Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo DX-6850... naprawa czy zmiana?

Paweł Fredd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Przyszedł chyba czas na moje stare Onkyo. Dziś zaskoczył mnie brakiem odczytu płyt, co zdarzyło mu się tylko raz kilka miesięcy temu, lecz wtedy ponownie włączony działał bez problemu. Laser czytał wszystkie płyty bez żadnych objawów jego końca. Czyta nawet MP3 nagrane na CD-R. Obecnie od marca był używany dość rzadko ze względu na Chromcast Audio i Tidal, powiedzmy trzy razy w tygodniu gdy chciałem odświeżyć sobie ucho płytami CD jak również od tego czasu nie był włączony 24/7 do sieci, tylko listwą z oddzielnym włącznikiem (jeżeli ma to jakieś znaczenie). Dlatego mam do Was pytanie o możliwą przyczynę braku odczytu płyt.

Czyżby był to koniec lasera a jeśli tak to źródło do kosza... albo zmiana na inny model lasera. Pamiętam że kiedyś na forum były osoby które się tego podejmowały. Są nadal?

Ewentualnie pytanie do osób, które miały kiedyś 6850 a mianowicie: zmiana na co? Kwota do tysiąca złotych, może max krwawicą do półtora. Gdy cztery lata temu kupiłem Onkyo to chodził mi po głowie Denon DCD-1550ar. Teraz 1500 jest osiągalny. 

Onkyo "gra" z Yamaha AS 701 i Dali Zensor 3.

Aa... tacka się zacina, brakuje jej mocy na samodzielne wysunięcie. To tak żeby opisać już wszystkie problemy ponad 20 letniego cedeka. Wizualnie nadal jak nowy.

https://www.audiostereo.pl/topic/146076-onkyo-dx-6850-naprawa-czy-zmiana/

Spróbuję oczyścić akurat IPA mam. Co ciekawe, gdy skończyłem pisać posta poszedłem ponownie sprawdzić i Onkyo żyje. Widzi i czyta utwory. 

Jednak moje pytania pozostają aktualne, czyli zmiana lasera, który oryginalny już jest nieosiągalny a od kilku lat nie produkowany lub inne źródło. Gdybym miał większą kwotę to bez pytania CDS1000 do kompletu i tyle. Jednak teraz myślę nad krokiem wyżej niż 6850. Tylko teraz z uwagą na dostępność lasera.

Kiedyś myślałem o Denonie 1450, 1550, Pioneer PD 8700 a więc też staruszki tylko czy dźwiękowo pobiją dx'a? A może CDS700? Na tą chwilę IPA jednak proszę o podpowiedzi. Thx.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.