Skocz do zawartości
IGNORED

Adaptacja pomieszczenia+dobranie klocków

MT09

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,chciał bym prosić o poradę w temacie dobrania sprzętu stereo i adaptacji pokoju

Pokój o wymiarach 4x5m. podłoga to aktualnie panele,na krótszej ścianie chciałem umieścić meblościankę z wzmacniaczem i kolumnami w rogach (odpowiednio odsunięte)+ częściowo panele akustyczne. Planuje też dać panele akustyczne na sufit ( cztery po około półtora metra kwadratowego),na ścianie przeciwnej do systemu będzie niemal po całości szafa+łóżko chowane do ,,szafy" a pozostały fragment ściany wyłożony panelami akustycznymi. Zastanawia mnie kwestia dużego okna na środku dłuższej ściany,co warto tutaj zastosować? grubą zasłonę? czy jakieś inne patenty?

Sprzęt jaki chciał bym kupić może być dla niektórych nieco na wyrost do wielkości pomieszczenia-ale chciał bym kupić raz a porządnie z zamiarem przeniesienia systemu za jakiś czas do 2x większego pomieszczenia.

Bazą miał by być wzmacniacz Yamaha A-S 1100 

Jeśli chodzi o kolumny to rozważam PolkAudio Rti A7 / Kef q700 / Klipsch R-28F /Sonus Faber Principia 7

Sporo się już naczytałem i jak narazie Polk Audio  wydaje mi się najlepszym wyborem

Na pewno z czasem wjedzie też sub. od Rel 

Jeśli chodzi o przewody to wzmacniacz daje możliwość bi-ampingu z czego chciał bym skorzystać,jednak też nie chciał bym wydawać 2000zł na przewody więc na początek myślałem o przewodach Melodika

Muzycznie właściwie słucham wszystkiego poza disco polo i popem...więc szukam czegoś stosunkowo naturalnego i uniwersalnego

Był bym wdzięczny za jakieś porady/sprowadzenie na ziemię :P

Chyba coś Ci się potentegowało. Jaki bi-amping, jesli to sprzęt dwukanałowy? Co najwyżej bi-wiring, a to niczego nie poprawia, co najwyzej Twoje samopoczucie i dochód sprzedawcy dodatkowych kabli.

No- to sprowadzenie na ziemię zaliczone, kolej na porady.

Polki mogą się okazać ok, podobnie Sonusy, Klipshe mogą byc zbyt agresywne, a Kefów dawno nie słuchałem. Ważne, byś posłuchał kolumn ze SWOIM wzmacniaczem, bo z innym zagrać mogą bardzo inaczej, i to najlepiej u siebie. I żeby to Tobie taki zestaw podpasował.

Zrób coś z podłogą- jakiś dywan, coś w tym stylu, to konieczność, chocby nawet tylko w miejscu pierwszego odbicia. Dla zapewnienia prawidłowej stereofonii, zadbaj o w miarę jednakowe warunki do odbicia dźwięku na bocznych ścianach- jedna wytlumiona, a na drugiej duże okno, to prosta droga do rozwalenia efektu stereo.

To tyle, niech inni też doradzą coś od siebie.

A co do kabelków, to do kolumn ostatnio kupiłem QED Ballanced Design Concept 2,5mm2, do tego miedziane, lutowane widełki z elektrycznego za ok 70gr/szt i jest dobrze- na pewno lepiej, jak ze "złoconymi" koncowkami przykręcanymi do przewodu.

Przewód z końcówkami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.