Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do NAD C320 BEE (h.metal)?

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...mam kilka pytan - zebrane od grupki kilku osób - pomoc bardzo czekiwana.

1.Wzmak - NAD C320 BEE - są obecnie Yamahy NS 300 i DVD T 512 - słuchana muzyka to Iron Maiden Metallica Megadeth itp. Nie jestem zbyt zadowolony z brzmienia tych kolumn - tak jakby rozmazują dźwięk...jakie kolumny polecilibyście do tego wzmaka i takiej muzyki? ewentualnie za ile mógłbym sprzedać swoje Yamahy? czy ktoś jest chętny?;)(proponują mi EVO 3 GMLAB716S lub 714)

2.kwestia T512 (DVD) - miał być tv i oglądane filmy - tv nie ma a jest gorsza jakosc odtwarzanej muzyki z cd - dlatego zatanawiam sie nad sprzeażą dvd i kupna cd NAD'a - czy ewidentnie odczuję efekt - jak uważacie?

dvd - 5 misięcy na gwarancji - może byłby ktoś chętny?

3.Co myślicie o powiększeniu dziurek na wyjściach do kolumn tak by weszły banany gdyż mam kable Yamahy po 3 druty na jedno wejscie i czesto trzeba poprawiac ? (aha - kable 80zl na metr - co mozna myslec o takich kablach - info mam niedokladne bo kable i kolumny to uzywany sprzet)

https://www.audiostereo.pl/topic/14444-jakie-kolumny-do-nad-c320-bee-hmetal/

Z podanych kolumn Evo 3 jak najbardziej. Jak heavy metal przestanie byc jedyna opcja to na dodatek okaze sie szybko, ze te kolumny sa dobre i w innej muzyce ;-) Wyjatkowo dobra relacja ceny do jakosci i na dodatek dobrze rockuja.

Co do reszty. Prawde mowiac wciaz obracamy sie w budzetowych rejonach wiec cudownych zmian bym nie oczekiwal po zmianie kabli czy CDP (czyt. duzych zmian).

pzdrw

soso

Myśle, że powinieneś zapoznać się z kolumnami Wharfedale Diamond 8.4 (przedewszystkim jakość i cena - a cena za te kolumny jest naprawde niewielka) - tak jak Ty mam wzmacniacz NAD C320 bee (i musze przyznać że ładne cacko), ale powracając do kolumn - kolega ma takie i chce je sprzedać (prawie nie używane) sam bym je kupił ale mam za mały pokój (te kolumny potrzebują troche powieszni aby zagrały jak należy) - zresztą mam w budżecie x2 cene tych diamond 8.4 i będą to monitory (ze względu na ten brak metrów) - kolumny są niezwykle muzykalne, widoczna scena, dźwięk oderwany od głośnika, ale najbardziej co mnie użekło to WOKAL tak naturalnego wokalu w tym przedziale nie słyszałem poprostu wokal wydaje się być żywy, w budżetowych zestawach głośnikówych trudno o taki efekt (cd technics SL-PG380A; kable ultralink 20 zl za metr) - (jesteś zainteresowany - może jakiś odsłuch - daj znać)

[obrazekLUKASZ-239482_1.jpg] [obrazekLUKASZ-239482_2.jpg] [obrazekLUKASZ-239482_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3800-100000618 1170263174_thumb.jpg

post-3800-100000619 1170263173_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do Soso - ok.w czwartek pojade do Planusa na odsłuch tych kolumn - moze potrafisz mi coś powiedziec na temat Yamahy NS 300 - ten model został wycofany z produkcji...a był bardzo ceniony (choćby opinia n atej stronie)

ile powinienem dostac za takie kolumny?

zabieram jedną do sklepu i bede porównywał na NADzie brzmienie metalu - zobaczymy (ale sugestie barrdziej doświadczonych w kwestii są dla mnie ważne)

i kwestia tego cd - warto,żebym próbował przy sprzecie tej(niskiej) klasy sprzedac z małą stratą swojego dvd T512 i kupował odpowiednik CD?

dzieki i pozdrawiam - bede bardzo wdzieęczny za opinie od jaknajwiekszej liczby osób ...

