Skocz do zawartości
IGNORED

analogowe znaleziska na Ebay i Allegro

Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

AKITO osiaga rozne ceny. Zalezy gdzie chcialbys kupic. Z zamontowaniem do 6.9 moze byc problem ze wzgledu na ramie aluminiowe jakie jest zastosowane w oryginale. Rozstaw srob jest inny niz w ramieniu weglowym Pro-Jecta, w ktorym to rostaw i sposob montowania jest zrobiony na wzor Linn'a. Czym nota bene Pro-Ject chwali sie w opisach reklamowych ramion weglowych. Zapewne trzeba by nawiercic nowe otwory montazowe.

Hmm raczej dla mnie to zbyt skomplikowane niestety. Gram na 6.9 juz ponad dwa lata i cos bym z nim zrobil, ale wyglada na to ze chyba najlepiej byloby go sprzedac i kupic linn'a:) Myslalem ze za rozsadne pieniadze podniose sobie jakosc dzwieku duzo wyzej, ale wyglada na to ze trzeba osczedzac:(

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wie może ktoś czego się można spodziewać po tym gramofonie? Firma zacna, ale model ten chyba mocno budżetowy jak na ceny AR. I jeszcze na dodatek nikt nie licytuje. Jest wart tej ceny?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Audio-Technica OC-10

Ukryta Zawartość

Czy ktoś zna dobrze język niemiecki? Czy to jest używana wkładka, czy nie...?

Cena na razie 50 Euro, ale jeszcze kilka dni do końca.

Ukryta Zawartość

Janusz z Torunia

• 1 miesiąc później...

Brać panie i panowie. Brać. Nie często taki sprzęt pojawia się na polskich aukcjach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> lenin

tego Revoxa mialem okazję posłuchać niespełna rok temu w zestawie z wzmacniaczem Revox B250 i kolumnami MB Quart (nie pamietam symbolu). Wrażenia? oczekiwałem więcej od gramofonu tej marki, ale byc może była to wina wkładki (tez nie pamiętam co to było, ale swoje latka już miała). tak na marginesie to tangencjalne gramofony jakoś do mnie nie przemawiają...

Pozdrawiam

L.P.

Ukryta Zawartość

Proszę o szybką odpowiedź, bo aukcja kończy się dziś.Co to za NAD, bo nigdzie nie mogę niczego znaleźć i co jest wart?

Ukryta Zawartość

Taki sam jest na ebay (sa lepsze zdjecia, bo tego z allegro to troche slabej jakosci sa):

Ukryta Zawartość

Bardzo podobnie zbudowane (szczegolnie ramie) pojawialy sie gramofony na allegro firmy akai (modelu nie pamietam) i to w stosunkowo niskich cenach. Generalnie wyglada przyzwoicie jak na ta cene, chyba ze cena skoczy. Trudno ze zdjec tylko oszacowac stan wizualny (jak pisalem dosc slabe foto).

Za nie za duze pieniadze warto sprobowac.

pozdr.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Pytanie nie brzmi, kupić czy nie kupić? Pytanie brzmi - co to właściwie jest? Przenośna nagrywarka do winyli? Gramofon reporterski? Co to jest?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Nie jest to magnetofon szpulowy tylko ustrojstwo do zapisu magnetycznego na wymiennych dyskach, przenośne z wyłącznikiem na mikrofonie czyli jako tako zdalnie sterowane. Olympia kiedyś produkowała maszyny do pisania biurowe i walizkowe, dalekopisy itp sprzęt biurowy mogła również produkować dyktafony. Nie widzę nic prostszego ponad wysłanie maila do sprzedającego, zastanawiam się tylko od ilu do ilu Hz to zapisuje oraz jak, gdzie i za jaką cenę można dostać krążki.

Pozdrawiam i porzucam Was kochane dziateczki bo czuję się wrednie.

Zbyszek.

