Skocz do zawartości
IGNORED

GLOBAL SOUND!!- POSŁUCHAJCIE TYCH KOLUMN KONIECZNIE!

Gość KONSUMENT AUDIOFIL

Rekomendowane odpowiedzi

Gość KONSUMENT AUDIOFIL

(Konto usunięte)

Sprawa jest prosta - kupiłem ostatnio świeże jak bułeczki kolumny high-end nowej firmy polskiej - model "PROTOTYPE II" w cenie około 5 tys.- spłukałem się do reszty, ale to co mam teraz w domu to orgazm (pomijając moją kobietę)dzwiękowy i wizualny- jeżeli ktoś śłyszał o tej firmie coś więcejv to proszę o kontakt! Goście od designu są naprawdę niesamowici!

Gość STarmi

(Konto usunięte)

Ja mam PROTOTYPE I podstawkowe i wiem, co masz na myśli, ale załatwiłem je sobie bezpośrednio od producenta-fajnego tam mają speca, który stworzył te modele- chciałbym chociaż część kiedyś wiedzieć, co ten pan.

Miłego słuchania...

Gość RE DO ARO

(Konto usunięte)

To jest firma z Polski! Ja też jestem w szoku, ale np.PROac to słabiak przy nich - cenowo/wizualnie/dzwiękowo.Wiem na razie z audiofilskich plotek, że są z Warszawy i robią produkt głównie na eksport-Polska- przy okazji i chyba wiem dlaczego taką droge wybrali.

wlasnie o tych kolumnach pisalem jakis czas temu, ale nie mialem pojecia ze to polacy je robia, pewnie dlatego sa tak tanie jak na high end.

P.S. słuchalem wczoraj prototype II... Wymiatają, zero zniekształcen i głeboki nie dudniacy bas. musza byc bardzo dobre zwrotnice.

Widzę że macie bardzo dobra opinie o tych kolumnach może ktos z Was napisze coś więcej o nich- dane techniczne,z jaką graja elektroniką i gdzie ewentualnie można je dostać i za jakie pieniądze.

Gość KONSUMENT AUDIOFIL

(Konto usunięte)

Szczerze mówiąc nie spodziewałem się więcej niż max dwóch odpowiedzi- dlatego, że te modele dopiero co powstały- zaprojektował je mój znajomy, człowiek, który dal mnie jest góru w tej dziedzinie i ma nieźle pojechane w bani przy okazji...Nie mam zdjęcia niestety - mają ostre kanty, oprócz sfazowań na górnej części panela przedniego-tam gdzie jest głosnik śred. i wysokotonowy + z boku 30cm niskotonowiec.Opiszę:110cm/21cm/50cm pasmo:28Hz- 30khz - ze spadkiem -3dB - tyle wydusiłem od niego - zresztą słychać, że bas nie ma kompleksów.

Jeżeli tu się da to za dwa tygodnie zrobię fotę cyfrówką-jak odbiorę z serwisu i prześlę jako dowód dla niedowiarków!

A co sądzicie o naturalnej okleinie z brzozy fińskiej?- widziałem ją tylko raz u jednej firmy głośnikowej wcześniej, ale koluimienki były za ponad 10tys. także moglem sobie pomażyć...

POZDRAWIAM WSZYSTKICH MANIAKÓW DZWIĘKOQYCH I ESTETYCZNYCH:)

maleo geju... jak sie nie znasz to nie krytykuj

kolumny istnieja... sluchalem ich i wymiataja.

skoro jestes taki chojrak zeby podwazac to moze bys tak powiedzial cos madrego.

Moim zdaniem niepotrzebne jest obrażanie sie na wzajem bo to niczemu nie służy a tym bardziej w sluchaniu muzyki.Tak naprawde ja ich też nie słuchalem.Dopiero jak poslucham i ocenie to wtedy bede mógł np.je kupić .Nic nie kupuje bez wcześniejszego odsluchu.

Gość KONSUMENT A. DO JURKA

(Konto usunięte)

MASZ RACJĘ W PEŁNI-POCO KUPOWAĆ KOTA W WORKU.

TAK SAMO NIE LUBIĘ TAKICH WULGARNYCH KOMENTARZY,ALE TEŻ DZIWNYM JEST DLA MNIE ZDANIE maleo,BEZ PODSTAW I ARGUMENTÓW- TAK DLA ZACZEPKI CHYBA...