Apeluje o zaprzestanie tych ofert sprzedazy... ;)

A powracajac do watku to powinienes sprawdzic cos z oferty Paradigm. Glownie to z mocniejszymi odmianami muzyki sa kojazone i tak jakby im dedykowane :). Sprawdzic mozesz to nic nie kosztuje. Poszperaj tez troche w archiwum, bo na podobny temat wiele juz bylo powiedziane.

Pozdrawiam.

faktycznie Paradigm monitor (do tego podstawki ) byłby dobry , kawał basu maja choc male skrzynki , wczoraj słuchalem NAD c320 + cd 521 + kable qed + mission m53 i avance 670 av .

Słuchalem płyty Iron maiden "fear of the dark" i Santany i troche rocka.

Moim zdaniem Mission wypadł slabo , za bardzo sucho i metalicznie (moze kablami mozna by było to zmienic choc pewnie nie duzo) natomiast Avance Dana zagrał swietnie , bardzo zwarty bas i duzo powietrza ogolnie dzwiek bardziej przyjemny dla ucha.

dzieki - kolejne kolumny ,które pójdą na sprawdzenie jutro - zobaczymy...

A! chyba wystarczy,że wezme tylko jedną swoją i bede podłączał do wzmacniacza po dwie różne i słuchal zmieniając kanały (wiem wiem stereo - ale barwe i jakosc chyba mozna tak wychwycic w miare ??) bardzo by mi to ułatwiło..jak myślicie? pozdrawiam

Koniecznie musisz posłuchać czegoś z oferty paradigm. Myślę tu o monitor 3v3, 3v4 lub jeśli masz więcej kasy studio 20v3. Niedawno zakupiłem studio 20v3 nowe za 2380zł. Słucham podobnej muzyki i całkowicie potwierdzam opinie różnych pism - te kolumny są stworzone do ciężkiego brzminia. To co się działo po podkręceniu gałki potencjometru do połowy nazwałbym "MASAKRA" w pozytywnym sensie (przy okazji zbudziłem kolegę mieszkającego 2 piętra niżej) i jesli od czasu do czasu będziesz chciał posłuchać czegoś lżejszego nie bedziesz zawiedziony. Z serią monitor powinno być też ok.

A moze tak dynaudio audience 42?? Podobno idealne do rocka, wiem ze metal to nie to samo no ale jednak juz blizej niz klasyka. Recenzje maja znakomite. I cytuje: ,,wymiataja az milo"

"kwestia T512 (DVD) - miał być tv i oglądane filmy - tv nie ma a jest gorsza jakosc odtwarzanej muzyki z cd - dlatego zatanawiam sie nad sprzeażą dvd i kupna cd NAD'a - czy ewidentnie odczuję efekt - jak uważacie?"

T512 jest tak kiepski do muzyki, że nawet nie chciało mi się go trzymać na półce. Szukałem kupca, a dvd stał w kartonie. Wolałem starego, przeskakującego gruchota - Fonice 001. Różnice odczujesz nawet przy przesiadce na inne dvd i to w tej samej kategorii cenowej (np. Denon, HK). Jak kupisz oddzielny CDP to możesz się ostro zdziwić.

Słuchając rozumu....

Jak mi któreś kolumny zagrają olśniewająco na "South of haeven" i wytrzymają konrontację z tą płytą, to będą to właśnie "te" kolumny. Również jestem ciekaw propozycji, chociaż coraz bardziej skłaniam sie ku Dynaudio 52.

Mała uwaga - dynaudio nadadzą się do mocnego grania ale wzmacniacz sam z siebie musi być dynamiczny! Słabowity albo "słodki" wzmacniacz bedzie generował gęstą masę dzwięku pozbawioną szybkości i głębi.

->stryjek

Widzę, że też masz wzmak Creeka :-) Słuchałeś z nim Dynaudio 52 ? Ponoć nie jest to za dobra konfiguracja, słyszałem, że 4330 za słaby. A które Paradigmy słuchałeś i czemu nie pasowały ?

