Skocz do zawartości
IGNORED

Kable glosnikowe do 3000 zl

soso

Rekomendowane odpowiedzi

misio1973, 19 Lut 2007, 09:22

miałęm pożyczonego głóśnikowca Tarę Labs AIR1, gra bardzo podobnie do interkonektu, tzn myślę że lepiej, nie jest aż tak suchy, pokazuje dużo i również jak jest coś nie tak, ma mięsko, jest przejrzysty i ma powietrze, bas jest ;), po Bedrocku to poważna zmiana inplus.. tyle moge powiedzieć, ze 3 dni grałem na nim i nie chętnie oddawałem..

Qubric, 19 Lut 2007, 09:34

"sterowania basem< jest raczej wzmacniacz, nie kabel."

nawet najlepszy Krell co ma super bass zesra się jak podłączysz kabelki od lampki nocnej.. jedno wielkie buuuuuu będzie, chyba o tym wiesz...

Krell to jest wielka dupa, dlatego może się zesrać ;)

Ale w sumie dlatego pytałem jakie ma teraz kabelki, bo może jednak od lampki w dodatku takiej na 12V :)))

Słuchałem Magnepanów jeszcze w pierwszej wersji od modelu 0,5 do 1,5 na całkiem nie hi-endowych wzmacniaczach Haflera i Adcoma. Później jeszcze drugiej wersji jakiegoś pośredniego modelu ze wzmacniaczem Yamahy. Kable były najzwyklejsze, budżetowe modele Monster IC i głośnikowe o przekroju 2,5mm2 i nic się nie >zesrywało

Qubric, 19 Lut 2007, 08:51

>To wątek sprzed dwóch lat :))) To jeszcze, Soso nie kupiłeś tych kabli??? Dwa lata już ci doradzają

>(LOL).

Oj, Qubric, widac, ze we wiezniu nie bylo internetu.

Od 2 lat jade na Harmonic Technology Pro-9 i jest bajkowo - mysle, ze kabelki to ostatnie co zmienie w tej chwili.

pzdrw

soso

Soso, jestem porażony, że nie kupiłeś Veluma... Nie słuchasz dobrych rad :)))

Może wiesz jednak dlaczego te wszystkie hi-endowe kable maja takie idiotyczne nazwy... (harmonic technology... w dodatku PRO - żeby się przypucować do studyjnego imege’u) Ja tam bym wolał dysharmonic, macie takie???

PS. Pewnie, że ostatnie co zmienisz to te kabelki po 4600 za parę, bo kto je od ciebie kupi (LOL)

Qubric, 19 Lut 2007, 11:31

>W zasadzie nie tyle >ktoza ile< ??? :)))

Nie zamartwiaj sie, Qubric. Kupilem second hand za 2000 zl i za tyle samo w kazdej chwili odsprzedam bez problemu a moze i z pocalowaniem w kostke bo popyt na te kable jest. 2x2.5 m to dobrze sprzedajna dlugosc.

Przykro mi zas, ze nie mam veluma. Snil mi sie po nocach! ;-)

Co do nazw - sa na rynku antykable - jezeli nazwy Cie tak kreca to wybierz sobie. A moze zamow w Chinach podrobke osobista pt. np. Trailer Trash Cable. Brzmi niezle, czyz nie? ;-)

pzdr

soso

Awięc kabelki na których obecnie słucham to Kimber 4VC (kupiony w całkiem innym celu ale ,że grał to został w starym systemie), pomieszczenie odsłuchowe ma jakieś 20-25 m2 , kolumny stoją na dłuższej ścianie.

Z tym basem to faktycznie zaczynam się przyzwyczajać , kolumny mam 5 dni ale już mi zaczyna niedoskwierać tak ten "inny rodzaj brzmienia" jednak jak nałoże słuchawki to ..... Jak będe miał dłuższe kabelki i troche wolnego to poeksperymentuje jeszcze z ustawieniami , jedno jest sprawdzone jeśli stoją bliżej ściany jest więcej powietrza i przestrzeni ale musze to jeszcze potwierdzić dodatkowymi odsłuchami.

Co sądzicie o tej propozycji odnośnie Tary :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>> Blady99

Niewiem akurat dlaczego przyczepiłeś się do tych B&W skoro pytam o Magnepany i Electrocompanieta. Ale jeśli słuchałeś Tary to napisz coś o jej brzmieniu.

