Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz pm 7000 Dali 103 Proszę o radę.

Kossov

Rekomendowane odpowiedzi

Mam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) PM7000 i głośniki Dali103, zamontowane na uchwytach do ściany, tak aby dźwięk był w miarę neutralny. Wszystko gra pięknie, dopóki

nie zapragnę posłuchać muzyki. Nie jestem fanem nadmiaru basu, ale w tym zestawie jest go za mało. Szczególnie na starszych płytach, powiedzmy Jethtro Tull czy innych.

Nigdy nie rozważałem montażu subwoofera, gdyż lubię i słyszę kierunkowość basu. Są płyty, na których to słychać. I tak sobie myślę, jak poprawić zaistniałą sytuację, zamontować 

dwa subwoofery ?  Proszę o poradę, czy myśleć o subwooferze ? Może jednak jednym ? Jeśli tak to jakim ? Oczywiście interesuje mnie rozwiązanie do powiedzmy 1000 zł 

Nie chcę grać głośno, ale bardziej przyjemnie. Słucham dużo jazzu, starego rocka, klasyki. Preferuję dźwięk neutralny, detaliczny  nad tak zwanym rozrywkowym,

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie :) Kossov

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może za dużo m2 i stąd mało basu. Neutralnie byłoby na standach z kopułką na wysokości uszu.

Ale do tematu - czy porównywałeś ich możliwości jak stoją np. na komodzie albo przynajmniej na

sztywno ustawionych ciężkich taboretach - nie na stołeczku wędkarskim.

Poza tym bardzo trudno uzyskać z suba i monitorów spójny dźwięk, chyba, że są zasilane z tego

samego wzmacniacza - czyli np. bierny subwoofer.

W tym budżecie możesz kupić podłogowe, ale jeśli je powiesisz - nikt nie ręczy za efekt.

Ukryta Zawartość

tu basu nie powinno zabraknąć; reszta zależy od Ciebie.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bardzo dziękuję za odpowiedź ! Wcześniej rozważałem Dali 104, ale ze względu na wyjście basu od tyłu zrezygnowałem. Ale widzę, że te Dali 5005 mają wyjście z przodu. Nie mają zbyt dobrych opinii z tego co czytam. Ale to w sumie lepiej samemu posłuchać. Także dziękuję zastanowię się nad nimi dość poważnie. Moje Dali 103 wiszą na ścianie na metalowych uchwytach,  nie jest to zamocowanie bardzo stabilne. Zastanawiam się na ile to odejmuje im basu. Na taboretach nie stawiałem, ale stawiałem na biurku bezpośrednio i w sumie wielkiej poprawy nie odczułem. Ale z tym ustawieniem na pewno jest coś na rzeczy, kiedyś były w dużym pokoju na parapecie i z tego co pamiętał grały dużo pełniej. 

Jeszcze raz dziękuję, może zdecyduję się na te 5005, przekonuje mnie ich stan i wyjście basu z przodu. Postawię je na biurku. Będzie pewnie dość komicznie wyglądało, ale kopułka od wysoko tonowego wypadnie na wysokości uszu :) 

Pozdrawiam Kossov. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.