Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy w projekcie kolumn trójdrożnych na głośnikach SBA

pre27

Rekomendowane odpowiedzi

Cze. To nie jest temat, w którym opisuję swoje dokonania, tylko prośba o pomoc. ...Jakiś czas temu zmontowałem monitory na głośnikach z serii Satori: TW29RN-B - 4 i MR16P-4 lecz brakuje tu basu, tzn jest ale wydaje się oszukany. Pomijam kwestię wielkości pomieszczenia, bo to może się zmienić. Chciałbym wykorzystać te przetworniki do konstrukcji trójdrożnej i pomyślałem, żeby połączyć je z SB20PFCR30-8ohm x2 na stronę. I właśnie - robiłem symulacje w Winisd (a nie jestem fachowcem) i nie wiem jaki najlepszy litraż dać i jak stroić te dwa niskotonowe (oczywiście w osobnej komorze od reszty). Chciałbym uzyskać w miarę niskie zejście ale nie kosztem jakości basu. Podszedłem raczej intuicyjnie i założyłem 60 litrów i strojenie na 36 Hz. To ma być do słuchania w stereo, nie do kina domowego. Przerobiłem mnóstwo godzin i linków co do tego typu lektury ale praktyki nie mam. Macie może jakieś sugestie co do pojemności obudowy i strojenia tych SB20 x2? Aha, zapomniałbym, chcę odciąć je jakoś przy 200Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, pre27 napisał:

SB20PFCR30-8ohm x2

obudowa  80l dla dwóch strojona do 35 hz , wyższe strojenie bardziej podbarwi bas

mniejsza obudowa nie da Ci zejścia którego chcesz

poproś moderatora o przeniesienie tematu do działu diy

cięcie pomiędzy mr16-p na 150hz 6hz / okt sb20 12db/okt

po to by meedwoofer wspomagał bas

da radę

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, pre27 napisał:

Myślałem o większej niż 60l, bałem się jednak żeby bas nie przymulał ale dzięki.

subiektywne odczucia są najważniejsze zawsze możesz wlożyć coś do obudowy by sprawdzić jak zagra

jeśli mniejszy litraż będzie dla Ciebie lepszy to element zmniejszający objętość dociąży kolumnę a jest to ze wszech miar pożądane

A słyszałeś może te SB20? 

Aplikowałeś je?

Pytam, bo jeszcze nie nie przekroczyłem Rubikonu i też myślę o jednym (na stronę) 10 cali. 

Chociaż wolę smukłe kolumny - też wymóg pokoju.

Nie znalazłem w sieci projektów na tych SB20 a wydają się ciekawe "na papierze" względem ceny, stąd w ogóle temat a wizualnie (też ważne) pasowały by do MR16

Gość

(Konto usunięte)

nie miałem tych głośników

mam sb34swnrx75-6

wypróbowany w kilku aplikacjach ale dla Ciebie do układu biernego jest za mało skuteczny

popatrz na sb34nrx75-6

w  100-120l obudowa zamknięta

polecam przestudiować ten projekt i jesli nie kupiłeś jeszcze głośnikow to warto stosunek cena jakość wyśmienity

https://www.poweraudio.pl/sb-acoustics-sb34nrx75-6-12-p-3232.html

projekt http://www.zaphaudio.com/SB12.3/

oczywiście forma obudowy może być inna ale liczy się objętość netto

tu kolumny na tym głośniku

tylko ,że głośnik został zmodyfikowamy tak by pasował do br 60l

lepiej zrobić głębszą obudowę i dac 120l w zamkniętej na oryginalnym głośniku

obraz.thumb.png.d5ff5a71696a4d95f564f5a998f8cc81.png

Jedziesz grubo w sensie gabarytów, jednak pozostanę przy mniejszych a raczej wyższych i węższych . Jak kiedyś będę miał duży dom i salon tylko do słuchania to owszem. Spotkałem się z tymi przetwornikami w sensie, że liczyłem obudowy ale odrzuciłem, bo jednak teraz tylko wąskie kolumny biorę pod uwagę . Dzięki za zainteresowanie. Masz dobre piwo albo jak wolisz whisky

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.