Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta vinylowa, a sprawa wokalu

jarexx

Rekomendowane odpowiedzi

MarkoPolo

każde ramie w gramofonie jest włożone w odleglości wynikającej z długości efektywnej ( tak przynajmniej powinno być,jeśli ktoś nie zrobił błędu montazowego) ,a to że SME daje na wyposażeniu ten typ szablonu o niczym nie mówi ,bo ja przynajmniej od tej firmy trzymam się z daleka, i to że dodają nie jest chyba sprawdzoną widaomością.Lepsze rezultaty dźwiękowe uzyskałem z szablonem o którym pisałem wcześniej ( 2,6")

• 1 rok później...

mialem ten sam problem. np. the beatles - yesterday. zawsze przester. chyba ze nowsze wydania zmasterowane inaczej. pewne pasma kiedy sa wyeksponowane poprostu "pierdza" na winylu. ale problem jest do opanowania. trzeba dokladnie wyregulowac wkladke do tego wlasnie miejsca. vta, antyskating, tangency i azymut (!). albo ramie tangencjalne z idelnym ustawieniem vta i azymutem wkladki. tylko pokazcie mi takie co dziala niezawodnie.

bardzo celne uwagi profee.

chociaz mnie bardziej pomoglo dopieszczenie azymutu.

pzdr.

ps. winyl tez ma swoje wady :)

sabatiel

Dziękuję. Faktycznie sklonny jestem zapominać o azymucie, a to dlatego, że wyparłem z pamięci tą regulację, jako, ze w moim gówniany gramofoniku ramię jest tak złośliwie zaprojektowane, że majstrowanie azymutem jest praktycznie niemozliwe. Choc na oko widać, że może by to cos dało. Jak sie kiedyś w..wię to może do poddam głębokiej przeróbce ;-))

Robiłem porządki w mieszkaniu i znalazłem przypadkowo materiały Bruela &Kjaer'a, które pasują do tego wątku. Mianowicie vinyldemon chyba napisał coś takiego, z czego wynika, ze niezdaje sobie sprawy ze skutków rezonansu ukladu wkladka-ramię. Otóż w 1977 roku na konwencji AES (American Electroacoustic Society) w NY pan Poul Ladegaard z Bruela przedstwił referat pt. Audible effects of mechanical resonances in turntables. Vinyldemon, załatwiając płyty testowe B&K poproś o B&K Application Note 17-233, która jest właściwie tym referatem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.