Ostatnio miałem okazje posłuchać stolika audiofilskiego i musze przyznać że to robiło wrażenie wyrażnie słyszalna różnica w ilości basu i planów. Ale cena też odpowiednia.

Czy ktoś wie jaka jest różnica pomiędzy Monitor Black&White LS 1200 a 1202 . Ten pierwszy pojawił się na alegro drugi natomiast do dostania za zachodnią granicą . Jeśli to coś pomoże to odnośniki na niemieckie stronki :1202 -

Ukryta Zawartość

1200 -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Soso, no to kiepski interes ubiłeś!

Velumy miałbyś w atrakcyjnej cenie - 1/3 ceny katalogowej i to nowe (plus wąż ogrodniczy w standardzie).

A tak kupiłeś badziew, którego ktoś się pozbył za pół ceny :)))

Antykable to produkt w typie >zydelkowych< hochsztaplerów. Czegoś tak totalnie nierynkowego należy unikać, o ile cena jest wyraźnie wyższa od ceny miedzianego złomu. Bo to jest jak kupowanie Kolumny Zygmunta.

Nazwy prawdziwych kabli są powszechnie znane. To np.: Klotz, Draka, Sommer, Belden, Gotham, Cordial ... itd. ... Nie słyszałeś???

No tak, rozumiem że łatwo zapomnieć, gdyżnie wpadają w ucho tak doskonale audiofilska jak np. Harmonic, Sub, Ach, Och. Pro, X... itp. :)

PS. Misio1973 możesz dokładniej wyjaśnić, z której strony słuchałeś tego stolika audiofilskiego? I od jakiej ceny stolik zaczyna już grać?)

Misio1973, Magnepany musza stać w odległości 60-90cm od tylnej ściany. Nowsze modele mają dodatkowe tłumienie tyłu więc może zmienili też obowiązujące warunki odsłuchu. Generalnie jednak warunek zachowania odległości związany jest z rodzajem obudowy (obudowa otwarta). Dlatego te 25m2 może się okazać nieco mało dla nich.

Również punkt odsłuchu nie może znajdować się tak blisko jak w typowych kolumnach głośnikowych.

Scena nie będzie tak budowana jak w głośnikach dynamicznych, raczej bardziej płasko z wrażeniem obrysowania prostokąta przestrzeni przed słuchaczem. Również dogięcie osi głośników nie działa tak samo jak w normalnym głośniku -łatwiej osiągnąć efekt dziury dźwięku w środku sceny.

Dobry bas pojawia się za to w odsłuchu izolowanym, ale w końcu nie po to się kupuje kolumny żeby słuchać >czeskich< nagrań. Ciekawe konstrukcje ale mało uniwersalne.

Wzmacniacze z którymi je słyszałem to wydajne prądowo >elektrownie< i chyba właśnie takich potrzebują.

Qubric

Z ustawieniem Magnepanów to masz racje ,u mnie najładniej dla mnie grają ustawione równolegle do ściany i niedogięte ustawić je jest jednak łatwo.

Odnośnie stolika : a zktórej Ty strony słuchasz drewnianych skrzynek w których zamontowane są lejki z których wydobywa się dzwięk (tzw. głośniki) wykonane najczęściej z celulozy (papieru.)

misio1973=> jeżeli możesz, to sprawdź Acoustic Zen Satori. Są raczej mało znane w Polsce, ale moim zdaniem naprawde dobre. U mnie bardzo dobrze sprawdzają się z Electra 1027Be a wybrałem je właśnie pod kątem basu. Cena za egzemplarz ex-demo ok 2000 PLN.

-->>> Misio1973

a bo wyrwalem Twoja zdanie chyab z kontekstu i podejrzalem Twoj opis a tam B&W i dlatego napisalem:) Tary nie stety nie sluchalem ale bardzo bym chcial- szczegolnie IC. Co do stolika to byc moze sluchales tego ze slupska bodajrze, specjalnosc technologow podobno- tylko ze koszt 5 tys:((

tak..napenwo ten sam..3 rurki- pytalem sie goscia za co sie placi oprocz tych 3 rurek- jakos nie moge uwiezyc w jego moc, aczkolwiek gdybym wydal na niego 5 k zl to napenwo bym odczul roznice i bym wszytskim mowil ze ona istnieje- bo jak inaczej wytlumaczyc wydane 5 tys na 3 rurki:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.