Skocz do zawartości
IGNORED

Schubert: Winterreise D911

broy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakie wykonania tego dzieła lubicie i polecacie?

Zastanawiam się, czy warto zwrócić uwagę na którekolwiek wykonania poza kanonem (Hotter/Moore, Fisher-Dieskau/Moore/Jorg Demus/Brendel) oraz które nowe interpretacje oprócz Goerne/Brendel są godne uwagi? Może są jakieś perełki budżetowe?

Pzdr ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/14813-schubert-winterreise-d911/

Broy->>>

Hmmm, jeszcze nikt nic nie napisal?

Niewiem czy budzetowa perelka ale zdecydowanie warta i godna twojej uwagi jest wydanie Pear's & Britten na Decca 466 382 prezentacja jest uderzajaco emocjonalne. Nagranie jezeli chodzi o strone techniczno zywe najlepszy efekt byl by sluchajac tego na lampie. Wysoki faktor satysfakcji, to jest plytka ktora mozna zaliczyc do tych ktore posiadaja " emotional content".

Polecam, goraco wydanie z zeszlego roku ktore znalazlo sie na mojej liscie najbardziej interesujacych plytek w 2004.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Co do Pearsa i Brittena, to również bardzo lubię to wydanie (ja akurat mam wydanie łączone z ,,Die Schoene Muellerin'', 452 402).

Ja dość lubię jeszcze Holzmaira i Cooper (Philips 446 407), a nie przepadam za Fischer-Diskau/Moore (Deutsche Grammophon 415 187).

Inne wydania gdzieś mi się pochowały po kątach i nic o nich teraz nie powiem (dość lubię zbierać różne wydania tego utworu).

Ciekawe jest polskie tłumaczenie tekstu Muellera przez Barańczaka (a raczej impresja na temat oryginalnego tekstu). Tłumaczenie

wyszło drukiem, a zaśpiewane słyszałem tylko na żywo ładnych kilka lat temu (nie wiem, czy było wydane na płycie). Tekst jest

naprawdę niezły, natomiast wykonanie mi się podobało bardzo średnio.

Ciekawe, czy później ktokolwiek to jeszcze wykonywał - może ktoś wie?

Zupełnie niezwykłym nagraniem jest wersja Petera Andersa(pianisty nie pamiętam) nagrana zimą i wiosną 1945 w upadającym Berlinie i wydana przez DG. Anders, obok Windgassena był najlepszym niemieckim teneorem liryczo-dramatycznym tamtych czasów, niestety zginął w wypadku samochodowym w latach 50-tych. Dziś jego głos - mocniejszy od wspólczesnych spiewaków w rodzaju Kollo czy Hepnera - można by śmiało zakwalifikować jako wagnerowski(śpiewał zresztą świetnie Waltera w "Śpiewakach")

To prawdziwie ekspresjonistyczne nagranie ma niezwykłą siłę. Zamiast filozoficznej rezygancji mamy tu bunt i rozpacz. Do dziś jestem "zarażony" tą interpretacją, dlatego znakomite przecież wersje Fishera-Dieskau'a albo Pregardiena wydają mi nudnawe i pozbawione emocji.

Chodzi na pewno o Petera Andersa. Jutro sprawdzę tę płytkę i podam namiary. Była publikowana w jubileuszowej serii DG w końcu lat 90-tych(tej w kolorze sepii z kolejnymi datami na okładce) oraz w większym boksie z nagraniami Andersa.

Oto konkrety:

Peter Anders, tenor; Michael Raucheisen, fortepian; nagranie: 23 stycznia, 2 i 13 marca 1945, Berlin

Deutsche Grammophon(559 009-2), Centenary Collection, 1998

Nagrnie jest oczywiście monofoniczne

PS

Andreas Schmidt to jest współczesny bas-baryton, nagrał m.in. "Don Giovanniego" pod Noringtonem i "Tanhausera" pod Sinopollim - razem z Placido Domingo,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.