Pozdrawiam,

Michał

I love the sound of crashing guitars

>micke 13

Słuchałem Paradigm 3.0 (ponoć tych najlepszych). Dynaudio nie słuchałem, a mam dopiero zamiar wypróbować kierując się głównie opiniami z forum ( vide: wyszukiwarka). Jak zauważyłem we wcześniejszych wpisach jesteś chyba odosobniony jeśli chodzi o opinię dotczącą współgrania Creeka z Dynaudio. Pomimo wszystko popróbować nie zaszkodzi, o ile tylko bedę miał mozliwość.

Pozdrawiam!

>stryjek, jak na moje ucho to tytulowy South na dynach ma to co trzeba tzn szczegolowosc wysokich z wiernym odtworzeniem stop w tym kawalku, a w Silent Scream bas jest wrecz wzorcowy i nie rozlazi sie po katach (mimo ze stopu w tym kawalku tluka niemilosiernie),

pozdr

->stryjek

Chodziło mi o to że akurat ten model (4330) Creeka jest ponoć za słaby by napędzić Dynaudio 52. Sam słuchałem z Dynkami 42 (to te mniejsze) i zgadzam się rzecz jasna z wszystkimi opiniami, to zestawienie jest super. Wygląda to tak, jakby 52 miały większe wymagania co do wzmaka, mówił mi to nawet jakiś gościu z Wrocławskiego Combitu. Jak posłuchasz Dynek 52 z Creekiem 4330 to koniecznie wypowiedz się na forum, będę bardzo wdzięczny :-)

Ale co to za model Paradigma 3.0 ? Chodzi o serię Monitor czy Studio ? Ta druga jest zdecydowanie lepsza i ja słyszałem że z Creekiem nie gra tak tragicznie.

I love the sound of crashing guitars

Witam ponownie...wśród głośników do 3 tys. Paradigm Monitor 7 v.4 słucha mi się najlepiej na tej muzyce..porównywałem z Evo 3 , JMLab Chorus 716 (chyba) - po tym bolały mnie uszy a perkusja przypominała syczenie..oraz JBL E90 - tu było ok ale bas mnie zmęczył...Paradigm były najlepsze dla mojego ucha - wszystko tak jak chciałem usłyszeć...jeszcze się nie zdecydowałem do końca,dlatego czekam na sugestie i przepraszam za laicki język(pisze co czuje;) pozdrawiam forumowiczów;)

Radek, kupuj Paradigmy i się nawet nie zastanawiaj. Gwarantuję, że do rocka w tej cenie kolumn z takim wykopem nie dostaniesz. Nie mam takich kolumn(mam Tannoy M5-też fajnie grają, ale w metalu i rock-u są sporo mniej obciążalne)choć często słuchałem Paradigm 7v.2 i raz Monitor 9v.3- REWELACJA. Niech nikt tu nie marudzi o braku neutralności, bo kto w metalu szuka neutralości? Dają czadu i tyle. One się nigdy nie kończą, mają wykop i basta. Jedyne co grzmi podobnie to Cabasse ale drogie jak cholera. Pozdro. Ja słucham ostatnio The White Stripes ale kiedyś VADERA więc rozumiem o co chodzi-respect!

No ja bym jeszcze spróbował z jakimiś Avance Dana 509, 670, ewentualnie AudioAcademy Hyperion. Sam mam AvanceDana509ki i słucham głównie metalu, od rzeczy bardzo łagodny, wręcz rockowych do takich wygrzewów, że 99,9999% społeczeństwa nie wytrzymałoby nawet kilku minut.

Przyznam, że od czasu jak zmieniłem sprzęt to 90% odsłuchiwanych płyt (często znanych od lat) odkrywam niemalże na nowo, w pozytywnym sensie oczywiście; ważne było ustawienie w ramach pokoju, zarówno sprzętu jak i innych mebli, no i takie drobnostki np. jak kolce dla kolumn.

Dodam, że jeśli czasami słucham innych niż metal rzeczy to też jest nieźle, np. Sisters Of Mercy prawie położyło mnie na łopatki. A i klasyka potrafi zagrać rozsądnie.

Oczywiście sugeruj się tylko odsłuchami, i na tej podstawie wybierz coś co ci odpowiada najbardziej. Jeśli będziesz miał np. top3 kandydatów, to dobrym rozwiązaniem byłoby (w miarę możliwości) wypożyczenie kolumienek przed zakupem do chatki, aby w swoim środowisku odsłuchowym posłuchać raz jeszcze ukochanych płytek.

