Skocz do zawartości
IGNORED

Salon Audio ON - moja opinia

Jarek Maxx

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam serdecznie.

Kilka tygodni temu miałem okazję odwiedzić salon ze sprzętem audio

o nazwie "Audio ON" znajdujący się niedaleko mojego miejsca zamieszkania.

Celem wizyty był zakup nowych kolumn.

Do tej pory mój zestaw audio składał się z lampowego wzmacniacza Fezz Audio,

kolumn Audium Comp 7, które uważałem za absolutnie docelowe i kupione też z rynku wtórnego bardzo okazyjnie.

Jako źródła sygnału używałem odtwarzacza CD firmy Rega - model Planet 2000.

Całość grała przyzwoicie ale jak to mówią "apetyt rośnie w miarę jedzenia"  ?

Jako że kolumny Audium i udało się niedawno sprzedać - zacząłem się rozglądać za czymś innym.

Zawitałem więc do Audio ON w Czechowicach -Dziedzicach by zasięgnąć porady fachowców

i posłuchać kilku zestawów.

Moje pomieszczenie to pokój o powierzchni 25 m/2

Panowie z Audio On zaproponowali bym wygodnie usiadł i poczęstowali dobrą kawą z ekspresu ?

W wyjątkowo miłej atmosferze na pierwszy ognień poszły przepięknie wykonane monitory firmy Gato Audio model FM-15

Zagrały zadziwiająco szczegółowo i bardzo energetycznie biorąc pod uwagę że to kolumny podstawkowe

byłem naprawdę zaskoczony ich efektywnością.

Następnie na ich miejscu postawiliśmy kolejne monitory - tym razem Buchard Audio S400 i tutaj

dosłownie moje szczęka opadła z wielkim hukiem na podłogę.

Zapytałem Pana Tomasza ( właściciela firmy Audio ON ) czy aby na pewno grają te małe monitorki Buchardt Audio ???

Bo przecież potęga basu i siła dźwięku była tak niesamowita że nie jedne kolumny podłogowe nie potrafiłyby temu dorównać.

Byłem niemal zdecydowany już na te kolumny, ale Pan Tomasz podszedł do sprawy bardzo profesjonalnie i ku mojemu zdziwieniu ?

zaproponował odsłuch powyższych kolumn w moich warunkach akustycznych - czyli u mnie w pokoju gdzie miałyby grać wraz z moją elektroniką.

Byłem w wielu różnych salonach wcześniej bo moja przygoda z audio trwa już wiele lat, ale pierwszy raz spotkałem się z tak miłym i fachowym podejściem do klienta.

" Musi Pan tego posłuchać u siebie, bo to w Pana pomieszczeniu ma grać. Akustyka w każdym pomieszczeniu jest inna i ogromnie wpływa na odbiór muzyki "

Po tych słowach zrozumiałem że dla Pana Tomka najważniejsze jest to by klient był zadowolony z zakupu.

Posiedzieliśmy jeszcze z godzinkę ( wypiłem kolejną kawę ) i podczas bardzo ciekawej rozmowy umówiliśmy się termin w którym

dostanę możliwość posłuchania kolumn u siebie.

Dwa dni później zadzwonił Pan Tomasz i oznajmił że za godzinkę będą u mnie ze sprzętem ? i małą niespodzianką.

Gdy podjechali pod dom okazało się że poza kolumnami Gato Audio i Buchardt S400 , zabrali jeszcze

duże podłogowe kolumny polskiej firmy Pylon Diamond 30.

Po wniesieniu wszystkiego i rozpakowaniu, okazało się że cały ten sprzęt zostaje u mnie na kilka dni bym mógł spokojnie

posłuchać i zdecydować.

Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony i przystąpiłem do odsłuchu.

Tu napiszę może już nieco krócej ...

1. Kolumny Buchard Audio S 400 - w kategorii monitorów to produkt wybitny.

Bardzo ciekawa konstrukcja oparta na aluminiowym głośniku średnio-niskotonowym,

specjalnie skonstruowanej wysoko-tonowej kopułce, oraz dużej membranie biernej umieszczonej z tyłu obudowy.

W życiu nie słyszałem tak nasyconego brzmienia, tak głębokiego basu i takiej energii z tak małego monitora.

Kolumny grają bardzo szeroką i zarazem niebywale głęboką sceną, są przy tym bardzo precyzyjne i szczegółowe.

Bez najmniejszego wysiłku wypełniły muzyką mój pokój.

Kolumny bardzo uniwersalne, dla tych którzy cenią sobie ciepłe i mięsiste granie niczym dobra podłogowa kolumna ,

ale nie mają za bardzo miejsca na typowe duże podłogowe kolumny.

2.

Kolumny Gato Audio - monitorki które są godnym rywalem dla powyższych  Buchardt Audio.

Generują minimalnie mniej głęboki bas, ale za to w trudnych akustycznie pomieszczeniach są nieznacznie bardziej przejrzyste.

Oferują granie bardziej bezpośrednie, scena nie jest tu tak głęboka jak w Buchardt Audio co powoduje ( według mnie )

bliższy, bezpośredni kontakt z wokalem - miałem wrażenie że wokalista ( wokalistka ) stoi tuż przede mną jak żywy ?

