Skocz do zawartości
IGNORED

jesli nie Vienna Acoustic Haydn to co?

marcin_k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Spokojnie moge sie okreslic jako laika jesli chodzi o sprawy sprzetu. Slucham na ten moment na wzmacniaczu Yamaha AX 550 RS; odtwarzaczu Yamaha CDX-480 i sluchawkach Sennheiser HD 555. Powoli zbieram sie do zakupu glosnikow, z tym ze mam juz upatrzony ideal brzmieniowy, zwlaszcza, ze z tego co wiem jest on przeznaczony do pomieszczen o gabarytach 20mk, a w takim pomieszczeniu bede juz wkrotce sprzetu uzywal. Idealem tym, sa oczywiscie Vienna Acoustic Haydn, ktorych cena niestety znacznie przekracza moje mozliwosci. Stad 2 pytania:

1. Czy jestescie na podstawie podanych preferencji wskazac kolumny do 1500 zl za pare (a najlepiej taniej) ktore moglyby brzmiec podobnie, do mojego idealu w podanej konfiguracji.

2. Co sadzicie o kupowaniu uzywanych kolumn z tej polki. Jesli ma to rece i nogi, to co odgrywac powinno najwieksza role przy zdobywaniu inf. na ich temat.

Przepraszam, jesli moje pytania pojawily sie juz wczesniej na forum i zawracam gitare, w momencie jednak wpisania do wyszukiwarki modelu Vienna Acoustic, pojawilo sie tyle trafien ...

pozdr i z gory dziekuje za odpowiedz

marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/14551-jesli-nie-vienna-acoustic-haydn-to-co/

mi odpowiada brzmienie VA, choć lepiej znam wyższe modele niż Haydn

z nidrogich kolumn kiedyś o mało nie kupiłem bardzo muzykalnych, wdzięcznych kolumienek Sound Project Nina. Ale miało to grać wtedy w 12m2 (z MF A300 i resztą jak u mnie). W moim zestawie pobiły na głowę DYnaudio 52 od których były chyba 2 razy tańsze (coś ok 1500 właśnie).

nie wiem czy Ninki są podbne do VA (szczególnie Haydn których słuchałem tylko przy okazji w salonie) ale jeżeli kryterium jest żę ta sama osoba lubi jedne i drugie to jak trafisz na Ninki odłuchaj!

Pyt. 2 ten przedział cenowy jest mocno obsadzony osobiście spróbował bym podstawkowego Paradigma lub z wolnostojących Yamaha NS-150 do posiadanego już kompletu np. na allegro około 1400zł.

Pyt. 1 odp jest trudniejsza bo sam musisz ocenić na jakie iść kompromisy.

Nie zgadzam się, że przedział cenowy "do 1500zł" jest mocno obstawiony podstawkowcami! Cóż w nim mamy z nowych:

Gale 3020/3030 (700/850zł)

Acoustic Energy Evo One (1200zł)

Paradigm Monitor 3 v3/v4 (pewnie ~1500zł)

Monitor Audio Bronze B1 (990zł)

Tannoye jakieś szajsowe

Jakieś Eltaxy do KD

JBL, Jamo i inne Kody

Z używanych a wartych uwagi:

Tannoy M1/M2 (400/800zł)

Jakieś maleństwa renomowanych firm (np. JMLab)

Mission m71 (~600zł)

Paradigm Monitor 3 v2

Ogólnie w używanych ten segment nie istnieje, bo dobre monitory już nie są produkowane i kto kupił ten trzyma i słucha ;)

Z czego tu wybrać? Monitor Audio jakieś podskoki do VA Haydn może by miały ale reszta? W tej cenie podstawkowców z dobrym basem po prostu nie ma. Kupno Mission m71 graniczy z cudem - ja też bym ich nie sprzedał w sumie i to niezależnie od ceny, bo to chyba jedyne, które potrafią grać basem....

Apropos: VA Haydn ostatnio na allegro stały za 1800zł (ktoś chyba oszalał - sprzedawać takie kolumny?!).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.