabla jest też kabel, ale optyczny ;-)

Wpływ jest; czy ampli czy rodzaj połączenia, ale większy ma na pewno klasa

urządzenia niż słaby kabel, który może tylko psuć barwę, naruszając proporcje

barwy istotne raczej w słuchaniu muzyki, a nie w KD.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pomysl z przelacznikiem nie jest zly, ale ja bym zainstalowal 6 glosnikow (zamiast 4) czyli jedna dodatkowa pare na scianie obok ekranu. Na aktualnym planie twoje przednie glosniki sa zbyt daleko od ekranu. Dzwiek moze byc zbyt odizolowany od obrazu.

To w takim razie skupiam się na ampli bez hdmi, a dźwięk będę puszczał optykami ew coaxialem. Amplituner bedzie troche starszy, ale moze trochę lepszy. Mam kilku faworytów Yamahy/Onkyo i teraz wystarczy czekać na okazję.

Co do przełącznika to zaczynam się zastanawiać jak go wykonać. Znalazłem na allegro przełącznik 12sekcyjny 3 pozycyjny (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i zastanawiam się czy podłączenie wszystkiego pod to (6 głośników plus i minus) tak, aby w ppierwszej pozycji było ustawienie do TV, druga wolna jako bufor przed zwarciem jakiegoś kanału i trzecia do projektora to dobre wyjście. Na takim przełączniku nie stracę na jakości? Przełączania i tak dokonywałbym na wyłączonym sprzęcie dla bezpieczeństwa. Czy może jakieś lepsze wyjście?

2018-12-18 11_13_28-Bez nazwy-1.psd @ 100% (Warstwa 2,RGB_8).png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mogę już edytować, więc idzie jako nowy post. Po przewertowaniu kolejnych stron i tematów zawężam poszukiwania do:
Amplituner:
-Yamaha RX-V457
-Yamaha RX-V595A
-Yamaha RX-V520
-Yamaha RX-V365

Głośniki:
-Eltax Cinema 5.1
-CANTON Movie 65/75/85 CX
-Harman Kardon HKTS 9/11/16 /Sat TS60 / BDS635

Stosunkowo łatwo dokupić dodatkowy centralny właśnie z któregoś z zestawów HK.

Z racji miliarda połączeń między każdym ze sprzętów zmieniłem koncepcję. Obecnie wszystko chce podłączać pod amplituner po hdmi (koniecznie z obsługą 4K), więc wybór padł na 90% na Yamahę HTR2071/Rx v383 (ew. denon avr x520 lub HK avr151). 

Sygnał z PS4 itp wchodzi przez HDMI do ampli, a jedyna niewiadoma w chwili obecnej to wypuszczanie obrazu do TV i projektora, bo dostępne jest tylko jedno HDMI out. 

Lepszy będzie splitter HDMI czy przesyłanie obrazu przez wyjście composite monitor out? W obu przypadkach zdaje się, że potrzebowałbym konwerterów?
Do hdmi to: 

Ukryta Zawartość

Złącza w projektorze wyglądają tak:

tw650_ww_6.jpg.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.