Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner sieciowy a zewnętrzny DAC

Tomeq-s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zacnych forumowiczów. Na wstępie chcę się wytłumaczyć i usprawiedliwić  z pytania dla większości pewnie banalnego , ale jestem początkującym "audiomaniakiem :)" nie audiofilem.  Mimo iż przewertowałem wujka google z góry do dołu nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na swoje pytanie. Mój sprzęt to amplituner stereo Yamaha RN303D i kolumny Monitor Audio BX6 bronze. Z uwagi na to że aplikacja Musiccast Yamahy stwarza wiele problemów , często gubi połączenie i ogólnie uważam że jest mocno niedopracowana, muzyki słucham strumieniowo z urządzenia mobilnego poprzez bluetooth z kodowaniem aptX. Format plików FLAC. Pytanie brzmi czy w tym moim konkretnym przypadku zastosowanie przetwornika analogowo-cyfrowego wpłynie na poprawę jakości dźwięku, czy nie? Pytam ponieważ amplituner sam w sobie ma wbudowany przetwornik A/C i czy zastosowanie zewnętrznego przetwornika ma sens? Bardzo proszę o poradę zanim wydam kilka stówek a efekt będzie taki sam . 

Zacznijmy od działania samej apki. Jaki masz router? Sprzedajemy masę urządzeń Music Cast i jeśli są problemy, to tylko z kiepskim routerem. Tanie routery od operatorów nie radzą sobie dobrze jak spiętych po WiFi jest już kilka urządzeń. Wystarczy mieć w domu 2-3 telefony, komputer, tv i już się robi liczba konkretna. Warto spróbować jakiś router np Cisco polecam. W salonie korzystamy z Asusa i też wszystko śmiga jak należy, a urządzeń kilkanaście w sieci jak nic.

Co do wymiany przetwornika, to przy przesyle via Bluetooth nawet aptX jest średnio. To już na wstępie. Poza tym taki np Tidal gra lepiej z samej Yamahy niż z telefonu nawet po AirPlay. Mając model R-N303, nie dokładałbym daca. Lepiej zmienić na wyższy ampli, np R-N803D. Jak masz jednak już dość Yamahy, to do tych kolumn pasuje bardzo dobrze Nad C356BEE albo nawet model niżej by dał radę, czyli C326BEE. Funkcje sieciowe wtedy można mieć za pomocą np Audio Pro Link 1. Świetna w obsłudze i stabilna apka no i mega cena: 429 zł. Można u nas wypożyczyć na test. 

Zapraszam ?

P.S.

samym odtwarzaniem na Yamasze możesz też sterować za pomocą zewnętrznej apki mconnect. Spróbuj też w ten sposób. Apka jest bezpłatna. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dziękuje za szybką odpowiedź. Może być wina po stronie routera bo z drukarką sieciową też miałem problemy, spróbuje połączyć kablem ethernetowym .  Co do amplitunera , przesiadka na wyższą serie na razie nie wchodzi w grę, może w przyszłości ? Aplikacja zastępcza mconnect działa z Tidalem a ja póki co ja używam deezer hi-fidelity myślę że jakość plików jest dosyć dobra porównując ze spotify jest dużo lepsza , nie słuchałem z Tidala.  Najważniejsze, że już wiem że nie warto inwestować w zewnętrzny DAC. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.