Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do CXA 80 do 10k?

Pablo201

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Pablo201 napisał:

Możesz rozwinąć myśl? 70% grania?

Bardzo ważna jest akustyka pomieszczenia...

Wielu kolegów z forum boryka się z problemami w pomieszczeniach...wstawiają wymarzone graty audio...a tu zonk, nie gra tak jak na forum piszą, albo jak słyszeli w salonie czy u innego kolegi...

Tego nie da się niestety pominąć...

Jest oczywiście wielu takich, którzy mają to szczęście, że układ, rozmiar i inne aspekty pomieszczenia pomagają...

Większość pomieszczeń bez adaptacji akustycznej nadaje się co najwyżej do oglądania TV... ;-(

3 minuty temu, ziko369 napisał:

Bardzo ważna jest akustyka pomieszczenia...

Wielu kolegów z forum boryka się z problemami w pomieszczeniach...wstawiają wymarzone graty audio...a tu zonk, nie gra tak jak na forum piszą, albo jak słyszeli w salonie czy u innego kolegi...

Tego nie da się niestety pominąć...

Jest oczywiście wielu takich, którzy mają to szczęście, że układ, rozmiar i inne aspekty pomieszczenia pomagają...

Większość pomieszczeń bez adaptacji akustycznej nadaje się co najwyżej do oglądania TV... ;-(

Nie jestem jakimś znawcą akustyki, kolumny na dłuższej ścianie5,5m odsłuch z ok, 3 m +standardowe zagracenie pokoju dywan narożnik, szafki stół:) lecz wydaję się być ok. na moje ucho:), rzecz jasna że w każdym pomieszczeniu kolumna zagra trochę inaczej ale jej charakter zostanie i tak zachowany

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Pablo201 napisał:

kolumna zagra trochę inaczej ale jej charakter zostanie i tak zachowany

Żeby jej charakter był zachowany to przede wszystkim musi być odpowiednio napędzana wzmacniaczem...

W wielu przypadkach są opinie krzywdzące dla kolumn bo ludziska podłączają je pod wzmaki, które absolutnie się z nimi nie zgrywają albo nie dają sobie z nimi rady ... Do tego dochodzi akustyka i mamy "wzorowe" darcie japy...albo dudnienie, buczenie i cholerka wie co jeszcze...

O zachowaniu piękna stereofonii już nawet nie wspominam ...

Ja całe szczęście mam salon, który pomaga a nie rujnuje brzmienie...

Każde kolumny muszą być odpowiednio ustawione...ja korzystam z tego i od lat się sprawdza ...

http://blueaudio.pl/poprawnie-ustawic-kolumny-glosnikowe-pm-16.html

Dlatego osobiście wolę kupić tańsze kolumny i porządnie nimi potrząść wzmacniaczem niż porywać się na kolumny, których żaden normalny wzmacniacz nie napędzi i kombinować z jakimiś smokami...

1 minutę temu, ziko369 napisał:

Żeby jej charakter był zachowany to przede wszystkim musi być odpowiednio napędzana wzmacniaczem...

W wielu przypadkach są opinie krzywdzące dla kolumn bo ludziska podłączają je pod wzmaki, które absolutnie się z nimi nie zgrywają albo nie dają sobie z nimi rady ... Do tego dochodzi akustyka i mamy "wzorowe" darcie japy...

Dlatego osobiście wolę kupić tańsze kolumny i porządnie nimi potrząść wzmacniaczem niż porywać się na kolumny, których żaden normalny wzmacniacz nie napędzi i kombinować z jakimiś smokami...

Twoje stwierdzenie dotyczy kolumn opera,czy tak ogólnie ?

Gość

(Konto usunięte)
46 minut temu, Pablo201 napisał:

Twoje stwierdzenie dotyczy kolumn opera,czy tak ogólnie ?

Dotyczy wszystkich kolumn...

Jak wzmacniacz nie domaga to nawet z "miśkowatych" plumkaczy będzie jazgot ... Albo w drugą stronę ciągnący się dół czyli jak ja to mówię "gumofilec"...

Trzymając się głośników Opery, koniecznie posłuchałbym Cyrusa. Dlaczego? Obie marki mają wspólnego dystrybutora. Jest więc spora szansa na wynegocjowanie przyzwoitej ceny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie tego bym sprawdził. Zaznaczam, że nie słuchałem głośników Opera, tak więc to połączenie też jest dla mnie zagadką ale myślę, że będzie dobrze. Na pewno nie przejmowałbym się nietypowym wyglądem. Będziesz miał kompletny, nowoczesny system na lata. Druga opcja, którą warto sprawdzić to Moon z dwoma modelami. ACE oraz NEO240I. Nie zwracaj uwagi na to, że mają na papierze małą moc. Podczas normalnego słuchania nawet nie zauważysz tego a oba wzmacniacze bez problemu wysterują głośniki

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, piotrek7 napisał:

Trzymając się głośników Opery, koniecznie posłuchałbym Cyrusa. Dlaczego? Obie marki mają wspólnego dystrybutora. Jest więc spora szansa na wynegocjowanie przyzwoitej ceny.

Ukryta Zawartość

Właśnie tego bym sprawdził. Zaznaczam, że nie słuchałem głośników Opera, tak więc to połączenie też jest dla mnie zagadką ale myślę, że będzie dobrze. Na pewno nie przejmowałbym się nietypowym wyglądem. Będziesz miał kompletny, nowoczesny system na lata. Druga opcja, którą warto sprawdzić to Moon z dwoma modelami. ACE oraz NEO240I. Nie zwracaj uwagi na to, że mają na papierze małą moc. Podczas normalnego słuchania nawet nie zauważysz tego a oba wzmacniacze bez problemu wysterują głośniki

Słyszałem że Moon pomimo niewielkiej katalogowej mocy robi robotę, tylko czy nie lepiej mieć na papierze 200 niż 80 W, choćby dla samopoczucia że ma się moc do wysterowania większości kolumn, hmm?

