Skocz do zawartości
IGNORED

Kto słyszał Jolidę JD 1501RC?

juro

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o podzielenie się doświadczeniami z odsłuchów tego wzmacniacza.

W opiniach nie ma ani słowa. W archiwum też raczej skąpo?

Czyżby był taki niepopularny. Jeżeli nie to będę wdzięczny za Wasze opinie wraz

z ewentualnymi wskazaniami na sprzęt towarzyszący z którym Jolidka wg Was

zagrała dobrze. Mam możliwość zakupienia tego wzmaka za około 2000 PLN,

a niestety nie słyszałem go, za to opinia w HiFi i muzyka świetna, ale opinie

czasopism branżowych to jedno a życie to drugie.

Witam,

Miałem okazję słuchać tego wzmaka w Top HiFi. Cały zestaw to był :

Jolida 1501RC

Jolida CD100

Interkonekt AQ Panther

Kable głośnikowe AQ Bedrock

Głośniki VA Mozart.

Powiem tak - może nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i nie było mi dane przesłuchać setek kombinacji sprzętu i kabli ale ten zestaw w pierwszym wrażeniu powalił mnie na kolana. Dzwięk soczysty, bez żadnych naleciałości, bardzo ładna scena oderwana od głośników, słychać wyraźnie plany muzyczne zarówno przed jak i za głośnikami. Dynamika bardzo dobra - bas wybrzmiewał bardzo ładnie, krótko - wg mnie był prawidłowo kontrolowany, choć zarzucają temu wzmakowi że nie jest rewelacyjny w kontrolowaniu basu. Średnica jak to w hybrydach dość równa, ciepła - troszeńkę może brakowało mi góry, ale nie we wszystkich rodzajach muzyki.

Przesłuchałem na tym zestawie kilka płyt i generalnie wszystko grało pięknie poza jedną płytą - Cztery pory roku z Nigelem Kennedy brzmiały fatalnie na tym sprzęcie - zero sceny, zero przestrzeni, wszystkie instrumenty grały w jednym miejscu - kicha do kwadratu. Wykluczyłem jakość nagrania płyty bo słuchałem jej kilka minut później na MF X-ray 150 i brzmiała rewelacyjnie, tyle że MF na pozostałych płytach nie grał jak ta Jolida.

Wydaje mi się że w tej cenie ten wzmacniacz warto kupić (nawet bardzo) - dla mnie bomba, a z ostatnich rzeczy których słuchałem jest to mój lider. No i te piloty ..... ci co mieli je w ręku wiedzą o co chodzi ;-)

Pozdrawiam

Radek

Słuchalem podobnego zestawienia jak radekl również tophifi tyle że z proackami studio 100. Dla mnie żyleta, zero muzykalności, dość twarde brzmienie, faktycznie bardziej sprawdzało sie w rocku niż klasyce czy małych składach jazzowych. Tak do końca to wcale nie jestem przekonany, czy to tylko wina cedeka :-) Stąd wniosek - śmigać posłuchać samemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.