Skocz do zawartości
IGNORED

Używane stereo do 2000zł

blackpearl23

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, 

Jestem świeży w temacie audio stereo a ogrom wyboru mnie przerasta. Uznałem że najlepszym wyborem będzie osłuchanie się w pobliskim sklepie audio i na tej podstawie wybór czegoś używanego w rozsądnych pieniądzach (jakkolwiek to brzmi).  Słuchałem kilka kolumn Raptor 5, Pylon Pearl 27, Pylon Opal 23 ze wzmacniaczem Pioneer A40 i moje nie audifilskie ucho wyłapało różnice:

Wiliams Raptor 5 - zagrały najsłabiej i nie spodziewałem się że Pylon je zdominuje. Pearl 27 w porównaniu do Opal 23 miał trochę słaby bas i to ten drugi najbardziej spełniał moje oczekiwania. Na koniec przesłuchałem Opal 23 z amplitunerem stereo w cenie Pioneera i różnica, na minus. Dalej nie było sensu porównywać amplitunerów kina domowego w tej cenie, jeśli było wiadome że jakość będzie dużo słabsza. 

Najchętniej wyciągnąłbym kartę i kupił Pioneer A40 i 2 kolumny Opal 23 ale przekraczają mój budżet 2000zł. 

Przeglądając polskie portale aukcyjne można dostać np. Yamaha AS501 (1000zł) + Pylon Pearl 25 (900zł) i nad takim zestawem się zastanawiam.

Pomieszczenie:

Salon o wymiarach 3.5x5 + otwarta kuchnia,

Użytkowanie:

70% Filmy, 30% Muzyka, 

Warunki:

- Wzmacniacz musi posiadać wbudowany DAC ponieważ zamierzam przesyłać muzykę z TV złączem optycznym (głównie YouTube, ewentualnie wykorzysta USB w TV). Oddzielny DAC zwiększy cenę i mocno ograniczy miejsce w szafce. 

- Pilot w zestawie ze wzmacniaczem, ewentualnie bez pilota ale posiadający tryb Standby. Każdorazowe ręczne załączanie wzmacniacza może być niekomfortowe w codziennym użytkowaniu.  

Zapraszam do dyskusji. 

https://www.audiostereo.pl/topic/146179-u%C5%BCywane-stereo-do-2000z%C5%82/

Oddzielny DAC taki jak Fiio kosztów nie zwiększy, a jakość dźwięku z TV nie zasługuje na nic lepszego.

W tym budżecie z DAC ciężko. A Fiio miejsca nie zajmie, bo to mikrus - może być schowany np. za TV.

Większość wzmacniaczy zwykle trzeba odpalić ręcznie, ale może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dźwięk bez zarzutu, moc wystarczy, radio, wyjście na sub, a co do kolumn, to już Opal Monitor

będzie wystarczający w tych metrach, razem niemal w budżecie.

Z nowych amplitunerów z cyfrówką też niewiele, chyba że jeszcze taniej np. z BT Sherwood 4508

W używanych kolumnach polecam np:

Ukryta Zawartość

a jest trochę jak zwykle B&W czy Monitor Audio, ale co kto lubi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czytam i czytam a opinie są bardzo zróżnicowane i w dużej mierze zależą od preferencji muzycznych.

Wniosek: wybieram się do sprzedawcy używanych wzmacniaczy żeby przesłuchać najbliższe mi modele:

denon pma 720 
onkyo 9010 
yamaha as700 

maratz sr5023 
denon x2000 

Nie zapomnę żeby się pochwalić po.

Dokonałem zakupu NAD C320 + Dali 104. Przy wyborze zestawu zmieniłem trochę podejście zaczynając od wyboru najlepeiej brzmiących kolumn. W szeregu stały Tannoy V4, QA 2050, Dali 400 i jako ostatnie Dali 104. Moich uchem wybór padł na te ostatnie, zagrały z najlepszą dynamiką z dobrym dołem i środkiem (góra taka sobie). Następnie wśród wzmacniaczy porównywałem Nad 320BEE, Cambridge A500, Marantz 6005,  i w takiej kolejności bym je zostawił. NAD zagrał ciepłym brzmieniem z niezłym basem, z kolei Marantz 6005 był bardzo czysty wręcz sterylny w brzmieniu, nic nie dodawał od siebie. A500 był pomiędzy wymienionymi. Mam nadzieje że długo się będę cieszył tym zestawem, w moim uchu brzmi ciekawie. 

Dziękuje za propozycje. 

Dobry wybór, a do tego z możliwościami poprawienia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.