Skocz do zawartości
IGNORED

po czym rozpoznać pirata Cd lub DVD

Marekban

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem płytę dvd,

po raz kolejny miałem problem jak rozpoznać czy płyta jest piracka.

Kupowałem na allegro, więc nie wiedziałem o co zapytać sprzedającego.

Okazało się, że moje dvd nie czyta tej płyty i albo film nie startuje albo przerywa.

Na innych płytach producenci wpisują swoją nazwe, kod kreskowy, czasem adres www ... i jakieś inne oznaczenia.

Na mojej płycie jest tylko napis "XL-DVD 01191 Antz"

Poza tym na płycie są odciśniete nieduże kółeczka - widoczne pod światło (tylko kilka), ale nie widoczne od strony nadruku/naklejki.

Czy ktoś wie po czym rozpoznać pirata?

Co oznacza napis na płycie "XL-DVD 01191 Antz"?

Czy firma tłocząca zawsze zostawia swoje znaki na krążku? (na płycie jest film "Mrówa Z" Disney dvd)

Prawie wszystkie plyty tloczone maja tloczone (przeswiecajace), a nie nadrukowane (czarne) napisy po stronie odczytu. Jak nie jestes pewien to sciagnij

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z reguly producenci plyt tloczonych nie sa rozpoznawani przez te programy.

Plyta oczywiscie moze byc wadliwa. Zdarzylo mi sie, ze kupione w sklepie DVD mialo wglebienie jakby ktos na nim siedzial ;-), a plytka hybrydowa SACD miala uszkodzona warstwe w taki sposob, ze odtwarzacz widzial ja tylko jako zwykle CD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kodu prasy nie ma

nie ma też żadnych innych oznaczeń (typowych kresek na wewnętrznym pierścieniu - chyba, że to nazywasz hologramem)

Płyty nie mogę sprawdzic również na komputerze, bo mam tylko stacjonarne dvd.

ooo!

dzięki Pawelg,

uzyje tego na innym kompie. W domu nie mam dvd w kompie.

Chodzi mi też o rady jak sprawdzić płytę wizualnie. Czasem stoje, patrze i nawet nie wiem o co zapytać albo na co zwrócic uwagę.

Co to jest "kod prasy"?

Rafko,

na bocznice to chyba tematy niezwiazane ze sprzętem.

Płyta to tez sprzęt.

A ja potrzebuję fachowej porady a nie pierdół!

Dla mnie kupowanie płyt to ostatnio problem. Nie tylko chodzi o piraty.

Jak w sklepie rozpoznać czy na płycie będą szumy ? A czasem są tylko na niektórych utworach.

>Marekban

Kod prasy to jest numer nadawany każdej formie wtryskowej do płyt zarejestrowanej w Międzynarodowej Federacji Przemysłu Fonograficznego IFPI. Trzeba patrzeć uważnie, bo kod wytłoczony w poliwęglanie jest nieduży - są to zwykle cztery cyfry/litery poprzedzone napisem IFPI.

Zapewne mówisz o napisie na części metalizowanej, tuż przy granicy obszaru zapisu danych. Kod IFPI jest na obszarze czystego poliwęglanu, blisko wewnętrznego otworu, bardzo małymi literkami, najlepiej widoczny w świetle odbitym.

Piraci raczej stosują formy bez wygrawerowanych jakichkolwiek znaków bo nie chcą zostawiać śladów. Natomiast napisy i kody paskowe widoczne w obszarze metalizowanym pochodzą z glassmastera danej płyty.

zbig,

rzeczywiście, znalazłem na płytach kod prasy.

Jednak na płycie disneya tego kodu nie ma. Rozumiem, że jest to w takim razie płyta tłoczona lub wypalana na niewiadomoczym.

Czy wydawcy płyt moga je tłoczyć na prasach niezarejestrowanych ?

Wydawcy czyli studia nic sami nie tłoczą tylko zlecają to firmom posiadającym tłocznie. W przypadku Disneya i innych majors bardzo bym się zdziwił, gdyby się zgodzili na używanie niezarejestrowanych form. Zresztą oni raczej nie korzystają z tłoczni-krzaków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.