Skocz do zawartości
IGNORED

problem z podstawkami

fofel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, oto przybliżony szkic moich podstawek pod kolumny, są one bardzo lekkie (ok. 1-1,5 kg) zrobione są z płyty wiórowej i oklejone okleiną w kolorze kolumn ;-) Teraz mam zamiar dokupić do nich granitowe, ciężkie płyty. I tu w moim umyśle narodziło się takie oto pytanie:

jakie wymiary powinny mieć te płyty, gdzie je zamontować (na górze czy na dole) i czym przyczepić do tego podstawki?

Aha, i czy w ogóle taki zabieg jest opłacalny. Oczywiscie zaraz po tym mam zamiar kupic kolce ;-)

Pozdrawiam, Bartek

[obrazekLUKASZ-235872_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/14244-problem-z-podstawkami/

prosze o pomoc, i mam jeszcze jedno pytanie, co sadzicie o tych kolcach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli podstawki są lekkie a płyta granitowa ciężka to wybór masz tylko jeden -na dole. Inaczej będzie to wywrotne. Pozwolę sobie zaproponować następujące rozwiązanie -przynajmniej na próbę. Gotowe granity położyć na podłogę na razie bez kolców a do nich blue-tackiem (ok 7 zł, sklep zabawkowo-papierniczy) przykleić podstawki. Nie powinno się wywrócić i raczej będzie się dobrze w kupie trzymało. Ja tak zrobiłem z tym że moje standy są stalowe dosyć ciężkie i jeszcze wypełnione żwirkiem akwariowym :).

Pod granity podkleiłem (klejem biurowym :) po 4 skrawki starego dżinsu żeby podłogi nie rysować. Ogólnie jest malinowo. Obawiam się że z kolcami mogłoby już zabraknąc basu.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Jeśli chodzi o kolce proponuję zajrzeć tutaj: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&vMenuItem=0 cena jest rozsądna a jakość wykonania też ok wiem bo mam takie.

A jesli chodzi o podstawki to przy tak lekkiej konstrukcji zdało by się dać kamień na górę i na dół ale wtedy moze lepszym wyjściem było by te dwa kamienie połączyć sklejką i po kłopocie będziesz miał ciężkie i stabilne podstawki.Innym rozwiązaniem jest dociążyć całą konstrukcję to znaczy postawić kolumny na podstawkach i dopiero na to wszystko granitową płytę mslę że to najlepsze wyście , stawiając lekką konstrukcję na kamieniu niewiele zyskasz tak mi się przynajmniej wydaje.

Właśnie... Wydaje mi się, że przy tak małej masie własnej podstawek, dołożenie granitu tylko na dół może nie wystarczyć. Przecież chodzi o wyeliminowanie drgań. A kolumna (jakie? ile ważą?) może z lekka podstawką łatwo wpaść w drgania. Czyli wyjdzie na to, że od drgań podłoża kolumnę odizolujesz, ale nie będzie ona miała solidnego oparcia w samej podstawie. No to co zostaje? Granit też na górze? Dwa razy drożej...

No cóż, zamiast trzech nóg z desek trzeba było srobić cztery i złożyć je w taką skrzynkę. Wtedy możnaby wypełnić tę nogę nawet ołowiem. To by chyba załatwiło problem stabilności i drgań a granity można byłoby jeszcze dołożyć i wtedy już byłby pełen luksus.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.