Skocz do zawartości
IGNORED

Stolik, czy moze byc z piaskowca??

loovcik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowy wiec pewnie mi sie dostanie za lamerskie pytanie ale kazdy kiedys zaczynal.

Mam mozliwosc kupienia fajnego stolika wydaje mi sie ze jest dosc audiofilski - producent zapewnia ze spelnia wymogi hi-fi a nawet hi-end. Problem polega na tym ze jest z piaskowca tzn. polki ma z piaskowca. Przeszukalem archiwum i nie znalazlem informacji o tym czy piaskowiec to dobry material na stolik wiec prosze o wasze opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/14269-stolik-czy-moze-byc-z-piaskowca/

Granity i marmury są lepsze optycznie, lepiej działają na wyobraźnie, mają wyższy WAF

Piaskowce są lepsze akustycznie, lepiej tłumią drgania.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

W zasadzie im lepiej kamień drgania tłumi tym jest lepszy.

Sam mam opd wzmacniaczami podstawy z płyt z bazaltu uzywanego do produkcji stołów laboratoryjnych dla potrzeb optyki, ale sam traktuje to lekko z przymrużeniem oka.

Jesli chodzi o te wymogi to mowil bardzo duzo ale zapamietalem glownie ze chodzi o to ze sa to niezalezne polki postawione na kolcach tzn. kazda polka ma przymocowana wytloczono rurke do ktorej jest przykrecony kolec i tych nozek jest 3 szt. Wyglada to jak jeden stolik ale tak na prawde to sa trzy niezalezne elementy (polki z nozkami). Mowil ze mniejsze drgania sa przekazywane z jednej czesci zestawu na drugi (konkretnie mowil ze drgania z CD maja mniejszy wplyw na wzmacniacz i odwrotnie niz to jest w jednolitych stolikach (wlasnie ze wzgledu na to ze polki stoja na kolcach. Aha jest jeszcze taka mozliwosc zeby gorna polke zakonczy odwroconymi kolcami do gory i na nia polozyc jeszcze jedna polke i bedzie to spelniac funkcje antywibracyjnej plyty. No i jeszcze jak bym chcial bardziej audiofilsko to zaproponowaj dodatkowy element w postaci grubej kwadratowej plytki tez z tego samego piaskowca do polozenia na CD po to zeby jeszcze mocniej zniwelowac drgania. Podobno kazdy element splenia tu role tlumioce: nozki bo toczone-pelne, kolce tez no i te dekielki na ktorych stoja kolce tez toczone, a plyty ciezkie i dlatego tez tlumia podobno. Natomiast jesli chodzi o to ze granit to bardziej dziala na zmysly to sie wlasnie zdziwicie ale w moim przypadku nie, bo ten piaskowiec to wyglada wlasnie lepiej niz granit, tzn wg mnie ma taka strukture jak korek i jest brazowy i wypolerowany, wiec wyglada OK obawialem sie tylko jego wlasciowoci "akustycznych".

loovcik

stolik z piaskowca jest ok.

Jak już będziesz ekstremalnym audiofilem za parę lat, to zamiast kupować jakieś ustrojstwo tłumiące mikrodrgania pod cd playerem za $1000 kup sobie grubą deskę rzeźniczą (w IKEI no się nazywa deska rzeźnicza typu SPAAR :))

Sklejone kostki różnych gatunków drewna (każda ma inny rezonans) dobrze wytłumiają fale mechaniczne w takim środowisku.

Nie wiem co oznacza second hendowy (tzn. potrafie sobie przetlumaczyc ale wydaje mi sie ze nie o to chodzi) wiec prosze o wyjasnienie. A napewno jest to producent firma sie nazywa SOFTART ale podobno dopiero wchodza na rynek dlatego maja promocyjne ceny, a strony niestety nie maja na razie. A tak przy okazji to co to jest WAF??

second handowy - z drugiej reki/uzywany (to niezbyt piekna polszczyzna - wiem).

WAF - wspolczynnik akceptacji przez Żonę (teraz chyba nieco bardziej po polsku ;) )

A gdzie sie ta firma znajduje?

Oblon

jak juz wczesniej pisalem stolik sklada sie z elementow tzn polek. Polka ma przymocowane nozki z kolcami i dekielek u gory zeby mozna bylo na niej postawic nastepna. Dlatego polek mozesz postawic sobie ile chcesz. A cena jednego takiego elementu to 220 PLN czyli stolik z trzech polek 660 ale ja sie potargowalem i za 600 moge kupic.

Z tego co tu znalazlem to ludzie pisza ze jak sami robia sobie stoliki to wynosi ich okolo 1000 wiec wydaje mi sie ze cena 600 PLN jest chyba dosc atrakcyjna ale i tak chyba bede kupowal na razie po 1 elemencie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.