DOWIEDZIAŁEM SIĘ- BO WIDZĘ, ŻE TAMAT WAS INTERESUJE- FIRMA TA GŁÓWNIE NASTAWIA SIĘ NA ZAGRANICĘ, PONIEWAŻ W POLSCE TERAZ NAWET MYDŁO SIĘ GORZEJ SPRZEDAJE,A TUTAJ MA BYĆ GÓRA 3 DEALERÓW.

POWIEDZIAŁEM MEMU ZAPALONEMU KOLEDZE O TYM JAKIM ZAINTERSOWANIEM CIESZĄ SIĘ JEGO PROJEKTY I ZASUGEROWAŁEM STWORZENIE NOWEGO TEMATU, ŻEBY WSZYSTKO JASNO WYTŁUMACZYŁ - powiedział, że niedługo nagryzmolą własną stronę- TO DAM WAM ADRES I JUŻ!

FRONT WYZWOLENIA DZWIĘKU POZDRAWIA;)

musze sie chyba wytłumaczyc ?!

chodziło mi Panowie o to , że dużo hałasu a nie wiem o co

gdzie moge zobaczyc i posłuchac?

sorry ale miałem skojarzenia z Amwayem

Gość KONSUMENT AUDIOFIL do MALEO i JA

(Konto usunięte)

CHYBA BĘDĘ MUSIAŁ WAS ZAPROSIĆ DO SIEBIE NA ODSŁUCH, BO WIDZĘ, ŻE ROBI SIĘ GORĄCO:)

TAK JAK POWIEDZIAŁEM - ZA 3/4TYG. POWINNA RUSZYĆ PRODUKCJA SERYJNA I WTEDY WSZYSTKO SIĘ WYJAŚNI, A I DO KAŻDEJ KOLUMNY BĘDZIE DODAWANY PROSZEK AMWAY GRATIS;)

PIERWSZY SKLEP Z TYMI CACKAMI BĘDZIE NAPEWNO W WARSZAWIE.

A MOŻE JEST KTOŚ JESZCZE, KTO KUPIŁ JAKIEŚ PIERWSZE PROTOTYPY, ŻEBY SIĘ WYPOWIEDZIEĆ??

MIŁEGO DNIA WSZYSTKIM WRAŻLIWYM NA MUZYKĘ!

Gość zrazik

(Konto usunięte)

A PROBOWALISCIE TYCH KOLUMIENEK Z KABELKAMI GLUKON AUDIO??? CACY!!! Z SUPER GRAJACYCH WASZYCH "ZESTAWIKOW" ZROBICIE PRAWDZIWE TORPEDY!!! AKTYWNE KABELKI SIECIOWE Z REDUKCJA JITTERA!!! TO JEST TO!!!

Na AS 2002 sluchałem BIG BRO i JUST BRO z elektroniką Classe i kabelkami-(?). Krótko:BARDZO DOBRE KOLUMNY. Producent miał już II dnia zamówień na ponoć 18 szt.BIG BRO-jak sam twierdził i nie pamiętam ile na mniejsze.

NA AS 2002 wytypowałem sobie 4-5 b.dobrze brzmiących kolumn,(ale trochę z litośći).W tym te właśnie.Szukałem super brzmienia i znalazłem drugiego dnia.

To produkty Akkusa z wejherowa, co określiłbym jako super dźwięk.Taki lubię.

Reszta odeszła w cień.

Cena systemu ze wzm.dual-mono Sikory -ok.26kzł (na dzień dobry).Klasa.

-Zauważyliście ?

Czy ktoś ze znawców mógłby się autorytatywnie wypowiedzieć co też za cudowne głośniki zamontowano w nowych medelach Globala ? Na stronie producenta nie uświadczysz bowiem takiej informacji. A pisanie "super sztywny, aluminiowa membrana, wstegowy najwyższej jakości" jak dla mnie jest mało przekonywujące i nieprofesjonalne. To samo dotyczy komponentów do zwrotnicy i okablowania. Producent poza rzutem orientacyjnym i wymiarówką oferowanych zestawów, nie podaje też mozliwości doboru okleiny czy nawet nie raczył się zainteresować fotka tych cud. A o możliwości odsłuchu... szkoda pisać. Dlatego tez jest może ktos na forum, kto udzieli mi odpowiedzi ? Słyszę bowiem zachwyty pod adresem produktów tej firmy, ale sama firma jakby zapomniała o profesjonalnym marketingu.

Nie wiem skąd ten zachwyt nad tymi kolumnami - słuchałem wolnostojących (bodajże Big Brio) na audio show 2002r.

Kolumny były ustawione fatalnie - głośnikami na bocznej ściance do wewnątrz co powodowało znaczne wzbudzanie się basu - bas huczał aż miło.

