Skocz do zawartości
IGNORED

Mission V63 + Wzm Onkyo TX-8250

george-s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów. 

Pytanie mam następujące: 

czy ktoś zna i słyszał jak grają te kolumny podłogowe (w tytule) Mission V63?

I czy zagrają razem z amplitunerem Stereo Onkyo TX-8250 (pliki FLAC zgrane z oryginalnej płyty CD-A) 'puszczone' z pendrive z gniazda USB. W pomieszczeniu 14m2. Lub płyty CD z odtwarzacza CD Technics SL-PS 620A.

Lubię słuchać muzykę gitar akustycznych, poezji śpiewanej (Stare Dobre Małżeństwo), elektroniki, soft rocka, smooth jazz i muzyki klasycznej.

Utwory :

You and your friend - DIRE STRAITS (wersja koncertowa) Etude - Mike Oldfield, Souvenir of China - J. M. JARRE, Hi-Mai - Ennio Morricone, Blade Runner - Vangelis Soundtrack, Mission - Ennio Morricone Soundtrack, Lullybye - Queen Margot Soundtrack. 

Czyli raczej muzyka delikatna, szczegółowa, miękka, gitarowa, z dzwoneczkami, skrzypcami, kontrabasem i instr perkusyjnymi. 

Od głośników oczekuję dobrze eksponowanej średnicy, z silną stopą perkusyjną. Ładnych, dobrze słyszalnych wysokich tonów. I solidnej ale spokojnej, podstawy basowej, zwartej i mięsistej. 

Obecnie, wzmacniacz (amplituner Stereo) Onkyo TX-8250 gra u mnie z kolumnami podłogowymi Castle SEVERN 2.

Chciałbym się dowiedzieć; czy ma sens zamienić kolumny głośnikowe Castle na Mission? Czy odczuję zmianę w odbiorze w/w Muzyki? 

Nie mam możliwości odsłuchu osobistego. 

Równolegle, rozważam również, nabycie kolumn Tannoy Revolution DC6T SE. Pytania te same jak powyżej. 

Pozdrawiam serdecznie. 

https://www.audiostereo.pl/topic/148978-mission-v63-wzm-onkyo-tx-8250/

Miałem kiedyś Mission m62i.. wiem że to inne kolumny ale wizualnie wygląda że to są te same głośniki... to co mogę powiedzieć to to że potencjał tych głośników jest spory. Te monitory grały szczegółowo z mocnym basem... dla mnie nawet zbyt szczegółowo...

Jak kupujesz używane to nie ryzykujesz zbyt wiele.. jezeli sa sprawne to bierz śmiało.. fakt że Mission jest nie doceniany i nie chodliwy ale jak cena nie jest z kosmosu to weź..

Ps. Castle grają ciepło te m62i to zimne szczegółowe granie .. oby tego ciepła ci nie zabrakło.

Dziękuję za info ?

Tak, Castle grają ciepło, nawet zbyt ciepło.. I to mnie trochę do nich zniechęca. Dlatego myślę o zmianie. Idealnie by było, gdyby do ich brzmienia, dodac jasności "od góry" pasma. To by załatwiało sprawę. No i chciałbym, aby średnica w Mission'ach, była podobna jak w Castlach z dobrą, silną perkusyjną 'stopą' i z fajnym basem.

Masz rację, istnieje obawa, że po zmianie kolumn, zatęsknię kiedyś za Castlami.. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.