Witam

Nie jest to magnetofon szpulowy tylko ustrojstwo do zapisu magnetycznego na wymiennych dyskach, przenośne z wyłącznikiem na mikrofonie czyli jako tako zdalnie sterowane. Olympia kiedyś produkowała maszyny do pisania biurowe i walizkowe, dalekopisy itp sprzęt biurowy mogła również produkować dyktafony. Nie widzę nic prostszego ponad wysłanie maila do sprzedającego, zastanawiam się tylko od ilu do ilu Hz to zapisuje oraz jak, gdzie i za jaką cenę można dostać krążki.

Pozdrawiam i porzucam Was kochane dziateczki bo czuję się wrednie.

Zbyszek.

Pytanie zadałem ale sprzedający nie był w stanie udzielić na nie odpowiedzi.

Pod biurkiem długo stała u mnie elektroniczna maszyna do pisania Olympia Carrera. Wkrótce po jej kupieniu pojawił się w domu komputer (wtedy był to używany 486) i maszyna stała jeszcze tak na wszelki wypadek. Wypadek nie zaszedł i w końcu zapadła decyzja, aby ją sprzedać. Zajęło to kilka miesięcy, zanim znalazł sie chętny...

Jestem padnięty, ledwo się ruszam, ale mam zwyczaj nie roztkliwiać się nad samym sobą. Był okres kiedy wymyślono całą masę ciekawych metod zapisu dźwięku, niektóre te z których korzystało wojsko nawet po latach nie zostały ujawnione, były różne niewypały i ślepe uliczki. Z tego co wiem istniała magnetyczna wersja fonografu

[nośnik naniesiony na walec] gramofonu [nośnik naniesiony na płytę (krążek, dysk -terminologia nieważna] magnetofon [nośnik naniesiony na taśmę] stilifon [drut stalowy będący nośnikiem]. Szukajcie a znajdziecie poprostu trzeba tylko czasu, uporu i odrobiny szczęścia.

Pozdrawiam

Zbyszek

Warto,czy lepiej sobie odpuścić ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Serdecznie dzięki,przeglądałem allegro i wpadł mi w oko ten patefon.

Thorens podoba mi się z prozaicznych powodów:klasyczny,ascetyczny wygląd, no i ta klapa z plexi.

Po kilkunastu latach przerwy chyba powrócę do asfaltowania uszu,ktoś już niegdyś pisał na forum o Thorensach,póki co tego odpuszczam i powypatruję innych modeli.

pzdr

• 2 tygodnie później...

Studyjny gramofonik EMT - cudo :)

Ukryta Zawartość

Wszystko ładnie tylko ta CENA :((( porównywalna do tego co na e-bayu i wysoooka.

a dla przeciwności Thorens TD180 made by Fonica :->

Ukryta Zawartość

Prosze przyjrzeć się zdjęciom i porównać szczegóły techniczne ramienia i napędu z popularnymi GS461 i GS464 ;-)

Zdecydowanie nie polecam- nawet największym wrogom :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

Ten Torens 180 nie ma nic wspólnego z fonicą 464(1). Popatrz na ramię .Stara dobra manufaktura.Skąd te skojarzenia. A że podobienstwo zawieszeń ramienia. Cóż kardan czesto spotykany poza unipivotem.Ale klasa wykonania daleka od Fonicy

Conri -

Od 1993r produkcja najtańszych gramofonów dla Thorensa miałą miejsce w Łodzi w zakładach foniki.

Poza tym - nie chodzi mi tylko o ramie - główka jest różna i układ podnoszenia ramienia (wajcha). Poza tym układ antyskatingu, ułożyskowania, przeciwwaga, silnik i optoelektroniczny układ stabilizacji obrotów jest identyczny jak w Fonice GS46* - łącznie z bardzo wysokim podobieństwem materiałów i fotorezystorem rpp131.

hififreak.wordpress.com

Ten patefon -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chyba najbrzydsze paskudztwo, jakie widziałem w sprzęcie audio, a już na pewno wśród gramofonów.

No, ale na pewno jeszcze nie widziałem wszystkiego.

Ukryta Zawartość

Janusz z Torunia

• 2 tygodnie później...

listwa sieciowa supry, takiej wcześniej nie widziałem, dziwne nie suprowskie wtyki-chyba że to jakiś model budżetowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.