Słuchać tu każdy oddech i każde dotknięcie struny.

Świetna precyzja, kontrola i bardzo szeroka scena na której dobrze czuć lokalizację danych instrumentów.

Kolumny najlepiej wypadają w klasyce, w lekkim i bardziej ambitnym jazzie oraz w muzyce rockowej.

Warto też tutaj pochwalić przepiękny design i stolarkę tego produktu - coś cudownego!

3. Kolumny Pylon Diamond 30.

Tu mamy do czynienia z dużą kolumną podłogową w systemie 3 drożnym.

Nie można więc wrzucać ich do tego samego "worka" co dwie powyżej opisane konstrukcje.

Pylon 30 oferuje brzmienie wręcz monumentalne - tu czuć wagę i wielkość każdego instrumentu.

Scena nie jest tu ani tak głęboka jak w Buchardt Audio, ani też taka szeroka jak w Gato Audio.

Mamy tu natomiast tak naturalne brzmienie, które w połączeniu z namacalnym wręcz oddaniem wagi danego instrumentu czy wokalu

powoduje wrażenie że jesteśmy na koncercie "na żywo" - wokalista, zespół stoją przed nami i grają.

Swoboda z jaką 3-drożny system generuje muzykę jest wybitna

i na tym polu nie można tego porównywać z systemami 2,5 czy 2 drożnymi - kto słuchał ten wie w czym rzecz ?

Całe pasmo jest bardzo ładnie zespolone, żaden zakres nawet trochę tu nie dominuje tworząc jedną całość.

Co warto tu zaznaczyć to mimo dużych gabarytów i 2 sporych otworów bas-reflex kolumny nie mają tendencji do

tzw " dudnienia " nawet w mniejszych pomieszczeniach.

Pylon 30 jest zbudowany na bardzo cenionej 19 mm wysokotonówce firmy Scan Speak model D 2010.

Średnie tony obsługuje 15 cm głośnik Seasa, natomiast za znakomicie kontrolowany bas odpowiadają

dwa 17 cm głośniki także norweskiego Seasa.

Całość w znakomitej obudowie z naturalnego forniru ( tu polski Pylon oferuje bardzo duży wybór kolorów i opcji )

Przyznam szczerze, że miałem ogromnie trudny wybór bo każde opisane tu kolumny są produktami wysokiej klasy i jakości.

Ostatecznie zdecydowałem się zakupić podłogowa kolumną Pylon Diamond 30.

Lubię potężne , wręcz monumentalne granie, a do tego sama naturalność reprodukowania muzyki mnie tutaj ujęła.

Wcześniejsze kolumny czyli Audium Comp 7 też mnie już jakoś przyzwyczaiły do podłogowych konstrukcji

bo to jednak poza walorami użytkowymi - spory i gustowny mebel ?

Dodatkowo dostałem w firmie Audio On bardzo dobry rabat, tym samym zakupiłem wraz z kolumnami

niesamowity odtwarzacz CD firmy Yaqin SD 33A z buforem lampowym.

Jestem ogromnie zadowolony zarówno ze sprzętu, jak i z poziomu obsługi w salonie Audio ON.

Czuć ogrom wiedzy i doświadczenia, oraz bardzo przyjazne podejście do klienta.

Panowie w salonie w Czechowicach to prawdziwi pasjonaci a ich wiedza powoduje, że

oferują produkty o najlepszym stosunku ceny do jakości.

Uważam, że każdy kto planuje zakup sprzętu audio powinien koniecznie

odwiedzić ten salon i jestem przekonany, że będzie to wizyta bezcenna.

Poniżej wrzucam kilka fotek z odsłuchu sprzętu ...

oraz finalnie zakupionych kolumn Pylon Diamond 30 w kolorze Chocolatte ( przepiękny kolorek ) ?

Pozdrawiam serdecznie / Jarek

20191020_124243.jpg

20191021_162334.jpg

20191021_162356.jpg

20191021_162516.jpg

20191023_172527.jpg

20191105_165055.jpg

20191105_204747.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/147534-salon-audio-on-moja-opinia/

Faktycznie bardzo, bardzo ładnie prezentują się Twoje nowe Diamondy. A Salon Audio - też potwierdzam kapitalni ludzie tam pracują. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

3 godziny temu, Jarek Maxx napisał:

Jestem ogromnie zadowolony zarówno ze sprzętu, jak i z poziomu obsługi w salonie Audio ON.

Fajny opis. Teraz nie pozostaje nic innego jak tylko cieszyć się dźwiękiem.

Taka trochę reklama. Ale ważne że jesteś zadowolony. Salony z tego forum już dawno wypożyczają sprzęt na odsłuch domowy. Audio on faktycznie ma dobre podejście do klienta. Miałem okazję kontaktu chodź finalnie nie kupiłem, jezcze :). 

u nich szczególnie polscy producenci.

21 godzin temu, 5z0p3n napisał:

Taka trochę reklama. Ale ważne że jesteś zadowolony.

Chciałem się tylko podzielić swoją opinią na temat obsługi i podejścia do klienta w salonie Audio ON.

Myślę że warto pisać o tym co dobre ...

Być może ktoś planujący zakupy po przeczytaniu mojej opini skorzysta i będzie równie zadowolony jak ja ?

pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.