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Nikimaj napisał:

W dużej mierze bez.Moon na papierze nie ma specjalnych parametrów a nawet najtańsze wzmacniacze robią co chcą z głośnikami.

nie wiem o co masz na myśli pisząc nawet najtańsze. Brak mocy "prądu" nie napędzi kolumn "prądożernych" i tyle

20 minut temu, Pablo201 napisał:

Słyszałem że Moon pomimo niewielkiej katalogowej mocy robi robotę, tylko czy nie lepiej mieć na papierze 200 niż 80 W, choćby dla samopoczucia że ma się moc do wysterowania większości kolumn, hmm?

Zwracaj uwagę na to jak wzmacniacz gra a nie na cyferki. One nic nie znaczą. Wzmacniacze lampowe mają czasem po 4-10W a grają tak, że niejedna końcówka mocy, która na papierze ma 1kW powinna wylądować na śmietniku. Moon wysteruje przy normalnym graniu większość głośników.. Nawet jak będziesz chciał posłuchać głośniej

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

Zwracaj uwagę na to jak wzmacniacz gra a nie na cyferki. One nic nie znaczą. Wzmacniacze lampowe mają czasem po 4-10W a grają tak, że niejedna końcówka mocy, która na papierze ma 1kW powinna wylądować na śmietniku. Moon wysteruje przy normalnym graniu większość głośników.. Nawet jak będziesz chciał posłuchać głośniej

Dobrze odpisałeś.

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

To ten Moon to taki złoty środek? mam na myśli 240 i. Chyba będę musiał go odsłuchać, aby móc podzielić Wasze opinie:)

9 minut temu, Nikimaj napisał:

Ale moc i "prąd" to co innego.A do napędzania kolumn to służy układ magnetyczny w kolumnach

tylko że ten moon ma 50W na 8/4 omów ?!?

Teraz, piotrek7 napisał:

Nie tyle złoty środek ale na pewno świetnie grający wzmacniacz, w oparciu o który można zbudować bardzo dobry system.

Kiedyś rozważałem Moona, bo pasował mi jego dźwięk. No ale pojawił się Devialet i stanęło na tym.

Warto też zrozumieć co to znaczy 1 wat mocy we we wzmacniaczu...Bardzo czesto wykorzystujemy właśnie takie wartości podczas odsluchow

4 minuty temu, Nikimaj napisał:

Kiedyś rozważałem Moona, bo pasował mi jego dźwięk. No ale pojawił się Devialet i stanęło na tym.

Warto też zrozumieć co to znaczy 1 wat mocy we we wzmacniaczu...Bardzo czesto wykorzystujemy właśnie takie wartości podczas odsluchow

to po co kolego wszystkie te waty i impedancje?

Gość

(Konto usunięte)

Top Hi-fi miało kiedyś znakomity produkt ale oczywiście polscy audiofile woleli inne...wziąłem w 2012 r. pod pachę i przytargałem kolejką SKM z Sopotu ostatnią sztukę...

Ma u mnie dożywocie...uwielbiam brzmienie i sposób prezentacji tego wzmacniacza...

8 minut temu, Nikimaj napisał:

a ten Devialet to chyba trochę tych watów ma :)

2 minuty temu, ziko369 napisał:

Top Hi-fi miało kiedyś znakomity produkt ale oczywiście polscy audiofile woleli inne...wziąłem w 2002 r. pod pachę i przytargałem kolejką SKM z Sopotu ostatnią sztukę...

Ma u mnie dożywocie...uwielbiam brzmienie i sposób prezentacji tego wzmacniacza...

jaki produkt masz na myśli?

1 minutę temu, Pablo201 napisał:

a ten Devialet to chyba trochę tych watów ma :)

To prawda. Ma nawet ich bardzo dużo, ale są zbędne. Bo nie zależnie czy wykorzystuje 0.5 W czy 50 W to wzmacniacz pokazuje całkowitą kontrolę nad głośnikami. 

Teraz, Nikimaj napisał:

To prawda. Ma nawet ich bardzo dużo, ale są zbędne. Bo nie zależnie czy wykorzystuje 0.5 W czy 50 W to wzmacniacz pokazuje całkowitą kontrolę nad głośnikami. 

a to dzięki czemu?:)

Teraz, Nikimaj napisał:

Po czym poznać dobry wzmacniacz Twoim zdaniem? :)

po brzmieniu :) słuchałem cxa 60 z exit 38 i niestety ale nie były w stanie ich wysterować, brakowało "prądu" i podejrzewam że moon także nie wykrzesałby zbyt wiele,ale rzecz jasna że mogę się mylić:)

36 minut temu, Pablo201 napisał:

po brzmieniu :) słuchałem cxa 60 z exit 38 i niestety ale nie były w stanie ich wysterować, brakowało "prądu" i podejrzewam że moon także nie wykrzesałby zbyt wiele,ale rzecz jasna że mogę się mylić:)

To Ty lepiej sprawdź:)

Tak na prawdę to mało jest na rynku wzmacniaczy " dobrze działających" - szczególnie tych za kilka tysięcy złotych. Sekretem dobrego wzmacniacza jest dobry inżynier ;) 

-"wydajność pradowa" nie idzie z watami. To oddzilene pojecie często uzależnione od zastosowanych elementów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.