Drobne uzupełnienie - nie wiem jak długo słuchasz metalu, ale nie sugerowałbym się tylko dynamiką i wykopem kolumn jak sugerują niektórzy. Przyznam, że po około 20tu latach słuchania muzyki, która cały czas obraca się w zakresie, który można określić metalem (od AD/DC, DeepPurple do Intenstinal Disgorge, Extreme Noise Terror i wielu innych), wydaje mi się, że opinia o wykopie jako najistotniejszym elemencie jest nieco przesadzona. Wykop musi być, ale powinien być głównie zaszyty w zawartości odsłuchiwanych płyt. Co Ci przyjdzie po wykopie, gdy utracisz możliwość usłyszenia wielu tzw. smaczków, które tak naprawdę powodują, że niektóre płyty są wielkie, inne tylko przeciętne, a jeszcze inne kiepskie. Szczególnie biorąc pod uwagę dużą ilość wydawanych obecnie płyt, i mimo wszystko dość sztywne ramy w jakich powinny poruszać się zespoły w ramach naszego ukochanego rodzaju muzyki.

Powodzenia w wyborze sprzętu.

Paradigmy, które słuchałem, to była pierwsza wersja monitorów. Oczywiście bas i wykop były, a jakże. Jednak, jak dla mnie, to trochę za mało. Po pierwsze sama jakość tego basiska pozostawiała sporo do życzenie, po drugie bas winien znajdować uzupełnienie w reszcie dźwięku, a w przypadku Paradigm brak było tego "szlifu" jaki niewątpliwie Creek mógłby nadać brzmieniu (wbrew pozorom wzmacniacz ten potrafi sobie całkiem dobrze poradzić z ostrzejszą muzyką).

>Badyl

Nie słyszysz smaczków ENT bo widać nie na takim co trzeba sprzęcie tego słuchasz.

Ja tylko swoje trzy grosze:

1. Sprzęt NAD i Cambridge Audio to kompletne zaprzeczenia ostrości, zdecydowania i uderzenia

2. Kolumny Wharfedale i ogólnie inni przedstawiciele "brytyjskiej szkoły dźwięku" to najgorszy możliwy wybór do metalu

3. Moim zdaniem metal i każda inna dynamiczna muzyka potrzebują

a) wykopu

b) dynamiki

c) dokładności przy dużych natężeniach dźwięku

Uzasadnienie: Rock to potężne bębny, gitara basowa, to talerze, agresja, żywioł dynamika... Tu nie trzeba ocieplać wokali, bawić się w trójwymiarową scenę. Trzeba ostro przykopać i wyraźnie odwzorować bardzo wysokie tony.

Sprzęt bezbarwny, spokojny, stonowany jakim jest NAD w połączeniu z bezbasowymi kolumnami do słuchania solowych skrzypiec mocno się kłócą z powyższymi wymaganiami.

Nic nie poradzę na to, że większości się to podoba. NAD+Wharfedale (i inne typowo "brytyjskie" połączenia) nie mają sensu przy metalu.

Do muzyki metalowej niepotrzebna jest duza dynamika ! Duze natezenia dzwieku, dobre brzmienie i minimalne znieksztalcenia przy nich, dobre przetwarzanie impulsow, szybki, energetyczny bas (niekoniecznie najnizszy) tak ale nie dynamika.

Zaraz się okaże, że nawet kollumny są niepotrzebne. Co za brednie rozpowiadacie-DYNAMIKA tam gdzie gitara i perkusja musi być a jak kogoś sprzęt w tej kwestii nie domaga to niech go zmieni a nie próbuje dopasowywać rzeczywistość żeby jego zamulony zestawik okazał się najlepszy pod słońcem. Idiotyczny był tekst mówiący o impulsach a trywializujący wartość dynamiki:))) jakieś rozdwojenie jaźni. Niezła szopka też z tym gadaniem, że nie potrzeba dużego natężenia-że też na tych koncertach rockowe bandy nie wiedzą o rzeczy "oczywistej" i tak strasznie hałasują. Mamy wolność słowa ale za gadanie bzdur powinni jakieś mandaty wystawiać!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.