Skocz do zawartości
IGNORED

HDMI vs OPTYK vs LAN

Maciej Borowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie...pytanie:

Jaki trasport dla cyfrowego dzwieku bedzie najlepszy dla mojego ampli Yamaha Rx-V475?

Chodzi mi o to, czym puszczać dzwiek? A mianowicie:

Mam NAS na ktorym mam muzyke w FLAC.

Czy puscić to przez odtwarzacz DLNA w TV >HDMI> Yamaha?

Czy bezposrednio do Yamahy przez LAN?

Czy może nagrac pliki na Pendrive i poprzez USB?

Chodzi mi oto czy bedzie roznica strumieniujac muzyke np bezposrednio przez LAN w aplikacji Yamahy  a np strumieniujac ja przez Smartphone czy tez przez HDMI z TV?

PS.

Apropo dzwieku z TV, co lepsze HDMI czy optyczne do Yamahy?

Pomijam kwestie kabli - powiedzmy ze wszystkie w jednej klasie.

PS.

Chodzi mi tylko o dzwiek STEREO.

Sluchajac Tidal na aplikacji w TV jak wypadnie lepiej? HDMI czy Optyk??

https://www.audiostereo.pl/topic/142977-hdmi-vs-optyk-vs-lan/

To trzeba przetestować bo zależne jest od wielu elementów jak ten sygnał będzie przetwarzany.

Teoretycznie LAN najlepszy tylko kable sieciowe jak najwyższej kategorii ale w tej klasie urządzenia nie wiem czy to będzie słychać.

U mnie strumieniowanie np. na Wi-Fi na chyba najlepszym w tej dziedzinie urządzeniu audio i tak okazało słabsze niż LAN kat.6a. (to słychać).

W przypadku LAN sygnał cyfrowy dociera do urządzenia i dopiero tam na miejscu jest przetwarzany. Przetwornik w amplitunerze raczej jest lepszy niż w najlepszym TV.

A jeśli chodzi o sygnał z TV to jest na tyle marna jakość że wybrałbym to co tańsze i wygodniejsze.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, Pawcio70 napisał:

Teoretycznie LAN najlepszy tylko kable sieciowe jak najwyższej kategorii ale w tej klasie urządzenia nie wiem czy to będzie słychać.

U mnie strumieniowanie np. na Wi-Fi na chyba najlepszym w tej dziedzinie urządzeniu audio i tak okazało słabsze niż LAN kat.6a. (to słychać).

Chłopie co ty palisz?

No ok...ale przeciez sygnal cyfrowy dociera do dekodera w ampli w postaci cyfrowej i dopiero w ampli jest dekodowany do analogu, tak?

Wiec na moje jest to obojetne czy dekoduje on syhnal cyfrowy z hdmi czy tez z lan lub optyka?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.