Odnośnie montowaych głośników w tych kolumnach - to tajemnica firmowa - tak twierdził konstruktor.

Czyżby chciał więc ukryć fakt montowania kiepskiej jakości elementów.

To tyle - moim zdaniem przed kupnem bezwzględnie należy te kolumny przetestować w domu - będą wymagać dużych powierchni i znacznego odsunięcia od ścian bocznych.

pozdrawiam,

r2d2

Tajemnica firmowa... A to dobre. Zazwyczaj każdy chwali sie tym co najlepsze. Ale widać Global ma jakieś tajne głośniki, może NASA dla nich robi i zobligowani są do zachowania tajemnicy przez najblizsze 30 lat... Szczerze mówiąc nie tędy droga do sukcesu ale co tam, Global ma "super sztywne membrany". To musi grać, bez względu na to, kto to produkuje i gdzie. :-)

W relacji z AS2002 w HFiM jest krótka informacja o głośnikach. W Big-Bro woofer Alcone z aluminiową membraną, na średnicy Seas a do tego wstęga Visatona (to bym mógł potwierdzić - też na oko oceniłem, że to Visaton). W Just-Bro siedzi podobno para głośników Seasa.

Nawiasem mówiąc pierwszego dnia AS spędziłem w pokoju Globala trochę czasu i "zadałem" Big-Bro trochę różnych CD. Moim zdaniem rewelacja! Oczywiście, pokój był fatalny i w sumie chyba za mały (myślę, że dla Big-Bro 35-40 m2 to minimum) ale dźwięk miał parę cech, które wywołały gwałtowny ruch mojej szczęki w kierunku podłogi (zwłaszcza w odniesieniu do ceny). AS to nie miejsce i warunki na odsłuchy i zdecydowanie chcę posłuchac Big-Bro jeszcze raz, ale wrażenie na mnie zrobiły.

tez sluchalem obu kolumn...najlepsze bylo, ze siedzielismy z kumplem, sluchalismy i pomyslalem sobie kiedy wreszcie te mniejsze podlacza...nagle olsnienie, spojrzenie - przeciez to one graja! dzwiek pelny, spojny, mozna rzec duuzy. Pozniej sluchalismy tez BigBro - tez super - tylko ten pokoj...a nawiazujac do poprzednich wpisow...mnie osobiscie niezbyt obchodzi co jest w srodku...wazne ze mi sie podoba i tyle...no i oczywiscie powinna byc mozliwosc wypozyczenia za kaucja...to powinien byc standart...pozdrawiam

Gość andrea29 do Arka

(Konto usunięte)

"Global Co-partners" Limited

11 Sikorskiego Av. 115, 02-758Warsaw,Poland

tel.22/4482802do5, fax22/4482806

www.globalsound.pl,

[email protected]

Big-Bro:

niskoton.:-przetw. z membraną alumin.B. sztywny,lekki i szybki;-nisko-śr.:-specjalna,przezr.,lekka membr,;wysokoton.-ultraszybki głośnik wstęg,o b.niskich zniekszt.;zastosow. silny magnes neodym.

180W nomin,250 muz;90dB,4ohm, 170Hz;4,5kHz

Just-Bro:

nisko-śr.-ponoc jeden z najl.obecnie gł.o śr.do 14cm(niskie zniekszt.,wys.wierność,silny ukł. magnet.,rekordowo niskie zejście na niskich częstotl.);wysokotonowy-lekka kopułka tekst.,bez chłodz.ferrofluidem,"f"rezonans=900Hz

80W nomin,200w muz,86dB, 4ohm, 2,5kHz

Powyższe inf.zaczerpnąłem z orygin.ulotki producenta.

W rozmowie powiedział, że jego tajemnicą jest pochodz,głośnika wstęgowego.

Przyznaję,że dźwięk mógł wywrzeć duże wrażenie.Też wracałem kilka razy.Moim zd.:udany debiut na AS.Sądzę też,że jeden z głośników to taki sam,jak ten stosowany przez Romualda Schotta z AUDIOWAVE.Założe się,że tą zagadkę R.S. może pomóc rozwiązać zainteresowanym.Producent był oszczędny w słowach i wyraźnie nie chciał się dzielić inf.nt.przetworników.

Gość andrea29 do bego i r2d2

(Konto usunięte)

1/Monitor na gł. koaksjalnym PHL Audio 1240TWX(cena zestawu do samodz.montażu od 2900zł)

2/Zgadzam się.Mniejsze grały lepiej.Co nie zmienia faktu,że oba modele wypadły interesująco na tle wystawy.(4 inne też)

• Pokaż nowe odpowiedzi