Skocz do zawartości
IGNORED

gramofon jvc ql-a200

annawroc

Rekomendowane odpowiedzi

nie mam niestety.znajomy takie cos ma i mozliwe ,ze bedzie chcial sprzedac dlatego pytam.szczegolow na razie wiecej nie znam.moze jak bede miala go w domu na probe to cos napisze.myslalam ,ze moze ktos zna ten gramofon

Tu jest adres odpowiedniej stronki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu nawet konkretnie ta igla:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Z tego co napisano tu http://www.styli.co.nz/stylus-430.html wynika, że do tego gramofonu pasują wkładki z mocowaniem 1/2" - na dwie śrubki mocujące wkładkę do "koszyka", na końcu ramienia gramofonu. A taką jest wkładka AT3600L do której pasuje igła pokazana na powyższej stronie.

Do tego gramofonu, można założyć również - biorąc pod uwagę sposób mocowania wkładki - polskie MF'fki, Shure M44MB i setki innych wkładek :-)

GM

Do tego gramofonu pasują standartowe wkładki. Czyli nie ma praktycznie żadnego problemu z ich dostaniem. A która wybrać? Ot, problem. Ważne są tu oczekiwania odnośnie brzmienia ...i zasobnośc kieszeni.

Co do tej stronki, to oferują oni tam igły, które mozna zamontować do wkładki. Bo, jak zapewniają, wkładka w przeciwieństwie do igły się właściwie nie zużywa. No - na pewno jest od niej trwalsza. Ale biorąć pod uwagę koszty przesyłki i jeszcze to, że wkładka to raczej żaden cud, pewnie się to nie opłaca.

Co do montażu wkładki to sam jest dość prosty. Trzeba zamocować wkładkę tymi wspomnianymi srubkami, połączyć właściwie druciki (tu jest standaryzacja, co z czym) i... Tu zaczyna się zabawa w kalibrowanie!

kalibrowanie?o kurcze ale sie wladowalam.co do oczekiwan,to nie wiem czym sie roznia poszczegolne wkladki?dynamika,czystoscia,cieplem brzmienia,analitycznoscia?jak tak,to napisze na czym mi zalezy,a jak nie,to napiszcie czym sie roznia

Zauwaz że igłe o której piszesz można używać do odtwarzania tylko jeden raz na godzine . Indeks T o tym świadczy (Time). A to z uwagi na szlif eliptyczny,Tem problem poruszałem w innym swoim wątku.Polecam inne z tej strony www ale po lekturze opisów.

Co się stanie z tą płytą to dokładnie nie wiem ale - lepiej nie sprawdzać ;-)

Co do kalibracji wkładki gramofonowej, to możesz zajrzeć tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy odtwarzaniu "baz oddechu " prawdopodobnie nadtopia się rowki . i nie będzie słuchać bez zniekształceń ś.`ć, zi , ci,i podobnie dżwięcznych. Tak mówi teoria. Czelkamy na wrażenia z praktyki ;-)

Co do charakteru brzmienia to odpowiada za nie w równej mierze igła i przedwzmacniacz. Dobrze byłoby sprawdzić jak daje sobie radę stopień gramofonowy w waszym E10. Mam prawie nie używanego Ortofona OM5e, który jest wprawdzie wkładką niezbyt ambitnie grającą za to ze względu na jej znany charakter brzmienia będziecie mogli określić jak brzmiacej wkładki szukać. Jak będzie patefon to zainstalujemy, trzeba tylko pożyczyć wagę od Bryana (szablon mam od Witka). Do juterka:))) Wpadnijcie może troszkę wcześniej 1,5h to stracsznie krótko.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Użyłem pewnego skrótu myślowego :-) Podałem adres strony, na której jak słusznie zauważyłaś pokazana jest igła a nie kompletna wkładka. Ponieważ jestem posiadaczem takiej igły i wiem do jakiej wkładki ona pasuje, mogłem napisać od razu jakie wkładki - o jakim sposobie mocowania - można zastosować do tego gramofonu. Resztę wyjaśnił Rafał.

GM

ok dzieki.co prawda i tak nie za duzo zrozumialam-np to, ze igly mozna uzywac raz na godzine-to po co mi taka igla?mysle,ze to co napisaliscie + to,co Zegarmistrz dzisiaj osobiscie wytlumaczy doprowadzi do oswiecenia.

Zegarmistsz-19.00 odpowiada?

• 1 rok później...

Chciałem troszkę reaktywować ten wątek, ponieważ mam ten sam model gramofonu: JVC ql-a200 i też się zastanawiam, co on jest warty. Póki co wymieniłem w nim (złamaną!!) igłę na zamiennik z firmy North Service. Zastanawiam się właśnie, czy nie pójść dalej i nie wymienić wkładki, bo ta której używam teraz pamięta czasy młodości moich rodziców i ogólnie na pewno może być lepiej - pytanie, czy opłaca się inwestować w ten gramofon, a jeśli tak to na jakie wkładki zwrócić uwagę, albo chociaż na jaką kategorię cenową - aby to miało sens z tym sprzętem?

Tutaj kilka informacji technicznych pożyczonych z jednej aukcji Allegro:

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

JVC QL-A200

Silnik: serwosilnik prądu stałego

Prędkości: 33 1/3 i 45 obr/min

Talerz płyty: średnica 30 cm, odlew ciśnieniowy ze stopu aluminium

Ramię adaptera : statycznie wyrównoważone, proste rurkowe ramię adaptera z opracowanym przez JVC systemem balansu TH (prowadzenie w rowkach) i regulatorem nacisku igły ze stopniowaniem co 0,1 g

Długość ramienia: 220 mm

Głowica akustyczna: magnetyczna (MD 1055 II)

Igła: 0,6 mm diament dla DT-55 II

Druga sprawa, w związku z którą liczę na jakąś podpowiedź od Zegarmistrza lub wrocanny - jak sprawdza się phono stage w e10?? Sam mam podłączony gramofon do e10, z dźwięku narazie nie jestem zadowolony, mam jednak świadomość, że wina może być bardziej np. po stronie wspomnianej wkładki i/lub innych czynników ...

Jednym słowem: czy z Waszych doświadczeń preamp w e10 jest OK?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.